Sidevisninger i alt

lørdag den 30. juli 2011

På Samsø var en pige ....

For et par år siden forelskede jeg mig håbløst i Samsø, og næste skridt i mit liv er at realisere drømmen om at flytte derover et års tid og tage en timeout i mit liv. Her er højt til loftet på alle måder, smuk, smuk natur og befolket af venlige, hjælpsomme og åbne mennesker. Jeg holder ferie, så de sidste dage er tilbragt på den skønne ø, og vi var helt vildt heldige med vejret. Jeg fik ikke taget særligt mange billeder, men I får alligevel lidt stemning derfra, da jeg hele tiden møder mange mennesker, som aldrig har været på Samsø. Det kan varmt anbefales.


Alene det at skulle transportere sig med en færge - der sker noget psykologisk bare ved det. Kroppen og sindet gearer ned og det er skønt at gå en tur på dækket og få vind i ansigtet og slå håret ud ....


Fra København kører man bare 5 kvarter til Kalundborg, og så 1 time og 50 min på den hyggelige færge, og så lander man straks i paradis. Og nye besøgende skal ikke være i tvivl om, hvor de er ankommet til ...


Når man er ankommet til Kolby Kås og kører et par kilometer ad landevejen, og slår et slag til venstre, lander med i Hårmark, hvor de her hvide fugle tager roligt imod i gadekæret ....så er København i hvert fald lagt bag én!


Det hotte sted på Samsø er Ballen - ja, det hedder byen altså:-) Her er fiskere og lystbåde, masser af cafeer og et badehotel - for slet ikke at tale om den gamle Købmandsbutik med alverdens lækkerier fra bl.a. Samsø Landkøkken og Samsø Ost.


Lidt mere stemning fra Ballen Havn ...


Samsø er ca. 25 km fra den ene ende til den anden. Og i den nordlige ende kommer man til Nordby, og kan ikke undgå dette maleriske gadekær. Det ligner næsten en kulisse og er så sødt og fint, at man ikke skulle tro, der bor helt almindelige mennesker. Men det gør der altså ... her må man stoppe op, og de fleste ankommer på cykel eller gående ...


Mere Nordby gadekær.....


Smukke åkander...


Og så lige det sidste billede derfra ....



De her boder møder man overalt, hvor man kører. Alle har hver deres udsmykning og indhold. Og man kan leve meget billigt at indkøb af lokale råvarer fra disse boder. Markerne på Samsø er lige nu fyldt med solbærbuske og græskar på vej. Og selvfølgelig alverdens andre mere almindelige afgrøder. Men solbærbuske på store marker ser man ikke så mange andre steder mig bekendt. Og 70% af produktionen af græskar til Halloween kommer herfra.


Her er det kendte Brundby Rockhotel, som Poul Krebs købte for mange år siden, og gjorde legendarisk blandt mange musikere og skuespillere. Vi var heldige at få de sidste billetter til Dogme Revy, som kun spillede de to dage, vi var der. Det var 12 år i træk de var der anført af bl.a. Pernille Højmark, og i år var Anette Heick bl.a. også med, og hun overraskede positivt. Så en skøn aften med latter og god stemning. Disse dage spiller Søs Fenger på hotellet og på mandag synger Lis Sørensen her. Ihh, jeg ville gerne ha' været der endnu ...


Der er så mange sjove bynavne på Samsø .... her er det Permelille .....


Og hvad sir' I til Pillemark?


Her er stien til Ilse Maddes Kilde - det er et helligt kraftpunkt, hvor jeg altid kører ud og forsøger at få det for mig selv, og er perfekt til min meditation ...


Disse præmievogne møder man ofte på vejene. Man kan leje en vogn for en uge, og holde en helt særlig ferie i afstressende tempo. Og så er der lejre rundt på øen, hvor heste og folk kan hvile og proviantere.

Jeg kigger lige mine billeder efter igen, og håber at den smukkeste solnedgang i mands minde tager sig godt ud. Så vender jeg tilbage med dem.

Så desværre ingen billeder af mad eller opskrifter lige i disse feriedage. Men håber I måske har fået lyst til at besøge solskinsøen.

mandag den 25. juli 2011

Blog-award.....

Jeg har modtaget min første award. Betina fra Kageunivers har været sød at tænke på mig med den lille leg, og siden det nu er første gang, og siden jeg ikke har fået blogget de senere dage, fordi jeg har haft små feriebørn, så er det en god anledning til at skrive lidt, og til at vi kan lære lidt mere om personerne bag bloggene.

