Sidevisninger i alt

søndag den 31. marts 2013

Søndagsmorgenboller

Det er søndag, og hvor er kagen henne? Bare rolig, der kommer rigeligt med kage på bloggen de næste dage!

Men i dag får du de skønne boller, som jeg har gjort til en vane at bage næsten hver søndag morgen. Dejen laves inden sengetid lørdag, og så er der luftigt, sprødt og lunt morgenbrød.


Brød med de fineste lufthuller, og alligevel med tæt og mættende krumme. De smager af marker, korn og kærlighed:-) Men nu kender jeg jo også dem, som har lavet melet... tænk at man med bare vand, lidt gær og lidt salt og mel selvfølgelig kan lave det bedste brød ever... og så er de nemme og hurtige at lave, og en nydelse at indtage.


Samsø morgenboller - 7-8 stk.
4,5 dl koldt vand
1 tsk gær
2 tsk salt
3 dl ølandshvede
Resten øko hvedemel  - nok ca 4 dl

Opløs gæren helt i vandet, tilsæt ølandshveden og rør godt. Tilsæt nu saltet og derefter hvedemel lidt af gangen. Rør i køkkenmaskine eller med elmixer i ca. 7-8 min. Dejen skal være sammenhængende, men ikke fast. Den er klistret, men absolut ikke flydende og skal være blank og elastisk. Hvis du er rutineret kender du konsistensen, og ellers får du hurtigt taget på det og kan se, hvor meget mel dejen kan tage. Dæk med film og lad stå på køkkenbordet natten over. Jeg laver dejen omkring kl 23 om aftenen, og så er den perfekt kl 8. Den må ikke hæve meget længere, hvis du bruger Samsø Mel, da melet har en fantastisk hæveevne og bliver "slapt", hvis det hæver alt for længe.

Tænd din ovn på 250 grader med bagepladen inde i ovnen. Sæt boller af med to skeer på bagepapir, og lad stå på køkkenbordet, mens ovnen er varmet helt op. Drys evt med kerner/frø. Træk bagepapiret med bollerne over på den hede bageplade og bag nu bollerne i ca 15-18 min indtil de er godt brune. Skru evt ned til 235 grader efter 5 min.

Spises lune med koldt smør og gerne et blødkogt påskeæg:-)

lørdag den 30. marts 2013

Tante Sød leger med karameller..

Succes'en med karamellen i den her kage har kastet mig ud i endnu en gang karamelkogning:-) Ren leg og pjat, men det må man gerne, når det er påske! Når jeg før har forsøgt mig med karamel, er den blevet grynet og bare ikke rigtig. Denne her lykkes perfekt i første hug, og nu igen:-) Smørkarameller hed sådan nogle vist i min barndom, nu om dage ville de vel hedde fudge:-) Sådan er der så meget...

Nemt er det - og med få ingredienser imponerer du dine gæster med hjemmelavede karameller. Hvis der altså er nogle tilbage, når dine gæster kommer....


Fri leg med karameller betød de her 4 varianter af hvad, jeg havde i huset - det er kun fantasien, der sætter grænser for smagstilsætning. Fra neden og op:

Karamelkugle med grofthakkede hasselnødder
Karamel med Super Flyers fra Nestlé i små bidder
Karamel med revet citronskal og drys af rålakrids
Karamel med mini mashmellow


To varianter af lakrids - som passer supergodt med karamel. Den første er med Super Flyers lakridsstænger i små bidder. Den anden tilsatte jeg skal af fintrevet øko citron og dryssede med rålakridspulver fra Johan Bülow. Begge to gode, men den med citronskal er nok næsten min favorit


Når karamellen er næsten stivnet, er det nemt at trille kugler af den i stedet. Her med grofthakkede hasselnødder, og den er godt nok osse rigtig god, og det er fint med noget knas og bid.

Den anden tilsatte jeg mini mashmellows. Ideen er vist ok - men dels var min karamel for varm da jeg blandede fyldet i, hvilket betød at de stort set smeltede og det var ikke meningen! Og dels kom jeg lidt for mange i, så karamellen blev for blød og svær at skære pænt ud. Og så kan man sige, at de ikke gir noget rigtig smag, men bare mere blødhed og sødme, og det er der ikke brug for! Så den variant vil jeg ikke lave igen.

Opskriften på karamellen finder du HER - sig til hvis du også får lyst til at lege, og fortæl hvad du kommer i:-) Det er en hyggelig aktivitet med børn her i ferien, når nu vejret ikke er til udendørssysler.

fredag den 29. marts 2013

Påske(sk)æg

Det er sjældent, jeg laver konfekt til påske, men jeg har fødselsdag 1. april og da det i år falder 2. påskedag, er det en rigtig god grund til at lege lidt med chokolade og marcipan, og håbe at ens gæster blir glade:-) Jeg har inviteret 15 nye Samsø venner til boller og kagebord, så lidt skal der jo forberedes!

