Sidevisninger i alt

lørdag den 20. november 2010

Fredag aften og bedsteveninder..... bare det bedste!

I aftes havde jeg besøg af to af mine skønne, kloge, smukke veninder gennem mange år. Jeg tror, vi må have kendt hinanden over 20 år efterhånden, og vi er heldigvis gode til at få set hinanden jævnligt på trods af fuldtidsjobs og små børn. Og jeg ser altid så meget frem til at være sammen med dem, jeg er altid oplivet og glad, når vi skilles. Fredag aften er tit den aften, der bedst passer, og derfor ender det som regel med at vi går ud at spise og bliver vartet op efter en lang arbejdsuge. Dels fordi det er dejligt at gå ud og prøve nye steder, og vi hver især knokler på vores jobs og nyder at blive serveret for. Men måske også fordi vi ikke rigtigt har overskud til at få købt ind og stå i køkkenet.

Men i går ville jeg bare have at vi skulle være hjemme privat og hygge os - det er der altså bare noget særligt over. Så jeg glædede mig sådan til vores aften, og til at skulle lave noget lækkert hjemmelavet mad til dem, og forkæle dem lidt. Det fortjener de til hver en tid.

Vi havde en dejlig aften på trods af at min eneste proptrækker gik i stykker, da vi skulle åbne hvidvinen til forretten!!! Til alt held havde jeg åbnet rødvinen i god tid inden de kom, så efter at have prøvet at ringe til flere underboere og naboer om at låne proptrækker, måtte vi bare drikke videre på vores mojitos og et glas vand! Tror vist hellere jeg må købe en ny proptrækker og så lige en ekstra i reserve! Selv med den manglende hvidvin gik snakken ud i én køre som sædvanligt:-)
Til forret havde jeg valgt at lave en varm avocadosuppe med ristede rugbrødscroutoner og ristede kammuslinger. Jeg synes, den suppe er så smuk at se på, enkel og også elegant faktisk. Avocado i varm suppe er nok en lidt særlig smag, og nogle kan måske heller ikke lide kammuslinger. Men jeg tror godt de kunne lide den, og i hvert fald havde de ikke smagt den ret før. Perfekt stegte kammuslinger er lidt en kunst - får de for lidt er de rå, og for de for meget er de bare seje og gummiagtige. Men jeg var heldig at få dem nærmest perfekte. Det så sådan her ud

Til hovedret serverede jeg fasaner - og det var første gang, jeg selv har tilberedt sådan nogle kræ, og i det hele taget mange år siden, jeg har fået fasan. Jeg var så heldig at få nogle flotte fugle fra Kjærsgård Gårdbutik i Haslev til en rigtig god pris. Så dem pakkede jeg ind i bacon og stegte i gryden med masser af lækkerier, så der blev en skøn sauce med smag af portvin, grøntsager, egen hønsefond, fløde osv. Og sørme også en grapetonic ned i gryden til dem! Dertil fik vi en varm salat af frugter og bladselleri, ristede østershatte og aspargeskartofler. Det smagte rigtig godt, men jeg synes ikke min tallerkenanretning blev så pæn, så jeg gider vise jer billederne!


Som sidste ret lavede jeg lige en marengs og kom godt med mandelflager i, som jeg havde på lager. Og af æggeblommerne, sukker og fløde og en stang vanille lavede jeg en creme, som jeg tilsatte en stor skefuld nescafé, så det blev en stærk mokkacreme. Til sidst rørte jeg cremen op med letpisket fløde og fyldte den indimellem den overskårne marengs. Og så bare på med friske bær og granatæble, og så ligner det en rigtig tøsedessert.
Snip, snap, snude sådan smuttede der en fredag aften som bedste optakt til weekenden. Og I skal da også lige få et billede af den smukke buket veninderne havde medbragt - de ved, jeg stadig ikke er kommet mig helt over min lyserøde periode:-) Og yndig er den med roser og noget, der ligner kløverblomster.


