Sidevisninger i alt

tirsdag den 4. december 2012

Samsø Mælk .... og ost,ost,ost....

Samsø er jo kendt i hele landet for de gode kartofler, men øen byder på et utal af andre skønne kvalitetsprodukter, som endnu ikke er så udbredte. Som madøre og øko-entusiast er det en sand fornøjelse at opdage alle de lækre fødevarer, og en utrolig god fornemmelse selv at kunne besøge producenterne, se landbrugene, få en snak med de dygtige og passionerede landmænd og købe varerne uden fordyrende mellemled. Efterhånden som jeg opdager stederne og kommer rundt på øen og får smagt og vurderet de forskellige ting, vil jeg løbende skrive mine anbefalinger her på bloggen - så til sommer når jeg forhåbentlig har inspireret dig til at holde ferie på Samsø, håber jeg at have lavet en fin oversigt til dig:-)

Et sted, jeg hurtigt hørte om, var Samsø Mælk - øens smør og ostemejeri, som oven i købet til min store glæde er økologisk, JUBII. Mejeriet ligger i Kolby på Brattingsborgvej, og drives af Bent og Birthe Degn. Og da jeg har det som Brdr Price - der skal rigeligt smør i - ja, så var det bare med at komme på besøg.

Gården huser 6 køer, som er krydsninger af jersey og rød dansk malkerace, som giver mælken et højt indhold af protein, som gør den særligt velegnet til osteproduktion.


Mejeriet er moderne indrettet, og her er også en lille butik, hvor Bent selv står bag disken, så man kan få en god snak og selvfølgelig smagsprøver, som i de gode gamle dage. Udvalget er enkelt, men særdeles lækkert og dækker rigeligt mit behov for variation. Hvad du ser, er hvad du får! Det her er produkter, som smager af præcis det, som det er. Jeg kommer helt sikkert til at købe stort set al min ost her fremover, og vil heller ikke gå i vejen for at købe oste og tage med som gaver til mine københavnervenner:-)

For slet ikke at tale om SMØRRET - det er det mest gule og lækre smør, jeg nogensinde har oplevet. Og selv om jeg synes at Thiese og andre laver godt øko smør, så er det her bare en tand mere kræs. Det er svært at beskrive - det skal opleves og smages. Man fornemmer tydeligt, hvor FRISK det her er - og jeg nyder virkeligt både syn, smag og konsistens. Og allermest at det kommer fra køer med et godt liv, og at det er helt uden tilsætningsstoffer.


Bent fremstiller Samsø 45+ samt Esrum 45+ og 60+. Jeg købte en Samsø 45+, som er en fast gul ost med små huller. Denne her var mild, og en skøn ost til morgenmad, og som hele familien vil kunne lide. Den fås også mere lagret, hvor den udvikler en nøddeagtig smag og stor fylde. Næste gang skal jeg helt sikkert købe en Esrum også - den glemte jeg at smage.

Den anden ost jeg købte, er meget mere lagret og smager meget som den kendte Vesterhavsost - sådan med "salte krystaller", flaget og bare superskøn til et glas godt rødvin. Og gerne toppet med en skefuld valnødder i kirsebærsirup fx.


Se lige den her pakke smør - er den bare lige NICE? Bent sælger ellers sit gudeskønne smør i små plastikbøtter, som jo er praktiske. Men jeg måtte altså ha' denne her i det fineste pergamentpapir. Og jeg serverer den altså med papiret på, fordi jeg er helt forelsket i det .... hvor er jeg heldig at bo på Samsø. Så hvis du kommer på besøg, så husk endelig at la' turen gå forbi Bent i Kolby...


Det næste jeg vil skrive om, blir havregryn og mel, som et yngre par netop har sat til salg herovre ... også økologisk! Helt friskvalset havregryn med mælk og sukker - sikke en gudespise! I kan godt glæde jer til at høre mere om det ... Print denne artikel

6 kommentarer:

 1. Osten ser lækker ud, men de grydelapper der - de er altså helt vidunderlige (:

  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Nåe, tak Kit, hvor er du sød. De er nu nemme at hækle selv - og ellers hækler jeg gerne et sæt på bestilling i dine farver til 100 kr + porto:-) KH Marianne

   Slet
 2. Nu er jeg kommet på Samsøi forfærdeligt mange år. Som barn hos min mormor i Torup og min moster i Tranebjerg. Siden med mine forældre i sommerhus.
  Og med egne børn i sommerhus og til festival. ER heldig at have en bedsteveninde i Toftebjerg.
  Jeg troede, at jeg kendte alt, der var værd at komme/gå/køre efter på Samsø.

  Men næste gang skal jeg til Koldby efter ost!

  Glædelig december.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Ai, hvor er det hyggeligt at høre, og hold da op at jeg kan komme op med noget, du ikke lige kendte, når du ellers kender Samsø så godt, kan jeg høre. et er da dejligt. Toftebjerg er ikke langt fra, hvor jeg bor i Sælvig. Ja, den ost er værd at slæbe med hjem i rigelige mængder:-) KH Marianne

   Slet
 3. Mmm... ost... jeg bliver helt salig ved tanken :-)

  Dejligt at du har fundet dig en god ostepusher!

  SvarSlet
  Svar
  1. :-) Jaaaa, men i dag er det ski brugt op! Godt han åbner torsdag igen:-) tak for hilsen Piske

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...