Awarden går ud på at man linker til den, man har modtaget den af, og sender den videre til 5 andre bloggere med under 100 faste læsere. Og svarer på 5 uskyldige spørgsmål:-)



Hvorfor begyndte jeg at blogge?
Som ung holdt jeg meget af at skrive og lege med det skrevne ord. Og kunne mærke, at jeg bare var blevet så dårligt til at formulere mig, fordi jeg næsten ikke mere brugte mit skriftlige sprog. Og da jeg tilfældigt havde spottet et par blogs, som jeg var begyndt at følge, var det at lave sin egen blog en oplagt måde at komme igang med at skrive igen. Der er stadig et stort forbedringspotentiale med at udvikle de skriftlige formuleringer, men jeg hygger mig meget med selv at skrive, og særligt at se bloggen vokse, og jeg bliver glad hver gang, nogen har lagt en kommentar eller der er kommet en ny læser til.

Hvilke blogs følger jeg?
Jeg har rigtigt mange på min liste efterhånden, og bevæger mig rundt blandt både madblogs og kreative blogs, da begge dele hører til mine egne yndlingsbeskæftigelser. Blandet favoritmadblogs hører helt sikkert både de kendte Klidmoster og Piskeriset, som jeg synes har høj kvalitet både i inspiration, tekst og billeder. Men der er mange andre gode også, og Anarkistens Ægte Kogebog er jo en liga for sig selv, både hvad angår indhold og sprog og humor! Af de kreative følger jeg hver dag Karen Klarbæk, som altid fornyr sig, og som er god til også at omtale mange andre spændende blogs. Og jeg bliver også nødt til at nævne Lone Landmand, som er så poetisk og altid giver ny refleksion. Det var måske nok de kendte, jeg her fik fremhævet, men jeg følger også mange mindre blogs.

Favoritfarver?
Hvis jeg kun skulle vælge én, måtte det uden tvivl blive rød. Jeg elsker den knaldrøde, og rød i alle dens afskygninger, og er heller aldrig rigtigt kommet mig over min lyserøde periode:-) Jeg bruger gerne rødt i tøj, briller og indretning. Men i det hele taget er jeg glad for mange farver - andre favoritter er tyrkis, lime og lilla.

Favoritfilm?
Det må nok blive Breaking The Waves af Lars von Trier. Den elsker jeg bare for dens kærlighedshistorie omend den er anderledes og vanvittig. Og ellers er Betty Blue også en film, jeg har set adskillige gange og gerne ser igen og igen. Også Betty Blue er jo en voldsom kærlighedsfilm:-) Den lader vi lige stå et øjeblik!

Hvilke lande vil du gerne besøge?
Jeg vil tillade mig at starte med SAMSØ som den første yndlingsplet, selv om det godt nok ikke er et land. Jeg var på højskoleophold for 2½ år siden og forelskede mig fuldstændig i den plet, og længslen efter at tilbringe mere tid på den smukke ø, er nu vokset så meget, at jeg pt har min lejlighed til salg her på Frederiksberg, hvor jeg har boet i over 20 år, og så er planen at tage det helt store skridt og tage et timeout og bo på Samsø et års tid. Så det håber jeg meget, kan blive realiseret i løbet af det næste halve år.
Skulle jeg nævne lande, jeg drømmer om at rejse til, ville det nok være Thailand, Goa, Hawai og den slags.

De 5, jeg gerne vil videresende awarden til er:


Tudeuglen 
Lea's blog er ret ny, men hun er meget flittig med både at lave kreative kager og sy en masse fint børnetøj, så det er en blog, der er værd at besøge, hvis man er i målgruppen for de to emner. Jeg kender Lea personligt, og hun er en skøn ung mor med to små rollinger, som elsker børn og bare klarer livet på smukkeste vis.

C'est la vie
Igen en ret ny blog om lækker mad, og skriblerier om hverdagslivet. Gitte er rigtig flittig med at skrive, og opdaterer sin blog dagligt.

Ungersvenden
Jeg synes først og fremmest, der er herligt at læse en madblog, skrevet af en mand. Dem, er der ikke så mange af, og hvis der er, er de som regel meget "faglige". Ungersvenden laver alt muligt lækkert mad, og bager særligt en masse utroligt lækkert brød. Bestemt værd at lære at kende.

