Sidevisninger i alt

torsdag den 31. maj 2012

Sandwich m/kylling, asparges og radise

Beholdningerne bød på hjemmebagt toastbrød og kyllingekød fra 2 stegte lår - dét kombineret med et dyk i grøntsagsskuffen blev til de her lækre og mættende sandwich til frokost. Kopiér de her eller mix ud fra dit eget lager:-) Kun fantasien sætter grænser, og de fleste både store og små kan li' en god sandwich.


Jeg havde:

4 skiver rugtoast
Kødet fra 2 kyllingelår
6-8 radiser
5-6 grønne asparges
1 bakke øko karse
Hellmann's mayo - ca 2 spsk
fintrevet citronskal fra ½ øko citron + saften
salt, peber

Skær kylligekød og grøntsager i små bidder og saml det lige akkurat med mayo. Smag til med citronskal, saft, salt og frisk kværnet peber. Fordel fyldt på 2 brødskiver og pres de andre to godt ned på. Læg evt i film i køleskab en times tid - det blir' de kun bedre af. Skær hver sandwich i to trekanter, og pres kanten ned i klippet karse, som gir' en dejlig bitterhed.


Uhhmm, sådan én ku' jeg da godt ha' brugt i dag osse ....velbekomme og dejlig torsdag til jer alle

onsdag den 30. maj 2012

Spinatsuppe og toast m/rejer og peberrod

Sommer i kalenderen skal ikke forhindre mig i at lave suppe til mig selv! Som I ved, er jeg vild med suppe og denne er let, smuk og sund.


Inspireret af en opskrift i Spis Bedre/6 blev min til sådan her:

1 pose frisk spinat 250 gram
1 stor fennikel
3 fed hvidløg
4-5 dl hjemmelavet kyllingefond (brug terning, hvis du ikke har det)
1 dl fløde
1 spsk olie til stegning
Salt. friskkværnet peber

Skær fennikel og hvidløg i tern og svits det 3-4 minutter i lidt olie. Tilsæt fond og den friske spinat, og kør godt med en stavblender til suppen har fået en jævn konsistens. Juster evt med mere fond og tilsæt fløde, salt og peber. Smag til - evt. nogle dråber citron, hvis du synes.

Rejetoast:
Toast efter behag
Rejer - så mange du synes
Frisk peberrod, ½ øko citron
Salt, peber

En skive af mit hjemmebagte sandwichbrød ristes. Optøede rejer blandes med en skefuld mayo, så det lige akkurat kan samles. Smag til med rigeligt friskrevet peberrod, lidt citronsaft, revet skal fra ½ øko citron, salt og peber. Server til den varme suppe, som blir' en genganger her i huset....

tirsdag den 29. maj 2012

Pinse strand picnic

Sikke en skøn pinse vi må vinke farvel til - sol fra morgen til aften gør bare familien Danmark lidt mere glade, sjove og åbne. En af de dejlige veninder havde sat en frokost på højkant, og jeg foreslog vi pakkede det hele i køletasker og kørte en tur ud i det blå til min "hemmelige" plet ved Tårbæk Havn. Så I får lige et par stemningsbilleder fra en dejlig dag.


Min "hemmelige" plet byder både på græsplæne, borde og bænke og vigtigst af alt: udkig til vandet meget tæt på og de mest beroligende lyde fra bølgerne. Så jo, min veninde dækkede sørme rigtigt op fra køletasken. Selv hvid dug og rigtigt bestik bød hun på. Og her først grillede grønne asparges med bacon, parmaskine og en dejlig dipping.

Jeg havde taget en flaske af den skønne citrusade med - og danskvand og isterninger til at fylde op med. Den er bare et hit den drik ...


Derefter fik vi tortilla med laks, spinat og hvidløgsdressing ...


Da tærten kom frem fik vi os så en ny ven, som ikke veg fra vores side den næste times tid:-) En skøn lys retriever, som fik MANGE godbidder hos os, og både ku' li' spinat, laks og bare alt mad! Og isterninger guffede den osse lystigt .... den tilhørte en ung børnefamilie som åbenbart var vant til at den fandt sig nye frokostvenner. Til sidst fandt vi ud af den hed Topper. Hvem kan stå for sådan et par hundeøjne?