Selvfølgelig kan man fylde alt muligt i påskeæg - mine er nu helt enkle blot med fyld af nougat og to  slags forskelligt pynt, som også gør noget for smagen.

Ca. 16 påskeæg
400 gram Odense Marcipan
200 gram blød nougat fra Odense
200 gram mørk overtrækschokolade
lidt lakridspulver fra Johan Bülow
50 gram lys chokolade til pynt

Del marcipanen i ca. 16 stykker, dvs. hver stykke skal veje 25 gram, det synes jeg gir et flot stort æg uden at det blir alt for voldsomt! Mine nougatstykker vejede ca 8 gram hver. Ja, jeg bruger en vægt, når jeg laver dem, så de blir nogenlunde ens:-)


Tril marcipanstykkerne til kugler, som du trykker flade. Læg nougat på og tryk marcipanen fast rundt om det. Form æg så godt du kan - det kan godt ta' lidt tid! Smelt den mørke chokolade over vandbad og dyp æggene - hold dem med to gafler og læg dem over på bagebapir.

Ønsker du lakridsdrys, skal du komme det på med det samme, mens chokoladen er helt våd. De andre med pynt af lys chokolade lader jeg den mørke tørre helt først, og herefter kommer jeg den lyse chokolade i en engangssprøjtepose og pynter dem. Lad dem tørre helt og læg dem i tætsluttede dåse indtil de skal serveres. Stil dem køligt (det er ikke noget problem den her påske!!) Ellers kast dig over dem med det samme!


Gode ser de ud - jeg har styret mig og ikke snuppet smagsprøve endnu! Nu skal jeg i gang med hjemmelavede træstammer, så dem får du osse snart opskriften på. Nyd dine påskedage - det gode vejr kommer på min fødselsdag!! LOL


onsdag den 27. marts 2013

Åhh kære påskeferie ...

Jeg knokler! Og håber, der en dag kommer en masse godt ud af det. Lige nu er det både spændende, sjovt og frustrerende. Men alt godt kommer til den, der kan vente, sir' man. En dag skal jeg nok fortælle dig lidt om, hvad det er jeg knokler med:-)

På grund af det her "knokle" er der alt for langt mellem Tanten's indspark. Jeg tænker på jer hver dag, og håber I stadig er derude og har tålmodighed med mig. I dag blev Samsø mærkbart transformeret. Fritidssamsinger og turister er strømmet til, og lyse og glade vibrationer er i luften alle vegne. Samsø er klar til en ny sæson er jeg sikker på. Så velkommen til alle turister, også selv om I havde snuppet alle p-pladser ved Netto. Jeg havde helt glemt, hvordan det er at stå i kø ved kassen:-)

Selv om det der "knokle" også skal ha' sin plads i påskedagene, skal der være overskud til andre ting. Men i dag er her ingen opskrifter, men bare lidt stemning. Se fx hvad pakkeposten har været her med i dag..


Lækre bøger om indretning er helt på højde med lækre kogebøger som underholdning og afslapning. Hos www.gucca.dk har jeg lige købt den her nyudgivelse af Anne Fabricius Bjerre. Mit hus er ikke et sommerhus, men det ligger ved vandet, og jeg er nysgerrig efter at se, om jeg kan finde inspiration til at indrette hus ved vandet ...og ellers vil jeg bare nyde de smukke billeder og udsigten til sol og sommer.


I forgårs fik jeg hulmursisoleret mit gamle hus, og hold nu op hvor har det gjort en fantastisk forskel! En helt anden lun varme spreder sig nu over det hele, og jeg må ligefrem skrue NED for varmen! Så det kan jeg varmt anbefale alle at investere i.

Men derfor kan jeg stadig godt drømme om brændeovn for hyggens skyld .... drømme, drømme, drømme:-)


Jeg kan så godt li' den lyse, nordiske, romantiske stil som Anne Fabricius står for. Jeg har kun smugkigget i bogen i 5 min, og glæder mig til at kaste mig over den som belønning efter det der "knokle"!


Den her kom også med i bogpakken - Søs Wollesen har begået en bog til kvinder i min alder:-) Og ja, jeg kan alt for godt genkende behovet for at have brug for mere energi. Så jeg ser frem til at læse og lære ny viden om krop, psyke og sjæl på den gode måde. Søs Wollesen er læge, men har i mange år haft en såkaldt alternativ tilgang til sundhed, som tiltaler mig meget. Jeg ville med garanti have godt af en periode uden gluten fx .... men det blir nok ikke lige nu! Men derfor kan jeg jo godt tage tilløb ...