Sat Til Livs
En lille blog, hvor der ikke så ofte er aktivitet, men når der er, så synes jeg rigtigt godt om de ting, der er indlæg om. Så kig også forbi den:-)

Frk. Uldbjergs Køkken
En blog med meget god mad skrevet af en ung kvinde - jeg synes, det er skønt at se at unge mennesker interesseret sig for hjemmelavet kvalitetsmad. Så her er masser af inspiration og optimisme at finde.

Så er bolden hermed givet videre til disse 5 blogs, selv om de jo ikke selv har bedt om at blive inviteret til legen. Så ingen "pres" om at lege med, men hyggeligt kunne det bestemt være:-)

Rigtig god dag til jer alle ......

Feriebørn, sommerferie og Smiley-kage

Her har været stille et par dage, dels fordi jeg har haft besøg af de dejligste feriebørn, og dels fordi jeg nu er startet 4 ugers sommerferie. Jo, jo - det er sandelig sommer, og jeg må tro på at solen og varmen kommer tilbage til os lige om lidt!

Her er ikke taget mange billeder af mad eller noget .... men du kan da lige få et par stemningsshots alligevel...


Det store 6 årige feriebarn er rigtig dygtig til at være med til at lave mad, så det kommer der gode hyggestunder ud af, og man snakker så godt samtidig .... så her et rodet køkkenbord og en bakke champignons, hun hurtigt får ordnet fint ...


Feriebørn kan naturligvis bestemme menuen - og for tiden er yndlingsmaden stegeben med kartofler og brun sovs!!!! Ha ha - det har jeg aldrig nogensinde selv lavet i hele mit vokse liv, men husker det udmærket fra min barndom. Så jeg måtte en tur til den gode og berømmede Slagter Lund, og fik 5 stk af de her flotte stykker til 200 kr. Og indrømmet - nøj, hvor blev det lækkert. Kødet var helt mørt og sovsen perfekt:-) Måtte dog opgive at finde stegeben i en økologisk udgave, så jeg tog grisen med i min aftenbøn og sagde pænt undskyld:-)


Den aktive 6 årige ønskede sig en smiley-kage, som vi kunne tage med tilbage til lillebror, mor og far dagen efter. Så her præsenterer hun stolt resultatet .......


Kagen bestod af en marcipan og citronbund, og så overtrukket med et tykt lag frosting af cream cheese med citron og tilsidst beklædt med fondant..... og den kan man da godt blive i godt humør af.........

onsdag den 20. juli 2011

Anmeldelse: Ved Vandet i Ishøj

Jeg har slet ikke fået fortalt om denne restaurant, som jeg sammen med 3 veninder besøgte i sidste uge.  Restauranten hedder Ved Vandet, og ligger vitterligt helt ned til vandet ved Ishøj Havn. Hvis man drejer af Gl Køge Landevej ned til Arken, og slår en smut til venstre ligger det her spisested helt for enden af vejen - man skal næsten vide, den ligger der. Men et skønt fredeligt sted med store vinduer og udsigt ud over vand og skibe. Som jeg vist har røbet før, så elsker jeg bare havnemiljøer - aner ikke hvorfor, men sådan er det bare. Men jeg tror nu, at vand har en beroligende effekt på de fleste:-)


Et lille kig fra vores bord - ikke særlig godt billede, men man kan da lige ane udsigten ... bordet i midten var bestilt til en sølvbrudepar, hvis hus var skadet efter skybruddet, vi fik her i hovedstaden.....kunne vi ikke undgå at høre! Gommen lovede sin hustru en personlig tale i private rammer:-)


Enkelt, klassisk og lidt maritim stemning ...


Vi startede alle 4 med at dele 2 tapastallerkner (hver tallerken var beregnet til 2, og kostede 149 kr.) Den var helt udmærket, hverken mere eller mindre. Jeg kunne have ønsket mig, at et par af tingene var mere hjemmelavede, da de her ting vel nærmest er taget lige ud af emballagen og blot lagt på en tallerken ... men det var helt ok kvalitet. Brødet dertil var hvidt og blødt, og der ville jeg personligt have foretrukket et mere sprødt brød.


Selv gik jeg igen efter fisk - vi var jo ved vandet! Så jeg snuppede en stor rødspætte med nye kartofler og persillesauce. Fisken var i det store og hele ok, dog meget blød og manglede sprød panering, og som man kan se er paneringen til dels faldet af. Og det der kors af gulerod måtte gerne ha' ligget på en anden måde. Hvorfor ikke bare lade det være ved siden af i stedet for at lave sådan en blomsterdekoration ud af det?