Næste servering var en lun tærte med laks og mere spinat - den var bare rigtig god.....


og salat skal der til selvfølgelig ....


Og hvad ku' være en bedre afslutning end koldskål på termokande med danske jordbær? Ahh, så blev man jo helt lykkeligt lige der ..... Topper ku' OSSE godt li' koldskål:-)


Billedet taget fra vores bord - så tæt på vandet kan man nemlig sidde på min hemmelige plet i Tårbæk. Måske vi ses derude en anden god gang? Jeg deler gerne...

mandag den 28. maj 2012

Hæklede bøllehatte til sylteglas:-)

Det er skønt både at modtage og give blomster i værtindegave. Jeg holder dog efterhånden osse meget af at give små glas med hjemmelavet syltetøj, ovnbagte tomater i olie, agurkerelish, karamel, lemon curd osv osv, så et par aftener i denne uge har jeg hygget med at hækle bøllehatte-låg til glas, der skal blive til hyggelige gaver.


Det er en super måde at få anvendt sine små bomuldsrester og det gir en helt anden visuel oplevelse at aflevere et glas sådan her. Det oser af kvindelig på den gode og kærlige måde.


Og det er NU Moder Jord begynder at bugne med frugt og grønt, så vi kan gemme vitaminer på glas til den mørke tid. Måske du osse har masser af bomuldsrester og små glas, du ku' ha' lyst til at klæ' på. Det tar ca. 15 minutter at hækle sådan en beklædning, og hyggeligt er det tilmed.

lørdag den 26. maj 2012

Louisa's citrusade....ahhh:-)

Ovre hos den milde Louisa Lorang så jeg den her sommerdrik, og da den i sig selv er så skøn at skue at den har sin berettigelse alene på grund af dens farve, så var det afsted til grønthandleren efter citrusfrugter. En sand bombe af C-vitamin - men glem alt om sundhed lige her! Drik den alene for den ynde og liflighed den tilfører dit liv:-)
2 øko citroner
4 øko appelsiner
2½ dl sukker
8 dl vand
3 rød/pink grape
3 lime

Skær skallen af citroner og appelsiner - så tyndt som muligt, og undgå at få den hvide hinde med, da det her er bitterstofferne sidder. Kom det i en gryde med vand og sukker, og lad koge ca. 10 minutter. Pres saften fra alle frugterne og bland juicen med den varme sukkerlage. Si den gemme en sigte. Hæld på rengjorte flasker og server iskoldt med isterninger, og evt. mere vand.


Momentan lykke på flasker og i glas ......ikke for sødt, ikke for syrligt, men bare lige tilpas....


Skaller koges i sukkerlage....


Den her skal deles med veninden, der kommer lige om lidt for at sparre med mig om de ting, håndlæseren fra forleden inspirerede med .... og så kan jeg nok begynde på en ny portion med det samme!

fredag den 25. maj 2012

Anmeldelse: Carlsberg's Haven

I en lille have på Pile Allé .... hedder en linie i en gammel sang vist nok. Og ja, de særdeles kendte Små Haver på Frederiksberg er bestemt en fast del af mit sommerprogram. Men på Pile Allé lige i svinget op mod Søndermarken kan man dreje ned til Carlsbergs gamle fabriksområde. Først kører man gennem den mastodontiske og smukke Elefantport og så på toppede brosten lidt længere ned ad gaden - og her støder man på Haven, som er Carlsbergs traktørsted, der oser af afslappet sommerstemning og danskhed, når den er bedst.