 Og hov - et Femina røg også med hjem på indkøbsturen idag ...ahhh, det blir en god aften.


Ja - jeg kan desværre ikke løbe fra at min veranda ser sådan her ud lige nu! Indtil har jeg koncentreret mig om indretning af huset, og nu glæder jeg mig til at kaste mig over at få gjort lidt ved det udendørs. Det er jo helt nyt for mig, da jeg altid har boet i lejlighed hele mit voksne liv. Så her skal ryddes op, jeg har købt algefjerner, som hele verandaen skal have en tur med, og så er der klar til nyindkøbte havemøber. Det blir fantastisk at sidde her hele sommeren og skulle igang med at lære at lave mad på grill osv. Det kommer jeg helt sikkert til at blogge en masse om:-)

For nu vil jeg ønske jer alle nogle dejlige påskedage med familie og venner.

tirsdag den 19. marts 2013

Lasagne med spinat, valnødder, 3 x tomat og 3 x ost!

I min desperation over mangel på udbud af økologiske varer på Samsø (læs: mest kød) blev den her velsmagende aftensmad en realitet! En spinatlasagne med hytteost, som jeg har lavet mange gange, og som du sikkert også kender. I dag blev den krudtet op med valnødder, flere slags tomater og flere slags ost, og det blev den kun bedre af.


Hvis du savner inspiration til et vegetarisk måltid, hvor man på ingen måde savner kød, så kast dig over den her:-)

Til 2-3 personer

9 lasagneplader fra De Cecco (synes jeg bare er virkelig god pasta)
ca. 300 gram helbladet optøet frossen hel spinat eller tilsvarende frisk
ca 200 gram øko hytteost
75 gram grofthakkede valnødder
½ glas ovnbagte tomater fra Urtekram
4 spsk revet parmesan

Tomatsauce:
1 ds øko hakkede tomater
1 lille dåse tomatpure
1 stort finthakket løg
3 fed finthakket hvidløg
1 spsk olie, salt, peber, 1 laurbær, 1 spsk oregano, ½ spsk timian

Ostesauce:
40 gram smør
40 gram groft mel
ca ½ liter øko letmælk
½ pose revet cheddar fra Urtekram
revet muskatnød, salt, peber
Topping:
½ pose cheddar eller revet parmesan

Bland spinat, hytteost, valnødder, ovnbagte tomater og revet parmesan til en jævn masse. Til tomatsaucen svitses de to slags løg, tilsættes de to slags tomater og krydderier og simrer 10 min. Til ostesaucen laves en opbagning, som piskes med mælken, og til sidst krydres og osten smeltes i saucen.
Fordel de 3 slags fyld skifevis med lasagnepladerne - slut med et lag ostesauce, og drys med det sidste parmesan/cheddar. Lad lasagen trække 1-2 timer mindst.
Bages herefter ved 200 grader i ca 40 minutter.


Ja, ja, den blev lidt mørk! Men hvem orker at ærge sig over det? Den er ikke køn, men den smager overbevisende godt, og er ret sund faktisk:-) Velbekomme på en kold, kold forårsdag med sne, fygning og blæst på Samsø!


mandag den 18. marts 2013

Farverig is - børnevenlig udgave:-)

Forår og farver er venner. Ligesom jordbær og chokolade er venner. Og da her skulle komme små børnevenner mundede det ud i hjemmelavede parfait med masser af små bidder chokolade pakket ind i et væld af farver (læs=mini smarties). Jordbær måtte der også bare til, selv om vi må vente længe på sæson for dem. Og nej, de smager bare ikke af sommerbær, men synet i sig selv gir godt humør, synes jeg:-) Så selv om det SLET ikke er vejr til is i dag, så får du alligevel opskriften!


Festligt, farverigt og fornøjeligt - de små smarties er super pynt på desserter, cupcakes osv. Og som fyld i en lækker hjemmelavet vanilleparfait vil de fleste børn være rigtigt godt tilfredse:-)


Parfait med smarties og jordbær
½ liter øko fløde
6 æggeblommer
8 spsk flormelis
Korn fra 1 vanillestang
250 gram frosne øko jordbær
1 pose med små pakker mini-smarties
Friske jordbær til at pynte

Lad de frosne jordbær tø halvt op. Pisk æggeblommerne lyse og luftige med flormelis og vanillekorn. Pisk fløden til blødt skum. Vend de to blandinger sammen. Skær de let optøede jordbær i skiver og vend dem i isen sammen med indholdet af halvdelen af de små pakker med mini-smarties. Fyld i passende form. Sæt i fryseren og rør i parfaiten ca hver halve time 3-4 gange, så fyldet ikke falder til bunds. Tag op 20 min før, du vil servere den.