To af de andre bestilte stegt laks, som var dagens fisk, og jeg må tilstå, at jeg ikke længere kan huske præcist hvad tilbehøret bestod af. Men anretningen ser lækker ud, og de var begge godt tilfredse.


Sidste veninde bestilte denne hvidløgs okse steak med tomater og pommes risoles. Bøffen var helt som hun ønskede den, og hun var generelt godt tilfreds med retten.

Betjeningen var venlig og imødekommende, og hurtig og professionel. Her kunne ikke sættes en finger på noget - den unge tjener spurgte til sidst om vi var 4 søstre, fordi han synes, det var sjældent at 4 kvinder kom alene uden mænd og grinede og snakkede så meget! Det var en sød bemærkning, selv om vi jo synes vi ofte går ud alene sammen og altid snakker og griner meget!

Hvis vi skulle give Restaurant Ved Vandet karakter ville den havne på 3,5-4,0 ud af 5 mulige:-) Maden var god og gennemsnitlig, og betjening og beliggenhed trækker op.


Status på tæppe-projektet! Her bliver hæftet en million løse ender (!!!!!!!  GAB), men til gengæld er det mere sjove med at hækle alle cirklerne sammen begyndt, og det er motiverende at se det hele tage form .... er stadig sikker på, det bliver fint.-) Men der ligger altså mange timers arbejde i sådan et stykke håndarbejde, bare lige så I ved det, hvis I får lyster....


Her kan man se bredden på plaiden - og jeg har allerede besluttet, at jeg også er nødt til at lave mig et mere i røde/pink/lyserøde farver...... så mere afskrækket er jeg ikke. I går havde jeg besøg af en af mine noget yngre veninder, og hen over te og nybagt brød fik hun også bare trang til at lære at hækle, så næste kryds i kalenderen skal gå med at lære hende at hækle:-) Det er så hyggeligt at andre kan blive inspireret ....

mandag den 18. juli 2011

Ribskage med marengs

Min fætter og jeg ville ha' været inde og se Kongens Store Tale i biffen, men det blev aldrig til noget, så i går fik vi den lejet, og så var det passende at bruge et downtown-køb på sushi for 2, og så liiige bage en lille sommerkage.-)


Ribskage med marengs - den er bare så sommerlig, og smager rigtig godt, særligt i betragtning af hvor nem og billig den er at lave. Hvis du kender "Bedstefars Skæg-kagen", så minder den lidt om den med sin søde kagebund, frugt og den søde marengs. Næste gang vil jeg eksperimentere med at putte mandler i dejen og så lidt lakridspulver i marengsen. Det tror jeg vil være et ekstra lækkert hit.

Du skal bruge:

4 æg
3 spsk varmt vand
150 gram sukker
1 spsk vanillesukker
250 gram mel
50 gram smør
2 tsk bagepulver
3/4 dl mælk
½ tsk salt
400 gram ribs
150 gram sukker (til marengs)

Start med at smelte smørret og lad det afkøle. Sæt ovnen på 200 grader. Del æg i blommer og hvider. Til dejen røres æggeblommer med vand og sukker og vanillesukker og piskes lyst og luftigt. Mel blandes med bagepulver og sigtes. Vendes forsigtigt i æggemassen sammen med det afkølede smør. Hældes i en godt smurt stor springform eller evt en lille bradepande eller firkantet form. Bages 15 minutter.

Pisk imens æggehviderne stive, og tilsæt sukker og salt lidt ad gangen og pisk til det er meget stift. Når kagen er forbagt, tages den ud og halvdelen af ribsene hældes på, og resten blandes i marengsmassen, som fordeles oven på kagen. Bages igen i ca. 15-20 minutter - skru evt ovnen ned til 175 grader.

Du kan naturligvis også bruge blåbær, stikkelsbær eller friske hindbær i stedet for ribs. Mine ribs var i øvrigt en pose frosne, og det fungerer helt fint. Tror dog frosne hindbær vil være for våde.


Så er der dømt varm vanillete, kage og god film! Filmen var i øvrigt rigtig rørende og godt spillet.


Inden det søde indslag havde vi mæsket os i en omgang sushi fra Green Sushi i Jægersborggade. Det var friskt, nylavet og appetitligt, og alt smagte rigtig godt. Halvdelen af rullerne var lavet med brune ris, og i øvrigt er butikken meget øko og miljøbevidste, og bruger fx øko laks fra Norge. Et rigtig udmærket downtown køb, og jeg køber gerne sushi fra Green Sushi igen. Der var i øvrigt nogle rigtig lækre spisepinde i mørkt træ med.