Hvidmalet hegn, og borde under gamle grønne træer - man kan både finde en solplet og et sted i behagelig skygge. Menukortet et meget enkelt - store klassiske stykker smørrebrød til 39 kr stykket eller 3 stk. for 109 kr. Det er billigt. Og jeg havde oven i købet et Spot Deal, hvor vi kunne vælge 4 stk, som jeg havde betalt bare 100 kr for - inkl. kaffen:-)
Jeg bød min søde kusine (jeg skriver det, fordi jeg tror hun læser med, men det er hun altså thi hi!) på frokosten som en del af hendes forsinkede fødselsdagsgave, og vi havde nogle hyggelige timer i god stemning, som den ualmindeligt søde unge kvindelige tjener var med til at sørge for.


Jeg valgte et stk. med æg, rejer og mayo. Alt bliver serveret på hele stykker rugbrød, så det er nogle gedigent store stykker. Ikke noget luksus på nogen måde, men velsmagende og frisksmurt med kraftig dild og citron.

Og selvfølgelig kan man få alle Carlsberg alm øl og en hær af spændende specialøl - desværre er jeg ikke selv øldrikker.

Sådan en går man aldrig galt af ...


Det andet stk var en stor kartoffelmad - gode faste kartofler med masser af mayo. Pyntet med rå løg og et meget lille stk bacon. Jeg ku' godt ha'brugt mere løg og purløg i hvert fald. Men det smagte helt som forventet, og det er sjældent jeg husker at få mig en kartoffelmad, og det sku' man faktisk lige ta' og huske ....

Min kusine valgte en fiskefilet med remoulade, som hun også var rigtigt godt tilfreds med.
Vi sluttede med kaffe og dagens kage - som var et ret lille stykke chokoladekage. Det var til gengæld virkelig virkelig ringe - tydeligvis fra frost, og det kom helt varmt direkte fra en mikroovn, og var så hårdt i den ene side, at jeg ikke kunne skære det over! Så kage skal man ikke gå efter lige der - men skidt pyt, det var billigt og ødelægger ikke min lyst til at komme tilbage en anden god gang.

Haven har underligt nok ikke en hjemmeside, men find dem på Facebook evt. Jeg havde også svært ved at komme igennem pr tlf, så jeg bestilte bord via facebook. Men som sagt var betjeningen meget sød og afslappet.


Området oser af god stemning - se bare den her hyggelige gade, hvor jeg var heldig at kunne parkere lige som den første til venstre:-) Husene længere oppe har små haver foran, og der var liv og leben i byens rum, og jeg spottede adskillige kendisser:-) Helt igennem en dejlig eftermiddag, og et frokoststed hvor jeg snildt kan komme igen, når jeg vil hygge for små penge.

onsdag den 23. maj 2012

Noget om varm (øko)mad til singler - og en kylling i grøn urtesauce

Det sker ofte, at folk spørger mig "gider du godt at lave varm mad til dig selv?". Øhhh, JA. Hvem skulle ellers gøre det! Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg bor alene, og mennesker, der bor alene skal vel osse indtage kvalitetsmåltider eller hvad? JEG skal! Basta! Måske netop fordi jeg er single, er det ekstra vigtigt at gøre hvad jeg kan for at vise universet, at jeg værdsætter og elsker mig selv. Jamen, det mener jeg squ:-)

Og mad lavet fra bunden af gode og helst økologiske råvarer er der masser af kærlighed og overskud i i mine øjne. Både for mig, for dyrevelfærden og for miljøet. Og nej, jeg er desværre ikke frelst. Nogle gange tillader min økonomi, min tid eller udvalget ikke økologiske varer. Så ja, jeg gider helt sikkert godt lave varm mad til mig selv.

 Lige som jeg godt gider meditere, gå i biffen, køre efter oplevelser alene. Bare for mig. For min egen nydelse. For min livskvalitet. For min mentale, åndelige eller fysiske sundhed. Indmellem er der også folk, der siger til mig, at jeg er frelst omkring økologi. Og de siger det i et tonefald, så det er meningen, jeg skal opfatte det som en beskyldning af de slemme. Tænk, jeg tar' det som et kompliment. Når det drejer sig om økologi (og visse andre etiske livsområder) vil jeg squ gerne være frelst. Det er jeg så desværre ikke:-) Men jeg gør, hvad jeg kan med de ressourcer, jeg har til rådighed. Det er min kæphest - alle andre må naturligvis gøre præcis, hvad der er rigtigt for dem. Jeg har INGEN intentioner om at "prædike". Men jo, jeg vil gerne give min mening til kende og osse gerne påvirke positivt. Der findes ikke rigtigt eller forkert - bare forskelligt.