Pynt med masser af flere mini-smarties og friske bær


Festlig appetit:-) Og håber I kan holde varmen derude! På Samsø blæser det og er rigtig råt i dag, og her ligger et pænt lag sne fra i lørdags, og ser ud som om der kommer mere! Jeg GIDER bare ikke mere sne nu!

torsdag den 14. marts 2013

Lidt krea projekter ... og lidt mere indretning

Her 4 mdr efter flytning, er der stadig ikke mange dage, hvor der ikke blir malet på et eller andet! Du får lige en hurtigt rundtur:-)


Den her gamle reolbænk blev brugt til bøger i lejligheden - nu genopstår den som møbel og opbevaring i min entré/bryggers i nyt look


Det har pyntet rigtig meget med sort maling, sorte kurve med god plads til diverse "rod" og så et par hynder oven på. Det hjalp! Inden så længe får du hele bryggerset at se - jeg vil nemlig godt ha' dine gode ideer til indretning!


Jeg har været kogebøgerne i gennem, og fundet dem i de fineste farver, som er hyggelige, og næsten for pæne til at gemme væk. Nu får de lov at være en del af indretningen, samtidig er lige ved hånden og kan inspirere til udfordringer i "værkstedet". Og Dolph ville hellere bo her:-)


Tidligere kom jeg næsten aldrig på loppemarked, men her er det nemt og der er mange af dem. Et hurtigt besøg bragte den lille søde kande med sig - til bare 15 kr! Jeg synes, den har en rigtig sjov og sød facon og fine farver


Denne lille sort/hvide vase blev min for det fyrstelige sum af 10 kr!! Den er jo nærmest trendy og passer perfekt til en lille buket på reolen


Og mit "problem-hjørne" er ændret igen, og jeg tror det er løst nu:-) I stedet for en bakkebord på gulvet, fandt jeg den her gamle lille romantiske hylde, som var smidt i udhuset og stod til udsmidning. Den var guldmalet, men igen har den sorte maling gjort underværker....de fine tyrkis bogstaver i egetræ (kan ses fra kanten) fandt jeg hos Ellos.dk, og dem er jeg ret vild med.


Billedet i tyrkis farver og med guldramme hænger nu på den anden væg og er også blevet sort! Det fungerer meget bedre, synes jeg.

Mens jeg blogger er der knækbrød i ovnen og rugbrød til hævning - jeg får to veninder på besøg i weekenden og glæder mig så meget til at se dem:-)

mandag den 11. marts 2013

Legeret øko kyllingesuppe

Om vinteren plejer der at være mange slags suppe på menuen og på bloggen:-) Men efter jeg flyttede til Samsø, er jeg af underlige grunde ikke kommet i gang med alle de herlige suppe-variationer. Og da vinteren har de sidste krampetrækninger i disse dage, og den velkendte suppetrang overmandede mig, får du i dag opskriften på en smuk og enkel (forårs)suppe med kylling, æg og citron. En fin optakt til påsken faktisk...

Jeg synes, suppe er genial mad - som regel er det ret sundt, det kan varieres i det uendelige, er let at lave vegetarisk eller med meget lidt kød. Og med et minimum af opvask som sidegevinst!


Cremet kyllingesuppe, der smager let, lyst og mildt - spis en råkost inden den hede suppe, så du også får dagens ration af grøntsager!


Ca. 4 portioner (inspireret af opskrift fra FamilieJournalen, som min nabo kom med forleden)

3-4 store kyllingelår fra en økologisk kylling fra Samsø:-)
1 stort løg
2 stjerneanis
3 laurbærblade
10 sorte peberkorn
4 hele nelliker
1-2 øko hønsenbouillonterninger
1 dl vildtris blanding fra Urtekram
2 store øko æg fra høns fra Samsø:-)
saften fra 1 sur øko citron!
Salt, friskkværnet peber
Masser af hakket persille

Læg kyllingelår, løg i både og krydderier i en stor gryde og dæk med vand. Lad koge ca 45 min eller til lårene er helt møre. Afkøl kødet lidt i suppen. Tag kyllingestykker op, si suppen. Fjern skindet fra og pluk kylligekødet i mindre stykker. Hæld suppen tilbage i gryden og kog risene ca 20 heri. Pisk æg og citronsaft sammen, og pisk så 1-2 dl af den varme suppe i æggene. Pisk herefter hele blandingen ned i suppen under omrøring, så den legerer. Varm den op under omrøring til den begynder at tykne lidt, den må ikke koge, da den så vil skille. Server suppen rygende varm med kyllingekødet i, og server godt hjemmebagt brød til og drys med masser af persille. 

søndag den 10. marts 2013

Smuk og smækker dessertkage...

