Sidevisninger i alt

mandag den 22. april 2013

Mandelmarengs m/æbleskum og karamel

Halli og hallo - hvor søren blev Tante Sød af med søndagskagen i går? Det er bare for dårligt! Nå, men det skyldes nu at hun var involveret i Øko-dag her på Samsø. For første gang kom Samsø på landkortet med glade køer, der blev lukket på græs efter en lang vinter i stalden. Vores lokale ostemand Bent lagde køer og gård til, og butikken holdt åbent med salg af hjemmelavet is. Det var bare sådan en hyggelig oplevelse, som jeg bestemt tror blir en tradition fremover.

Nå, men tilbage til søndagskagen - og den er værd at vente på, kan jeg godt love. En sej og blød bund af mandelmarengs dækket med vanilleskum med æbler i to variationer og ovenpå masser af flydende karamel:-) Sød og frisk på samme tid - det vil de fleste lækkermåse vel gerne være:-) Jeg er ret sikker på den også smager godt på en mandag!


Mandelbund (opskrift fra et gammel blad, jeg husker ikke hvilket og med mine egne justeringer)
4 øko æggehvide
1 tsk citronsaft
75 gram sukker
100 gram smuttede og fintmalede mandler
1 spsk maizena

Pisk hvider og citronsaft skummende og tilsæt sukkeret en skefuld ad gangen. Pisk til det er meget tykt og "holder faconen". Vend tilsidst maizena i mandlerne og derefter dette i de piskede hvider. Fordel i en cirkel på bagepapir og bag ved 125 grader i ca. 1 time. Sæt en grydeske i klemme i ovendøren og lad afkøle helt i ovnen, gerne 3-4 timer.

Æbleskum
1/4 øko fløde
1-2 dl øko græsk youghurt
3 spsk flormelis
kornene fra 1 vanillestang
Æblemos kogt af 2 røde øko æbler med skræl tilsæt lidt sukker. Koges til en rustik grød (opskriften sir kun friske æbler, men jeg synes det gir ekstra lækkerhed med begge slags æbler)
2 friske røde øko æbler i små tern

Pisk fløden med flormelis og vanille og vend youghurten i. Tilsidst vendes den kogte æblegrød og de friske æblestykker i og dette fordeles over marengsbunden lige før servering.

Karamel
1/4 øko fløde
60 gram flormelis
2 spsk sirup
1 tsk vanillesukker

Kog disse ingredienser for svag varme i en tykbundet gryde til det tar konsistens som flydende tyk karamel - det tar ca 20 minutter. Lad afkøle til det er næsten koldt - hæld hen over dessertkagen


Min gæst var meget begejstret og kagen smager bare rigtig godt til stærk god te:-)


Inden kagen blev der serveret friskbagt hankat! Fyha, Emil - ikke hoppe op på bordet:-) Print denne artikel

14 kommentarer:

 1. Emiiiil - heldige asen, godt du ikke bliver sendt ud i skuret for at snitte træfigure. Vores katte sprang også let og elegant op på bordet - de er slet ikke til at stå for - det er jo en del af familien.
  Den lumske kage ser godt nok alvorlig ud - fy skamme.
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. LOL ja jeg tror ikke det virker, han går gerne frivilligt i skuret og er meget nysgerrig! Ja, den er KRIMINEL den kage Charlotte:-)

   Slet
 2. Øj, for en kage! Sikke en gode idé med æbleskum på toppen, især når man ikke er til flødeskum.

  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jepp, den er ØJ:-) Men mere frisk med de rå æblebidder end man lige tror .... man kan jo tage ene rå æbler i stedet

   Slet
 3. Uha, jeg er sikker på, at jeg tog mindst et kilo på, da jeg nød synet af den kage :-D

  Hvor mange personer er der til?

  SvarSlet
  Svar
  1. Afsted i løb med dig, hvis det forholder sig sådan HOL. Jeg vil sige 6 personer, hvis det er oven på en middag. Og 4-5 hvis man er meget lækkersulten:-)

   Slet
 4. Øøøøv, hvis ikke det var fordi, at jeg lige har brugt min æblemos, så skulle denne her svend så absolut have været kreeret. Nøøøjh hvor ser den altså lækker ud!!!!!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. thi hi, så er det heldigt du nemt bare kan bruge ene friske æbler:-) Lokke, lokke

   Slet
 5. Nøj for en lækkerhapser til en kage!

  SvarSlet
 6. Aiiiijjjj, hvor ser den bare fantastisk ud, den kage. Jeg elsker, elsker, elsker alt bagværk med æbler, og oh, med karamel og flødeskum og nøddebund, ajmen ... namnamnam.
  Og super, at den er lavet uden mel, jeg vil straks give den videre til min mor, som ikke kan tåle hvedemel, men som er en sucker efter kager. :)

  Hahahaha, jeg er altså helt vild med søde, frække Emil. Min Bowie går også på bordene, men når man spiser eller laver mad (og ja, jeg gør mine borde meget grundigt rene), så ved hun godt, at man ikke må være der. Men nu er det jo sådan med katte og regler, at det ... ja, det overholder de jo ikke altid, de små, elskelige slyngler.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. godt du også indrømmer din kat er på bordet LOL! Det er ellers noget, der er meget pinligt og som man vist nok skal skamme sig over i følge mange folk! Men ja, problemet er vist at jeg ikke kan sige rigtigt nej til mine dyr, og de nok godt kan høre, at jeg ikke mener det helt seriøst når jeg sir de ikke må være der!!! Men når vi har gæster, lader vi som om, de ALDRIG kommer der! tak for sød hilsen

   Slet
 7. Hvor ser det godt ud! Man får jo helt lyst til at hoppe i køkkenet ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej med dig -- ups, jeg ser først din hilsen nu, så jeg håber da du har været en tur i køkkenet siden sidst og det smagte dig. Mange tak forhilsen

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...