Sikke en smøre bare for at gi' jer opskriften på en vildt lækker varm ret, jeg lavede kun til mig selv i går! Smørmør kylling i den bedste urtesauce..... erstatter ikke menneskelig kærlighed, men vi nærmer os:-)

Sprøde knasende asparges og gulerødder, kylling og cremet sauce af basilikum og dild - og nå ja, en slat vin og fløde!


Kraftigt inspireret af Spis Bedre nr. 5/2012 gjorde jeg sådan:

2 kyllingebryster skåret af en hel øko kylling
2 mellem løg i både
2 gulerødder i stave
½ bundt grønne asparges
1 dl vin + 1 dl fløde + 1 dl kyllingefond
½-1 potte frisk basilkum
1 bundt dild eller frysetørret (fordi jeg lige havde det)
Fintrevet skal og saft fra en øko citron
Lidt smør, salt, peber

Skær kyllingebryster i store tern og svits dem i lidt smør sammen med løg, samt lidt efter gulerødder, som svitser med et par minutter. På med vin og kog det lidt ind under låg 3-4 minutter. Tilsæt fløde og fond. Tag lidt af saucen fra og blend det med krydderurter (løvstikke ell kørvel havde også været skønt). Hæld det tilbage i panden, når det er helt blended. Tilsæt så asparges i stykker og kog 2 minutter. Smag til med citronsaft, skal, salt, peber - og måske 1 tsk æblegastrik fra Meyers.

Server med ristede kartofler eller kogt bulgur.


Dejlig forårsret - den er der helt sikkert gæster, der blir udsat for inden længe:-)

Enkelt hvedebrød m/fuldkornsvårhvede

Uha, mine lagre af alverdens mel vokser! Der er så mange skønne muligheder, og jeg har lyst til at prøve dem alle, og sådan kan man hurtigt få en masse "rester". Og da huset her ikke går ind for at smide mad væk, så skal her bages af alt det "gamle" mel inden her købes nyt ind! Har jeg besluttet! Stop Spild af Mel!

Det sidste af en pose af det gode Vinjett fuldkornsvårhvede fra Amo stod først for tur. Jeg må sige, jeg er blevet vild med ølandshvede og de 3 nye meltyper fra Amo - bortset fra altså at sidstnævnte ikke er øko. Men gode bagekvaliteter eller nysgerrighed kan godt få mig til at vige fra det princip:-)

Med udgangspunkt i det smukke brød fra sidst, jeg brugte Amo's nye meltyper, blev det her dejlige hverdagsbrød til. Herligt nybagt til morgenmad med ost, eller ristet dagen efter. Og det er lige så velegnet som madbrød. Og her er også allerede lavet Croque Monsieur med det.


Fordej:
1,5 dl lunken vand
5 gram gær
150 gram hvedemel
Opløs gæren i vandet, tilsæt mel og rør rundt til en ensartet masse. Lad hvile lunt og tildækket i 3-4 timer

Slutdej:Den færdige fordej1 dl koldt vand
1 dl youghurt naturel20 gram gær
15 gram smør
ca. 300 gram hvedemel
150 gram Amo Vinjett fuldkornsvårhvede 

Slå dejen ned, del den og form et rundt brød. Lad hæve lunt og tildækket med et viskestykke på bagepapir på din bageplade. Dæk også gerne viskestykket med en opklippet plastpose for at holde på fugten. Når brødet er flot hævet efter ca 1-1½ time sprayes lidt vand med en vandforstøver. Bages i forvarmet ovn på 250 grader i 30 min. Sæt et fad i ovnen, når du varmer op og hæld ½ dl varmt vand i fadet, når brødet sættes ind. Skru evt varmen ned til 200-225 grader (dette gjorde jeg ikke, da jeg gerne vil have meget sprød skorpe). Efter 10 min bagning, åbnes ovndøren i 5 sek og igen efter i alt 20 min. Mine bagte præcis 30 min, men hold øje, da ovne er meget forskellige.