Det er søndag, og næsten tradition for at der er kage på bordet hos Tante Sød!

Den her dessertkage er et helt kinder-æg. I hvert fald får man både lækker brownie, cheesecake og bærmousse samlet i én og samme kage - så her er noget for enhver smag, og smuk ser den ud og gir' håb om sol og sommer før vi aner det. Opskriften er fra Hummingbirds bagebog, som jeg har stående på hylden, men faktisk kiggede jeg over til Mad Med Hjertet, som har lavet den så fint, så jeg fulgte opskriften derfra til punkt og prikke, dog med en enkelt "forbedring":-)


Jeg var inviteret til superlækker middag hos naboer, og helt frivilligt tilbød jeg at komme med desserten. Man skal aldrig lade en god anledning til at bage en større sag gå fra sig!


Her fornemmer du lag af brownie, cheesecake og bærmousse ...  jeg ku' desværre ikke få friske hindbær, da det havde været endnu bedre. Men flotte ser de nu også ud jordbærrene, selv om smagen ikke var noget at råbe hurra for ....


Jeg skal huske at fortælle, jeg tilføjede en stor håndfuld grofthakkede valnødder til browniedejen, og det var rigtig godt med lidt bid. Mens ellers følger du bare opskriften ovre hos Line:-)


Man blir i godt humør alene af farverne - mine "gæster" udtrykte stor tilfredshed. Selv om vi var 6 til bords, var der masser af rester, så alle fik noget med hjem også.


Her er min egen rest dagen efter - så du lige kan se "opbygningen" af kagen. Klart en dessertkage, jeg kunne finde på at servere igen.

søndag den 3. marts 2013

Dessertkage med After Eight

Ikke en søndag uden kage på bloggen for tiden!

Nabohjælp lever som sagt godt på Samsø:-) Så sidste søndag da min genbo tilbød at hænge lamper, tallerkenrække osv. op, var den perfekte anledning til at invitere fruen og de nærmeste naboer til kaffe og kage efter det praktiske arbejde. Man skal aldrig lade en mulighed for at lege i køkkenet gå fra sig:-)

Da jeg for nylig for første gang har købt en æske med skønne, tynde After Eight pinde blev det udgangspunktet for en kreation. Jeg så chokobunde med limemousse for mig, og sådan blev det:-) Jeg bager selv mine lagkagebunde efter min sædvanlige grundopskrift, men selvfølgelig kan du købe dem, hvis det skal gå stærkt.


Limemousse til fyld 
1,5 dl græsk økologisk youghurt
3/4 dl sukker
2 dl øko fløde
3 blade husblas
½ dl limesaft
fintrevet skal fra 2 øko lime

Læg husblas i blød i koldt vand i 5 min. Varm limesaft og skal op, og opløs husblas heri, lad afkøle. Rør sukker i youghurten til sukkeret er opløst. Pisk fløden. Hæld den afkølede limesaft med husblas i en tynd stråle i youghurten, og rør godt rundt. Vend fløden i. Sæt i køleskab 1-2 timer til den tar form, og kan fyldes i lagkagerne.

Topping
2½ dl øko fløde
100 gram hvid chokolade, fx fra Nestlé
Nogle pebermyntedråber

12 After Eight sticks fra Nestlé

Kog fløden op og smelt chokoladen heri. Lad afkøle helt, helst til næste dage. Pisk ganachen op med håndmixer og tilsæt pebermyntedråber efter smag. Man kunne naturligvis også ha' smeltet nogle alm. after eight heri, men så blir toppingen ikke helt hvid og ensartet, og det ville jeg gerne ha' her. Udstik runde kager af chokoladebunde og fyld dem med limemoussen - brug evt madringe, så de får en helt lige kant. Kan fint laves aftenen før de skal serveres eller mindst 3 timer før. Fyld toppingen i en sprøjtepose og top den op på kagerne. Pynt evt med en tynd limeskive (det glemte jeg, selv om det var planlagt) og 2-3 after eight sticks.


De blev lidt store, så det var fint at dele:-)


De tynde After Eight sticks er rigtig elegante og egnede til pynt på kager eller desserter. Dem kunne der leget meget med, og så smager de også virkelig godt og cremet. Håber, du blir inspireret:-)
Der var en fejl i denne gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...