Jeg drikker meget lidt vin efterhånden, men den her skønne perlende rosé er blevet min sommervin i år, og den køber jeg i den meget lækre butik Vinslottet i Greve. Det er et sted, jeg virkelig kan anbefale at man køber vin. De leverer primært til restauranter, men har også en lækker butik, som er åben for alle. Den ligger afsides, og ser ikke ud af noget udefra, men indvendig er den bestemt et besøg værd. Og indehaverne kan altid fortælle gode historier og alle deres varer, og man får altid en sublim behandling og en oplevelse.

PS: Selv om jeg har spist et stykke kage, står vægten på minus 4 kg nu, og det er da ok:-) Ingen forsagelser her, bare sund mad det meste af tiden og i mindre mængder!

søndag den 17. juli 2011

Asiatiske kyllingeruller

Det er nærmest en lov i mit køkken, at jeg skal bruge opskrifter og prøve nye af dem fra den skønne Louisa Lorang.med jævne mellemrum! Nå! Basta!

De her asiatiske ruller så sunde og friske ud, så dem ville jeg gerne teste. Og de er helt bestemt virkeligt lækre og forfriskende med deres sprøde indhold og dyppet i den specielle og meget lækre dressing.
Da jeg bare var alene hjemme i går, skulle det udgøre min aftensmad, men jeg må sige, at de ikke egner sig til  at stå alene som hovedret. Selv om de smager rigtig dejligt, så fik jeg hurtigt nok af den lidt specielle konsistens fra det bløde rispapir. Men som forret, og hvor man beregner 2 stk til hver, vil jeg gerne servere dem som optakt til anden asiatisk mad.

 

Ud af 1 stort lækkert kyllingebryst fik jeg 8 store ruller. Det er første gang jeg prøver at lave noget med rispapir, så det er også lidt en træningssag. De kunne nok være rullet lidt mere stramt. De er fyldt med risnudler, iceberg, avocado, mynte, koriander, forårsløg, kylling, sesam og limesaft. Uhmmm.. og dressingen er helt uundværlig vil jeg sige - lav evt ekstra portion, hvis I er flere....

Jeg skriver ikke opskriften, da den er lige til at gå til hos Louisa på linket HER. Det eneste jeg ændrede var, at jeg ikke brugte ristede sesamfrø til dressingen, men anvendte færdigt Tahin, som jo er lavet af sesam, og det fungerede fint.


Sådan ser en pakke med store rispapir ud og en pakke brede risnudler. Der er mange plader rispapir, så jeg kan lave mange flere ting med dem. Og jeg brugte også kun en lille smule af pakken med nudler. Begge dele kostede 50 kr tilsammen, så det er ok.


Her ser du alle de skønne grøntsager, som rullerne er proppet med. Spar endelig ikke på mynte og koriander. Jeg ku' godt ha' proppet mere i mine ..... jeg er heldig at min særdeles velassorterede grønthandler altid har store bundter af de gode urter - han hedder Greens og ligger på Peter Bangs Vej. Dem, man køber i supermarkeder, er sjældet så smagfulde og kraftige.


Du skal kun gøre et rispapir vådt ad gangen - man kan ikke nå at lave flere uden at de hænger fast i underlaget. Her er jeg ved at fylde dem... det er en sjov råvare. Lidt mellemting mellem en vandmand og gummi!!!!!!! Og jeg sir' ikke, hvad jeg kom til at tænke på, når jeg rørte ved de færdige ruller LOL LOL


Og så er der her lige igen velbekomme...


Du får lige status på mit tæppeprojekt - nu er her 270 lapper, dvs. der mangler 66 stk!! Glæder mig også til snart at komme videre i processen...tror stadig det bliver fint:-)

lørdag den 16. juli 2011

Øllebrød!!!!

Det ene tar' det andet med sig..... og det er jo sjovt og godt faktisk. I går da jeg bagte mit første rugbrød spredte der sig af gode grunde en skøn duft af ....... ja, RUGBRØD. Og det hamrede åbenbart lige ind i hjernen på mig, og jeg blev kastet mange, mange år tilbage i tiden. Pludselig kom jeg i tanke om ØLLEBRØD, som jeg har fået utallige gange som barn, og nok aldrig siden. Gade vide om unge mennesker i dag, overhovedet ved hvad det er? Har I fået det som børn også? Giver man stadig øllebrød til babyer nu om dage? Ja, jeg lyder som methusalem, selv om jeg stadig føler mig helt ung indvendig!!!