Opløs gæren i vandet sammen med fordejen. Tilsæt derefter smør, mel og salt. Ælt dejen på maskine i 10 min ved lav hastighed og kraftigt i 5 minutter til den er elastisk, smidig og let skinnende. Jeg æltede i hånden i 15 minutter. Det er god motion!! Lad hæve lunt og tildækket 30 min.



Uha, det ligner hestens fødselsdag med den tykke skive! Spis nu lige brød til!

søndag den 20. maj 2012

Mokka Eclair

Vandbakkelser er et sikkert valg. De kan varieres i det uendelige, og kræver i sig selv ganske få ingredienser, og kan oven i købet serveres for diabetikere. Altså uden glasur og den slags selvsagt!

De her er ikke for diabetikere! Eller for andre, der vil være virkeligt sunde! Men fyldt med kaffe og diverse andre stimulanser er de godt nok svære at modstå:-)


Noget af det mest simple bagværk, jeg kan komme i tanke om....
Fyldt med kaffeflødecreme, en skefuld karamel, pyntet med kaffeglasur og et strejf af hasselnød og hindbær. Det blir' ikke meget bedre.


Vandbakkelser - 4 store kager
1½ dl vand
50 gram smør
2 store æg
85 gram mel

Smelt smør i vandet til det når kogepunktet. Pisk melet i. Lad dejen afkøle en del - pisk så æg i ét ad gangen til dejen er helt glat og jævn og samler sig. Sat 4 kager af med to skeer eller fyld i sprøjtepose og form 4 kager på bagepapir. Bages 25-30 min i 200 grader varm ovn. HUSK at du ikke må åbne ovndøren de første 20 minutter - så falder de sammen! Bages til de er godt lysebrune - mine fik næsten lidt for lidt.

Fyld:
1½-2 dl fløde, der piskes til stift skum
2 ss flormelis
3 ss stærk afkølet kaffe
evt. 4 tsk dulche leche/karamel

Vend den piskede fløde med de to andre ting og fyld i kagerne, gerne med sprøjtepose og tyl.

Glasur
1½ dl flormelis
kold stærk kaffe
1 tsk blødt smør

Tilsæt kaffe til flormelis indtil det danner en ret tyk glasur, tilsæt så lidt blødt smør for at få glans.

Pyntes med glasuren, og hvad du ellers lyster. Jeg brugte hasselnøddeflager, fordi de passer perfekt til kaffesmagen. Og så lige et hindbær på toppen.


Haps for nogle lækkerbiskner - kan fint bruges både som dessert og som det søde til kaffen. Jeg havde næsten glemt de her - men tænker allerede på en ven, som jeg nok meget snart må traktere med et sæt mere af de her!

fredag den 18. maj 2012

Triple nøddekage

Sidst havde jeg en Triple Citronkage på programmet - lad os da køre lidt i det spor og skubbe fart i en anden enkel kage. Denne gang med 3 slags nødder. Masser af smag og bid fra mandler, hasselnødder og valnødder - man fristes jo næsten til at kalde den sund. Men osse kun næsten:-)



Opskriften er fra Familiejournalen og lyder sådan her:

150 gram gult økologisk smør
150 gram sukker
4 øko æg med en endnu mere gul blomme
1 tsk bagepulver
100 gram mandler
100 gram hasselnødder
100 gram valnødder

Jeg skyllede lige alle nødderne - bare sådan for en ordens skyld! Hak dem derefter fint i en minihakker eller blender. Pisk nu smør og sukker lyst og luftigt - det tar 8-10 min, og er vigtigt for resultatet. Pisk herfter et æg i ad gangen og pisk et par minutter mellem hvert æg. Sigt mel og bagepulver i ad 2 gange og vend det forsigtigt i massen og tilsidst vender du de finthakkede nødder i. Hæld i smurt springform og bag ca 35-40 minutter på nederste rille i en 180 grader varm ovn.