Jeg ønsker jer alle en dejlig weekend

onsdag den 17. november 2010

Kyllinger og køreskoler

Jeg har jo helt glemt at fortælle, at jeg forleden eftermiddag var oppe at køre på den gode måde! Altså sammen med min nye ven kørelæreren, som jeg havde helt for mig selv i 2 timer. Det skulle jeg bare ha' gjort for længe siden, og jeg har allerede bestilt et par nye lektioner, hvor jeg regner med, jeg bliver en haj til at parallelparkere og bakke! Det var super at få nogle konkrete fif til kobling, spejle, lygter og snak om hvad der er god adfærd i trafikken - sådan efter de nye regler og ikke dem, jeg bestod på for 30 år siden! Da timerne var slut, sagde kørelæreren endda at jeg ville være bestået uden problemer med den kørsel, jeg havde vist. Og at mit "problem" mere er mine farverige forestillinger om alt det onde, der kan ske mig i bilen end det er min kørsel. Så nu må jeg altså til at komme lidt op i fart bogstaveligt talt. Jeg har ikke fået kureret min køre-frygt på de her par timer, men jeg har allerede fået det bedre, og nu vil jeg investere i køretimer indtil jeg tænker som en af mine veninder: "Jeg elsker min bil, vejen er min og der sker aldrig noget". Det siger hun fuldstændig overbevisende, og sådan vil jeg også gerne ha' det! Nå, nok om det.

Man kan jo ikke leve af køretimer alene. Så jeg måtte også lige et smut i Netto på vej hjem. Og hurra for Netto på mange måder - det er rigtig fedt, at de hele tiden udvider deres sortiment af økologi til hverdagspriser. For første gang her jeg set at Netto havde en fersk øko kylling som spotvare. Ellers har de haft frosne af og til. Så da jeg så den fine vakuumpakkede sag til 95 kr. røg den straks i kurven. Og lige ved siden af var en anden nyhed - økologisk spelt butterdej. Ja, nu bliver ting jo ikke automatisk sunde, fordi de er økologiske - i min iver over at støtte bæredygtige indkøb, kan jeg næsten glemme det. Og butterdej bliver altså ikke sundt hverken fordi det er øko eller fordi det er spelt! Det nåede jeg nu at huske på, men jeg besluttede at den skulle afprøves og ville gøre sig fint sammen med kyllingen.
Da jeg kom hjem røg dyret i gryden sammen med et par gulerødder, løg, porre, bladselleri, hele peberkorn og laurbærblade. Og lige nøjagtigt dækket af vand fik det lov at simre 45 min. Da kræet var kølet lidt ned i suppen, pillede jeg kødet af skroget. Og så tilbage i gryden med skroget, og så fik det lov at koge videre næsten 2 timer til det var forvandlet til den kraftigste hønsefond - som vil være en skøn base for suppe eller noget - og i hvert fald meget bedre end bouillon.

Mens suppen kogte ind havde jeg lige ristet et par skiver bacon på panden sammen med masser af kvarte champignon, et par porrer og en sjat fløde, og så i med lidt af kyllingekødet til sidst. Den blanding blev så til et herligt 80'er agtigt fyld i en tærte af speltdejen. Og så lige et hjertesalathoved med balsamico. Det blev kalorie-frækt guf på en hverdagsaften.

Og der var masser af tærte til frokosten på jobbet dagen efter, og nu har jeg det saftigste kyllingekød til 2 dage mere, som nok ender i en gang karry den ene dag, og en wok ret den næste. Eller bare en tur i fryseren som sund reserve. Og suppen skal også nok blive forvandlet til noget lækkert.
Vupti, sådan blev en kylling til 95 kr. til billig, sund og velsmagende mad til 4-5 måltider.

fredag den 12. november 2010

Just Say No to GMO



I kender min holdning til GMO - og i al sin enkelhed er det her sådan en fin måde at indtage det gode budskab på:-)

Ønsker jer alle en forrygende weekend

onsdag den 10. november 2010

Tante Sød's bønner

Jeg har en ambition om at få spist nogle flere bønner, linser og den slags! Jeg er nemlig ikke helt god til det, og de er bare sprængfyldte med sundhed og god energi på alle måder - vitaminer, fibre og så nærer de på en måde, så vi nemt kan nedsætte vores kødindtag uden at komme til at mangle protein. Så nu vil jeg altså prioritere retter fyldt med bønner! Amen!