Pludselig måtte jeg bare have ØLLEBRØD. Jeg havde nogle få skiver køberugbrød, og resten af den lækre øko øl, som jeg havde brugt til at bage rugbrød. Det skulle straks forvandles til barndommens ret. Jeg tror, vi spiste det som hovedret nogle gange, men ellers vil jeg nok sige at det hører mere under desserter.


Det ser måske ikke så lækkert ud, men jeg synes ærlig talt at det er helt vildt lækkert, og jeg kunne ligefrem finde på at servere det som dessert til gæster - bare for sjov:-) Du gør følgende:

Skær dit (gamle) rugbrød i tern, og sæt det i blød i vand, så det godt og vel dækker brødet. Lad det stå gerne et døgn, men mindre kan sagtens gøre det. Mit stod nok 3 timer, og det gik fint. Så koger du det hele sammen i en gryde til det er en lind grød. Herefter passerer du det gennem en fin si, så det er helt jævnt uden kerner eller klumper. Tilbage i gryden med det, og så tilsætter du rørsukker og øl efter smag. Jeg gir' ikke nogen mængder, da du må prøve dig frem alt efter hvor meget rugbrød du bruger. Jeg havde nok 6 skiver brød, og brugte ca 1 dl øl og 4 skefulde rørsukker tror jeg.

Spis det med en fræk skefuld letpisket fløde (min fik lidt for meget, men skidt - det smelter til dels), og ellers kan man altså også "nøjes" med mælk på, hvis man er nøjsom og viljestærk. Jeg er ingen af delene! Da jeg gerne vil tabe mig, udgjorde det min aftensmad, da det jo hører til en forbudt kategorina ellers!!!!


Selv om jeg er gammel som methusalem, så er jeg aldrig blevet voksen nok til at kunne lide øl. Bvardd - det kan jeg bare ikke, og gider ikke prøve mere. Men øl i mad kan være rigtig godt. Denne her store øko øl brugte jeg både til det bagte rugbrød, her til øllebrød og der er stadig noget tilbage, som jeg tror skal ende i nogle pandekager til fryseren, da jeg ved, at jeg får børnebesøg om nogle dage.

Håber I kunne få lyst til at prøve den her retro-ret. Den er ikke spor "so last year":-)

fredag den 15. juli 2011

Hjemmebagt RUGBRØD m/kerner

Det her er det bedste jeg overhovedet har bagt i nyere tid! Ja, måske nogensinde:-) Jeg ved virkelig ikke, hvordan det kan være at jeg aldrig før har kastet mig ud i at bage hjemmebagt rugbrød. Har vist ikke troet, det kunne smage lige så godt som det købte, og måske også at det er vildt besværligt. Begge dele hermed afkræftet. Fuldstændig afkræftet!!!

Rugbrødet er hevet ud af ovnen for et par timer siden, og er nu afkølet, så jeg har lige smagt den første lille bid, og det er helt vildt godt. Den helt rigtige smag af rugbrød, tilpas fast konsistens som jeg netop kan lide det - og så har jeg 2 lækre øko rugbrød til en helt anden pris end jeg skulle betale hos en af de gode bagere. Jeg kommer helt sikker til at bage rugbrød mange, mange gange fremover, og vil selvfølgelig eksperimentere med forskellige udgaver. Og jeg vil helt sikkert også bruge sådan et kærligheds-brød som værtindegave:-)


Her er vidunderet - ser det ikke godt ud? Opskriften er fra Amo bagebog 2. Processen er lidt lang første gang, da det er lavet på surdej. Så det tager 5-6 dage inden du har dit brød første gang, men herefter kan det gøres over 2 dage. Du får guldkornene her:

Surdej 350 gram ca.

2 dl kærnemælk
150 gram fuldkornshvedemel
10 gram gær

Opløs gæren i mælken og bland melet i. Lad dejen stå lunt og tildækket med film/låg i 3-4 dage i stuetemperatur (mit var fint efter 3 dage) til den lugter svagt surt. Rør i dejen en gang om dagen. Kan holde sig ca. 14 dage i køleskab. Går der længere tid mellem du bager rugbrød kan surdejen fryses ned, men skal tages op dagen før.

Dag 1
350 gram surdej
250 gram hvedemel
750 gram rugmel
8 dl vand
1½ spsk salt

Bland melet og rør vandet i lidt ad gangen. Rør saltet i sammen med surdejen. Dejen er ret tynd. Sæt til hævning tildækket 1 døgn i stuetemperatur.