Pynt, som du lyster - jeg tog blot et drys flormelis.


Kagen er måske især god til dem, der ikke har nogen særlig sød tand. Dem, der ikke ret ofte vælger dessert eller kage, men alligevel godt vil ha' et stykke hjemmebag en sjælden gang. Jeg synes, det er en dejlig kage til krydret te, men måske lidt tør. Måske havde min bagt lige rigeligt ... så bag den kun lige til der ikke følger våd dej med tilbage, når du prikker med en strikkepind. Et forslag kunne også være at flække den i to lag og fylde den med en smørcreme, hvis man gerne vil' ha' mere sødme.

torsdag den 17. maj 2012

Boller med citron og blå birkes

I går var vi 8 kvinder samlet her hos mig til en dag med den islandske håndlæser Sigridur, som jeg opsøger ca. hvert 3-4 år. Det er herligt at være sammen om det, og så er vi hver en time alene til håndlæsningen, mens resten af flokken snakker, deler, hygger og spiser boller og kage! Så jeg havde bagt igennem - bl.a disse smukke citronboller, som jeg faldt for på den dejlige norske blog Wilhemines, hvor jeg troligt følger med. Bollerne signalerer forår, feminin og forførende, og det passede perfekt til i går:-)


Opskrift:
25 gram gær
50 gram smør
3 dl mælk
1 tsk salt
1 ss sukker
1/4 tsk gurkemeje
1 æg
25 gram birkes
skal fra 1 øko citron
ca 450 gram hvedemel

1 æg til at pensle med

Smelt smørret og lad afkøle lidt. Lun mælken og opløs gæren helt heri. Tilsæt ægget, og herefter mel lidt ad gangen og også salt, sukker, citronskal og birkes. Ælt dejen godt, og tilsæt kun mel indtil den lige netop slipper fingrene. Lad hæve i skålen 1 time. Slå dejen ned, og form boller af den. Efterhæves på bagepapir tildækket i ca. 30-40 minutter. Bages ved 210 grader i ca. 12 minutter. Afkøles på en bagerist.


Er de ikke fine med deres lyse gule farver og de små prikker? Jeg synes de bare skal serveres nybagte med koldt øko smør.


Her var nøddekage, citronkage (igen) og cupcakes med rabarber og frisk mynte. Dem får I opskrifter på meget snart:-)
Ønsker alle nogle gode dage i forb med Kristi Himmelfart

mandag den 14. maj 2012

Ølandshvedebrød - nemt og hurtigt

Forleden bagte jeg et simpelt og nemt ølandshvedebrød - blot én slags mel og få andre ingredienser. Til en dag, hvor man stadig vil ha' hjemmebagt brød, men hvor det gerne må gå hurtigt. Jeg er blevet virkelig vild med ølandshveden - den har den mørkere og rustikke oplevelse, men også mere dybde og sødme i kornsmagen.

Brødet er koldhævet, så du starter aftenen før...


Opskriften er fra bagsiden af bageposen.... som jeg stort set blot halverede:

3 dl koldt vand
1 dl youghurt naturel
½ spsk honning
8 gram gær
3 gram havsalt
ca. 400 gram ølandshvede fra Claus Meyer

Rør vand, youghurt og honning sammen og opløs gæren i blandingen. Tilsæt salt og melet lidt ad gangen, mens du rører grundigt med en træske indtil du har en sej og glat dej. Kun liiige mel nok til at det ikke er alt for klistret! En dej til den fugtige side giver et saftigere brød, der holder sig frisk længere. Dæk dejen til med et fugtigt klæde og sæt i køleskab 8-24 timer.
Tag dejen ud af køleskabet og hæld ud på meldrysset bord. Herefter forsigtigt op i en melet hævekurv (alternativt en skål med meldrysset viskestykke) Lad nu brødet hæve 1-2 timer. Varm ovnen op til 250 grader med bagepladen i ovnen. Vend forsigtigt dejen ud på bagepapir og træk det over på den varme bageplade. Bages ca 30 min til det er smukt gyldent. Lad afkøle på bagerist før du skærer i det.