Den her første sag, jeg biksede sammen i min heksegryde, faldt rigtigt heldigt ud. Masser af velsmag, saft og kraft og samtidig meget enkel og med få ingredienser, som jeg ofte bedst kan li' det. Min tallerken så sådan her ud - jeg kogte desværre bønnerne lidt for længe, så de ser lidt slatne ud. Nu ved jeg det til næste gang!

Til retten skal du bruge

2 håndfulde udblødte hvide bønner
2 laurbærblade
5 kviste timian
½ kylling
1 løg + 3 fed hvidløg i tynde skiver
2 dl grøntsagsbouillon
3-4 tomater i tern
lidt smør

Brun kyllingestykkerne rigtig godt på alle sider i lidt olie, tilsæt de to slags løg og lad det stege med et minuts tid uden at det tager for meget farve. Kom bouillon + krydderier på og lad småsimre ca. 15 min under låg. Kom tomater og bønner i og lad det simre yderligere 5 min -smag til med salt, peber, måske mere timian og montér en skefuld smør i retten - det vil jævne og runde smagen af. Server med groft brød, og nyd den rygende varm. Sund, lækker og nem vintermad:-) 

Og så vil jeg lige vise, at økologisk kylling heldigvis efterhånden fås i flere og flere udskæringer i gode supermarkeder. Jeg kan rigtig godt lide kylling, men når man som jeg helst udelukkende køber økologisk kød, så har jeg indtil nu ofte stået over for kun at kunne købe en hel kylling, og når de ikke er på tilbud, koster sådan et kræ omkring 150 kr. Så står man der som single og glor ned i kølemontren og synes pludseligt at det er lidt smådyrt..... og så er det ofte endt med at jeg har valgt det fra. Men idag i min Irma havde de faktisk flere forskellige valgmuligheder - så jeg fandt en pakke med 2 underlår og 2 overlår med rygstykker til 50 kr. Her er fin middag til to personer eller til mig i to dage - vupti, koster kødet kun 25 kr. pr. person, og så bliver det appetligt på alle måder:-)

tirsdag den 9. november 2010

Tanten er begyndt i køreskole igen!

Jo, den er altså god nok.... og det er ikke fordi jeg har fået snuppet mit kørekort, som den overraskede kørelærer vist først troede.....

Nå, men måske skulle jeg begynde med begyndelsen. Sagen er den, at jeg har haft kørekort i 30 år (hvordan er det nu muligt, når jeg er så ung????), og har kørt dagligt de sidste vist 15 år, og 7-9-13 har jeg aldrig kvajet mig så meget, at jeg har haft brug for min forsikring. Og alligevel er jeg bare ikke godt tilpas med at køre - jeg er usikker, sidder anspændt som en flitsbue, og kører totalt morfar-forsigtigt. Og når man helst ikke kører mere end de der 100-110 på motorvejen får man jævnligt blikende lygter i bakspejlet og hånlige blikke, når de andre passerer - og det stresser altså helt vildt, og i øvrigt bliver man bestemt ikke en bedre bilist af at andre håner én!

Sådan GIDER JEG BARE IKKE HAVE DET MERE!!!!

Så for noget tid siden meldte jeg mig til et køreteknisk kursus en hel dag på bane i Roskilde, og det var så sidste lørdag. For mig var det helt vildt grænseoverskridende, og da jeg kom derned var jeg klar til bare at køre hjem igen. Kun lokket af den pædagogiske kørelærer fik jeg overtalt mig selv til at tage udfordringen op, og det endte med at blive en virkelig god dag. Først et par timer teori/info om de nye ting i trafikken og bilers nyeste udstyr, og så blev vi bagefter sluppet løs i egne biler til forskellige øvelser, som virkelig gav en fornemmelse af bremselængder, reaktionevne, vinterdæk osv. Der var forhindringer af forskellige slags, is, vand, udskridning og det løse. Og desværre blev jeg bekræftet i at jeg bare ikke er sikker nok i trafikken og kører alt for TØSET. Der var 3 damer over 80 på kurset, som kørte friskere end mig!!!!!!