Dag 2
½ dl mørkt øl
1 dl vand
1 spsk brun farin
450 gram knækkede rug- eller hvedekerner

Tag 3 dl af surdejen fra og gem til næste bagning. Rør øl, vand, farin og knækkede kerner i resten af dejen. Fordel det i 2 smurte rugbrødsforme (uhh. jeg ønsker mig nogle nye nu) og lade hæve lunt og tildækket i 6-8 timer. Bages 1½ time i forvarmet ovn ved 175 grader. Tag brødene ud af formene og dæk dem med et rent viskestykke. Det er nemmest at skære af brødene, når de er helt afkølede og nogle siger endda man skal vente et helt døgn med at skære. Men andre ellsssskkker vist varmt rugbrød har jeg hørt .... det tror jeg bare vi skal sige du selv bestemmer:-)


Her er smuksakken - nøj, hvor er jeg dygtig, synes jeg selv. Smiler:-) Og ønsker god appetit.

Nyt legetøj

Nyt udstyr til pyntning af de fine kager, jubii:-) Min veninde kom i går med min del af en fælles pakke, som vi havde bestilt fra en velassorteret netbutik i Holland, og som vi gerne vil give de bedste anbefalinger til jer andre kage-pynte-nørder. Butikken hedder deleukstetaartenshop.nl, og du kan jo selv kigge dig lidt omkring - det er helt gratis bare at kigge:-). Man kan nemt gå amok - nu er du advaret!



Først og fremmest kan man købe en virkelig god fondant, som er meget nem at indfarve og god at arbejde med - og en del billigere end de kendte mærker herhjemme. Den er hvid/vanille og ligger i pakker af 5 kg, som nemt kan holde sig længe, og ellers fryses ned i op til 2 år. Sådan 5 kg fondant koster inkl porto delt mellem 4 personer 210 kr. Og det er en god pris.

Jeg ved, der venter et par børnefødselsdage, hvor jeg har lovet at komme med kager, så derfor er det rart at have fondant på lager. Vi købte 20 kg i alt!!!! Portoen koster kun 70 kr uanset vægt til Danmark, og vi har købt flere gange. Desuden leverer de hurtigt, der går max en uge inden man har sine varer.

Jeg måtte så også liiige købe en snemands-udstikker og sne-fnug-udstikker! Ja, ja man må være klar!!! Og desuden et nyt sæt med nogle små enkle blomster, og alm runde udstikkere, som jeg har manglet flere gange. Desuden en bøtte med lyserødt marshmallow fluff!!! Totalt anti-øko!! Ved ikke lige, hvordan jeg forklarer hvorfor jeg måtte eje det, men forestiller mig det kan anvendes som frosting på cupcakes. Vi får se - og så håber jeg ikke Økologisk Landsforening læser med i dag!! LOL

Gulerodsboller med solsikker og sesam

En af de dejlige veninder ringede i aftes, og ville gerne komme forbi i dag til formiddags-te, bl.a. fordi hun havde en sending varer til kage-pyntning, som hun havde bestilt i Holland, og som jeg så også kunne få, nu hvor hun er heldig at holde ferie. Det er jo i hvert fald ikke skovturs-vejr idag, så varm vanille-te og nybagte boller er rigtig passende:-) Heldigvis havde jeg gær i huset, og også noget kærnemælk og gulerødder! Det måtte blive til nogle "hjemmestrikkede" boller - og da de blev rigtigt lækre får du lige opskriften, som jeg biksede dem sammen.

50 gram smør
3 dl mælk
2 dl kærnemælk (evt youghurt naturel)
50 gram gær
2 tsk salt
2 spsk rørsukker
2 fintrevne gulerødder
1 stor håndfuld solsikkekerne
1 dl rugmel
ca. 800 gram godt hvedemel
æg til at pensle + sesam eller andet til drys

Smelt smørret i mælken, og lad de afkøle. Rør gæren ud i kærnemælken. Bland de to slags mælk og tilsæt resten af ingredienserne. Jeg kan ikke sige præcist, hvor meget mel, jeg brugte - jeg ælter det godt indtil det netop lige kan slippe fingrene. Lad hæve tildækket ca 1 time. Form til boller (jeg fik 16 store boller), lad efterhæve ca 20 minutter, mens ovnen varmer op til 200 grader. Pensl med æg og drys med sesam eller hvad du har lyst til. Bages ca. 20 minutter eller til de er pænt lysebrune.