Et herligt brød både nybagt og ristet dagen efter. Der blev spist af det i flere dage og det holdt sig fint uden at blive tørt.

lørdag den 12. maj 2012

Triple Lemon Cake ... og øko citronen er ikke sur!

Jeg ved, der er andre end mig, der ikke kan få nok citron:-) Hvis du osse har det sån', så BAG den her virkeligt smækre citronformkage. Jeg har skrevet det så mange gange - det enkle er bare ofte det mest geniale! Hold nu op, hvor er den skøn med lemoncurd i midten af dejen og mere citron i glasuren. Den er ikke nogen distanceblænder, men udmærker sig ved dens dybe indre kvaliteter! Og hvem vil ikke helst kendes for sin dybe sjæl!

Opskriften er fra den skønne norske blog Passionforbaking.com, som jeg har fundet for nylig. Her er mange andre lækre sager! Jeg halverede portionen, så her er til 1 stor formkage.


Først laver du en lemoncurd:
Fintrevet skal fra 1 øko citron
Saften fra 2 citroner
1 dl sukker
4 æggeblommer
45 gram smør

Bland det hele i en tykbundet gryde, og varm langtsomt op under konstant omrøring indtil massen tykner. Lad afkøle helt. Kan snildt laves i meget god tid.

Dej:
200 gram hvedemel
15 gram maizena
1/4 tsk natron
½ tsk salt
250 gram sukker
4 øko æg
½ dl citronsaft + skallen fra hele citronen
225 gram smeltet og afkølet smør
3/4 dl creme fraiche
1 tsk vanilleekstrakt

Æg, sukker og citronsaft og skal piskes 3 min. Tilsæt smeltet smør og creme fraiche + vanille. Pisk 2 min. Mel, maizena, natron, salt sigtes 4-5 gange (for at give det luft) og blandes herefter i æggemassen over 3 gange indtil melet er opsuget. Opskriften lød kun på 150 gram mel, men da dejen var meget tynd, tilsætte jeg 50 gram ekstra, og det passede fint. Men næste gang vil jeg dog nok forsøge kun at tilsætte de 150 gram og se om det stadig godt kan blive bagt uden at blive klægt.

Hæld halvdelen af dejen i formen, derefter lidt over halvdelen af lemoncurden, og til sidst reten af dejen (brug resten af din lemoncurd til nyristet brød eller pandekager). Bages ved 175 gr i ca. 55 minutter i en aflang bageform beklædt med bagepapir.


Når kagen er helt afkølet kan du betrække den med glasur af flormelis og citronsaft og pynte efter bedste evne!


Ej, godt der er noget tilbage .... selv om jeg allerede nu ved, at jeg må bage en igen i næste uge, når jeg får 8 kvinder på besøg til en hel dag med en islandsk håndlæser:-)

Prinsessen på tærten .. nu med krabbe og asparges

Tærten med artiskokker stak fætter jo af med - uden at jeg kunne "pille" lidt i den! Det havde så vækket min egen tærte-appetit så meget, at jeg måtte fabrikere en mere, som han og jeg kunne sætte tænderne i sammen i aftes. Og jeg har længe haft lyst til tærte med krabbe .... ahh, yummi. Så det blev en fri-fantasi-krabbetærte, som smagte virkelig dejligt med en frisk salat. Du kan da nemt lige få opskriften....


Den damper endnu ..... ahh gylden, varm og proppet med lækre sager i dens midte...


Ved en fejl havde jeg for nylig taget færdig tærtedej i den tro, det var butterdej. Så nu måtte jeg så også se at få den brugt. Men ellers ville jeg aldrig købe en færdig tærtedej - heller ikke de der blandinger! Niksen biksen - det er så ringe. Så bunden var altså virkelig skidt ærligt talt ... jeg vil til enhver tid foretrække en hjemmelavet bund med groft mel og smør. Men i bedste Stop Spild af Mad-stil skulle fejlkøbet alligevel anvendes....


