tirsdag den 20. december 2011

Før-jule-hygge

Julen skal tilbringes hos gode folk langt ude på landet. Og så er det nu hyggeligt selv at invitere nogle gæster, så man kan lave sig en julemiddag helt efter traditionerne. Du får ingen opskrifter idag - bare et par billeder, som måske ku' få dig til at glæde dig til din egen julemiddag.


Juleaften står den på and - så i går måtte der en flæskesteg på bordet....


Irma havde gode økologiske svinekamme på tilbud i sidste uge ......


Det er meget sjældent jeg laver den her slags mad,  så jeg har ikke den store rutine. Normalt kommer jeg blot stegen i som her, men denne gang havde jeg læst om tricket med at koge sværen i 20 minutter først. Desværre voldte sværen os mange problemer denne gang og ville næsten ikke blive sprød, så vi måtte have gang i både ekstra stegetid og grill for at få den bare nogenlunde. Er der nogen, der har erfaringer med dette? Var det mon den der koge-øvelse der endte med at give blød svær? Jeg gentager det i hvert fald ikke på den måde...


Vi fik en frisk rå rødkålssalat i stedet for kogt kål. Fintsnittet rødkål, tynde appelsinskiver, tørrede figner nede i salaten, mandelsplitter - og pyntet med friske figner. Overhældt med mine skønne tranebærbalsamico. Den var super dejlig og meget julet.... klart et hit.


Og så var den fin at se på ...


Klar til at gå ombord .... kan du gætte hvad vi fik til dessert? Den kommer imorgen med opskrift, fordi den blev lavet på en ny måde:-)


Kaffe og julegodter - der er blevet lavet en ny omgang Rocky Roads - denne gang også med pistacienødder, som den bestemt kun blir endnu bedre af. Nu skal du kun sove 5 gange inden det er jul ....

7 kommentarer:

  1. Det med at koge sværen kender jeg godt.
    Jeg er vokset op med, at min mor altid vendte stegen og hældte vand i bunden af faden.
    Dette kom dermed i ovnen i ca. 30 min, hvorefter den kom ud, vandet blev hældt fra og stegen fik salt.
    Dette gør jeg selv idag og jeg får sprøde svær HVER gang :-)

    - Det ser dog ud som om, at din økologiske lækkerbisken, endte sit liv godt :-)

    Kærligst Lea

    SvarSlet
  2. Hej Lea - tak for at dele dine erfaringer, og så lyder det jo til at det ikke er den her "for-kogning" der var problemet. Jeg må bare prøve en gang til, så jeg får lidt mere rutine med det:-) KH Marianne og rigtig god jul til dig

    SvarSlet
  3. På et tidspunkt arbejdede jeg med min kære mor i en kantine, hvor vi serverede flæskesteg hver uge for personalet, og vi gjorde netop tricket med at koge først i 30 minutter og derefter salt og så ind i ovnen. Det virkede også hver gang, så hvorfor det er gået galt for dig, skal jeg ikke kunne sige. Noget med temperaturen tænker jeg. Jeg mener, vi var på 200 grader med vores stege.

    Jeg købte også en flæskesteg (kam) på tilbud i sidste uge, det var en frilandsgris.

    SvarSlet
  4. Mad og mig......... ja.. jeg går ikke så vildt meget op i det.. Det skal bare smage godt !

    En flæskesteg hos mig, bliver gnubbet godt med salt, ind i en kold ovn og så 200 g til termometret siger den er klar, og ja sværen plejer altid at blive sprød.

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  5. Jeg har aldrig turde koge sværen, men jeg har godt hørt om det. Vi stiller også vores steg ind i en kold ovn på 190 grader og så har vi stege termometer i. Når den er ca 10 min fra færdig tænder vi for varmluft/grill og vupti bobler sværen op og giver et perfekt knasende svær.
    Sådan en flæskesteg med sprød svær kan virkelig give dårlige nerver :-D Men lækker lækker idag du fik lavet.

    SvarSlet
  6. Hej Marianne - det med smager er jo klart det vigtigste, det gir jeg dig helt ret i. Jeg tror jeg skal springe den der kogning over næste gang,... sådan plejer jeg nemlig også

    Hej Vibeke - din måde lyder også god og nem - nu skal jeg bare ha' købt mig et stegetermometer som jeg har villet ha længe ...

    KH Marianne

    SvarSlet
  7. Den ser ellers fin ud, din svær. Jeg har i over 45 år kun lavet den sådan: Ridser hver enkelt svær HELT ned til kødet (vigtigt for det gør slagteren ofte sjusket!), koger den i ovnen i 20 min., vandet må ikke gå op på kødet - og så kommet det - sværen gnides og masseres godt med meget salt helt ned i hver eneste mellemrum. Læg evt. et stk. kartoffel under en lav ende, så stegen er lige høj i begge ender. Steger ved 190-200 grader. Fuld dunder til sidst, det skyder og brager, og sværen bobler op over det hele. Men hold øje, så sværen ikke bliver for mørk!

    God jul fra Elsebeth + fyssen

    SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)