Den gode honning, jeg har fået i gave og en økologisk ost var godt tilbehør:-)


Og mens jeg sidder og blogger holder Emil moralen oppe, og kigger efter om Olivia kommer og gider lege, når jeg ikke er til noget .....

onsdag den 13. juli 2011

Crudité med varmtrøget laks

Mit nye mandolinjern har længe stået i æsken og ventet på at blive taget i brug. Nu ville jeg bare prøve det, og så måtte det blive med de grøntsager, der tilfældigt var ved hånden. Det skulle nemlig helst være sundt og nemt i dag!

Crudité kom jeg til at tænke på, da jeg havde lavet den her protion. Jeg ved ærligt talt ikke, hvad der præcis skal til for at man kan kalde en salat for crudité:-) Jeg kan bare huske fra mine mange besøg i Paris som ung, at man meget ofte fik serveret sådan en sprød salat som forret. Og at det netop altid er fintskåret, som er hele meningen med et mandolinjern. Så her er en fennikel, gulerod, en gul peberfrugt, nogle radiser og så kogte jeg en hel majs, som jeg skar kornene af i så hele stykker som muligt. Det er vildt godt! Og så en lille smule olie/citron+ dijonsennep dressing .... og så var der serveret sammen med det lækre stykke laks med chili, som jeg købte hos Su:Ri forleden.


At bruge mandolinjernet for første gang gjorde mig IKKE til ekspert!!! Jeg fumlede noget rundt med det. Synes, det var helt håbløst at sætte grøntsagerne fast i den dér holder, man skal rive dem på. Og synes heller ikke, jeg kunne få grøntsagerne helt tynde, som jeg gerne ville. Det stod heller ikke fast på bordet, så det tumlede jeg også med! Det er lige før, jeg tror, jeg skal have en mand på sagen, næste gang der viser sig sådan et væsen i mit hjem!!!!

Nogen, der har gode fif til at bruge et mandolin-jern? Selv om der jo nok kan være forskel på dem.... men vil rigtigt gerne have et godt forhold til det, fordi jeg synes, det er nemmere at få spist en masse rå grøntsager på den her måde, og det har jeg jo brug for i kampen med vægten! Har da forresten smidt godt 2 kg indtil nu, så det går stille og roligt den rigtige vej uden at være nogen rigtig kur, men bare bevidsthed og andre valg. Jeg ved godt at 2 kg er en mikrodråbe i havet for mig, men jeg skal jo starte et sted!

Kærnemælkshorn

En god gammel studiekammerat kom forbi til kaffe-besøg, og et eller andet ville jeg da gerne byde ham. Selv om han er den særdeles sportstrænede type, ku' der godt blive plads til en enkelt af dem her!

Så her ligger lune og duftende kærnemælkshorn, og resten kom i fryseren. Jeg er ret sikker på, de bliver næsten lige så gode efter en kort tur i ovnen igen. Det er søde sager, man kan lave i god tid, og ha' på lager til uventet besøg.


Du skal bruge til 16 stk:

350 gram øko hvedemel
200 gram øko smør
1 dl øko kærnemælk
25 gram gær
1 spsk rørsukker
100 gram ren marcipan
1 dl abrikosmarmelade
Sammenpisket æg + lidt perlesukker

Smuldr smørret i melet. Rør gæren helt ud i kærnemælken og kom det i melet sammen med sukker. Saml dejen hurtigt, og lad den hvile mindst 1 time med et rent viskestykke over. Den hæver ikke særligt meget. Del dejen i 2 kugler, som rulles ud til en cirkel af ca ½ cm tykkelse. Skær hver cirkel i 8 trekanter og fordel marmelade og marcipan midt på trekanterne. Rulles fra den brede ende som horn. Lad efterhæve ca 15 min , mens ovnen varmer op til 200 grader. Pensl med æg og drys med perlesukker. Bages ca. 15 min.


Jeg var sent på den i forhold til, hvornår min gæst ville komme, så det gik lidt stærkt .... men skidt pyt ... her kommer der fyld på...


Klar til at blive bagt - jeg synes rigtig godt om den her opskrift, som er et udklip fra et eller andet gammel ugeblad, som jeg har haft liggende meget længe. Dejen var rigtig nem at arbejde med, blød og smidig og let at rulle ud. Kagerne blev luftige og lette og med rigtig god smag fra fyldet. Og så kan man selvfølgelig også altid smage, når bagværk er lavet med rigtigt smør!
Der var en fejl i denne gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...