I bunden kom rå grønne asparges i stykker, et bundt forårsløg i tynde ringe og herpå 2 dåser krabbekød. En anden gang vil jeg ikke bruge forårsløg - det var lidt for skarpt til de andre fine og milde smage.


Så 5 øko æg, 2 dl creme fraiche/hytteost/fløde, revet emmenthaler nok ca 150 gram, en potte hakket dild, salt og peber ... piskes sammen og hældes over tærten. Som nu bages ved 200 grader i 35-40 minutter eller til den er smukt gylden og hæver lidt op.


Salaten blev en bakke blandede blade, duftende dadeltomater i kvarte, agurk julienne radiser med lidt top i tynde skiver, gul melon og ristede pinjekerner. Og så en vinaigrette af avocadoolie, Meyers æblegastrik, lidt flydende akaciehonning, 2 tsk dijonsennep, salt og peber - piskes godt sammen og hældes over i sidste øjeblik.


Ahh, fredag aften .. nem mad, god italiensk rødvin, iskoldt vand i en smuk karaffel - så er der dømt weekend. 

 Skøn fyldig krabbetærte (bortset fra den kedelige købedej) med cremet midte....


Emil insisterede tydeligt på at få sin andel af krabbekødet! Gå væk mis, der må ikke være levende dyr på bordet! Men har vi set det før? Ja, ja, ja... det har vi!

fredag den 11. maj 2012

Artiskoktærte med bacon og brændenælde

Min fætter er både særdeles handy og særdeles hjælpsom. Til gengæld kan han ikke koge et æg. Vist nok. Så er det jo ret perfekt at man kan bytte tjenester, så man gør, det man kan li' og er bedst til:-) Nu skal han til fest, hvor man skal medbringe en fælles ret, og så er en fyldig og lidt anderledes tærte altid et hit.

Med udgangspunkt i artiskoktærten fra tidligere hypede jeg den lige lidt ekstra. Der kom squash i stedet for kartofler, og sprødstegt bacon fordi fætter elsker bacon. Og så en gang brændenælde, som jeg faldt over forleden.


Den ser skisme godt ud i al beskedenhed - kan jo desværre ikke tillade mig at snuppe noget selv... men jeg føler mig ret overbevist om, at den smager godt.


Det startede med en sprød og grov bund, som jeg næsten altid bruger, fordi den bare er perfekt:

100 gram grahamsspeltmel
100 gram øko hvedemel
100 gram øko smør
1 tsk salt
1 øko æg

Smuldr det kolde smør ned i de to slags mel til det er "grynet". Tilsæt salt og saml hurtigt dejen med ægget. Rul det ud på meldrysset bord, og læg i en smurt tærteform på ca 25 cm. Sættes i køleskabet mindst 1 time.


Det er første gang jeg prøver brændenælder .... er spændt på hvordan det mon smager. Men ellers bruger du bare dit yndlingskrydderi, fx timian eller oregano.


Fyld:

4 tsk dijonsennep
1 squash
1 glas grillede artiskokker
1 dåse artiskokhjerter
1 pakke Hanegal bacon
5 øko æg
2 dl creme fraiche 18% (hytteost vil også være godt)
ca 150 gram revet emmenthaler
2 tsk brændenælde tørret
salt, friskkværnet peber

Start med at riste bacon sprødt, og del i små stykker. Lad afkøle. Skær squashen i ret tykke skiver og rist dem 1min på hver side i det baconfedt, der blev smeltet af. Smør sennep på en ubagte bund,  læg skiver af squash på hele bunden. Herfter fordeles de to slags artiskokker på bunden. Læg bacon på. Rør æg, creme fraiche, revet ost, salt og peber og brændenælde sammen og hæld massen hen over fyldet. Bages ved 200 grader i ca. 35-40 min eller til den er smukt gylden.


Her er den klar til ovnen - den kan snildt lavet i god tid, og så blot lunes ved servering.


Lad den være en del af en buffet eller server som hovedret med en frisk grønt salat. God appetit og rigtig god weekend:-)
Der var en fejl i denne gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...