Jeg måtte sætte katastrofeblinket til kl. 16 selv om kurset varede til kl. 17, fordi jeg var fuldstændig udmattet og ikke kunne koncentrere mig mere. Men da jeg kørte hjem futtede den lille Yaris afsted i et lidt rappere tempo end ellers:-)

Det første jeg gjorde efter kurset var at begynde at sætte mig ind i hvilke vinterdæk, jeg skal investere i for første gang. Det var meget tydeligt på bremselængder, hvad det betød, så de penge skal man bare ikke spare. Og bagefter har jeg nu ringet til en privat kørelærer og bestilt enetimer - 2 lektioner næste mandag! Og jeg kunne godt høre på kørelæreren, at der nok ikke er mange, der kører dagligt og så ringer og beder om rutinetimer!! Og det er ski også lidt smådyrt, men nu vil jeg altså bare gøre noget for både mig selv og andre ved forhåbentligt at blive meget mere sikker og kompetent i trafikken, og være bedre forberedt, hvis jeg skulle komme ud for nogle grimme situationer. Og så skal jeg helt sikkert også på kursus hos Arne igen inden længe - det kan man sagtens tage mange gange. Der var to ældre mænd med, som tog kurset hvert år på denne årstid for at være klar til vinteren. Respekt!

Så hermed er opfordringen sendt videre til jer alle - måske vil du ligefrem synes det er sjovt, hvis du normalt har det godt med din bil. Tag det for at teste egne evner, for at lære din bil at kende og i det hele taget bare føle dig sikker. Tænk for bare 232 kr. kan man på TUC i Roskilde få super kvalificeret undervisning af en overbevisende dygtig brandmand/kørelærer, som oven i købet var ret charmerende:-)

Find kurset på TUC.DK under "øvrige kurser".

Ses vi i Roskilde med nye vinterdæk?

lørdag den 6. november 2010

Tantens grovheder..

Så er det herlig weekend og endda en af dem, hvor der er pænt plads til følelsen af GOD TID og spontanitet. Imorgen skal jeg til 6 års fødselsdag i Svinø hos et af mine yndlingsbørn. Hun er så sjov og kreativ, og ønsker sig krympeplader og særlige tucher dertil. Så farvelægger man plastpladerne, kommer dem i ovnen til de krymper, og så bliver der fremstillet nøgleringe, armbånd og den slags. Jeg elsker jo selv alverdens hobby-sysler, så det er skønt at lege med hende, og se hvordan hun udvikler sig.

Nå, men på grund af det der GOD TID, som jeg elsker, så er det her til morgen blevet til et dejligt morgenbrød:-) Da jeg havde hund og gik tur med ham hver morgen, kunne jeg godt finde på at gå forbi bageren en af weekend-dagene, men nu bager jeg meget hellere selv. Og det gode ved det her lidt grove brød er, at hævetiden er rimelig kort - så jeg står op, lægger dejen, og mens jeg futter rundt og hygger mig, passer det fint med at der er varmt brød mindre end et par timer efter. Det er en god fornemmelse at sætte sig med "udbyttet" og så lige en god ost. Og hvis det skal være rigtig godt, så tømmer du lige frugt og grøntssagsskuffen for de ting, der alligevel ikke når at blive spist, og presser dem til en skøn saft.

Brødet kom til at se sådan her ud




Opskriften kommer her:

300 gram hvedemel
100 gram groft rugmel
50 gram havregryn
2 dl ymer/youghurt
1½ dl varmt vand
25 gram gær
2 spsk olie
1 spsk honning
lidt salt

Bland ymer og varmt vand og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ting og ælt dejen til den er ensartet. Lad det hæve lunt og tildækket ca. 30 min. Slå dejen ned og form den til en kugle, der hæver tildækket ca. 10 min. Sæt dem så på bageplade og lad det efterhæve tildækket i ca. 30 min. Pensl med sammenpisket æg (eller ymeren), drys med rugmel og rids 8 snit som ved deling af en lagkage. Bages ca. 35 min i en forvarmet ovn på 200 gr.

Jeg synes det er et rigtig nemt og godt brød, som passer både til morgenbordet og også er godt ristet til senere på dagen.

God fornøjelse med at glæde dig over fornøjelsen ved at lave det, duften og at du ved præcis, hvad der er puttet i dit brød. Jeg vil tro sådan et brød koster dig omkring 10-12 kr. selv når du bruger økologiske råvarer - det er i hvert fald meget billigere end det dårligste fra bageren.

Rigtig god weekend
Der var en fejl i denne gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...