Sidevisninger i alt

lørdag den 7. februar 2015

Hvidt mormorfranskbrød!

Hvornår er det lige man "tillader" sig selv et helt hvidt brød på hvedemel? Uha, jeg får den ondeste samvittighed, når jeg indtager den slags. Helt ærligt, jeg tror slet, slet ikke det er godt for os! Men hvis man nyder det, så ophæver det måske det usunde?

Nyere forskning viser fx at det er hvedemel og i det hele taget de hurtige kulhydrater, der skader os med øget risiko for blodpropper og hjerte- karsygdomme. Mange læger taler nu for, at det ikke er mættet fedt og det ikke er farligt at have højt kolesterol i sig selv, så længe det befinder sig inde i selve tarmen, men at fx de hurtige kulhydrater laver en slags inflammation og "huller" i tarmvæggen og når det siver ud i blodbanen, så er det, det kan give problemer. For mig lyder det logisk og rigtigt, så jeg holder mere og mere igen med "alt det hvide".

Det er mange, mange år siden jeg har bagt et helt hvidt brød - men tanken sneg sig så meget ind, at den blev omsat til handling. Og så kunne jeg i det mindste få et økologisk brød ud af det. Og af den slags at være, blev det et helt perfekt brød. Let, luftigt og med blød krumme. Kunne godt ha' ønsket skorpen mere sprød.... måske man efter afkøling kunne ha' forstøvet lidt vand på det og givet det 4 min for høj varme i ovnen inden servering. Det er værd at overveje ...

Jeg synes det "fritstående" brød blev det bedste, så jeg vil ikke anbefale bageform

2 stk store franskbrød

50 gram øko gær
2 dl vand
2 dl øko sød- eller letmælk
2 øko æg
2 spsk sukker
1 tsk havsalt
Ca. 800 gram øko hvedemel
1 sammenpisket øko æg
Blå birkes fra Urtekram

Lun vand og mælk til fingervarmt, opløs gæren helt heri. Tilsæt de to æg, sukker og salt. Herefter tilsættes melet lidt ad gangen og røres ved mellemhastighed på maskine helst. Kan selvfølgelig også røres med håndmixer og til sidst æltes i hånden. På maskine køres dejen til melet er brugt og i ca. 10 min. Dejen skal være lind og blød, men uden at være direkte våd at se på.

Lad hæve i skålen til dobbeltstørrelse ca 1 time. Slå dejen ned på meldrysset bordplade, del den i to og form brød af det. Gerne ved først at rulle dejen flad og derefter folde den ind over sig selv, så den "spænder op" på overfladen. Som du kan se, forsøgte jeg med det ene brød i en form og det andet frit stående på bagepladen. Jeg syntes, det bedste blev det fritstående, så jeg vil ikke bage det i form en anden gang, men det er jo en smagssag. Hvis du elsker et gammeldags formbrød, så ligner det meget det, du kan købe hos en god bager.

Lad brødene hæve igen ca 45-60 min. Pensl med ægget, drys med birkes og skær skrå ridser. Bages ved 200 grader i ca. 25-30 min eller til det er godt gyldent. Evt brug stegetermometer til kernetemperatur på 96 grader.

Lad afkøle mindst 20 på bagerist, før du skærer i det.


Du bestemmer selv mængden af koldt smør, der kommer på det lune brød!
NB: Fryseegnet og fint at riste dagen efter

God weekend alle sammen Print denne artikel

6 kommentarer:

  1. Jeg tror det er helt ok at spise hvidt brød i ny og næ - da jeg var barn, fik vi måske sådan noget brød om søndagen. Problemet opstod, da mange mennesker begyndte at spise hvidt brød til hverdag - så tror jeg ikke, det er sundt længere. Alt med måde :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er vist en sund måde at se det på - ja, det har nu heller aldrig været hverdagskost hos mig eller i min familie tidligere. Alt med måde er en rigtig god leveregel:-)

      Slet
  2. Alt med måde, også mådehold. Jeg synes den tilføjelse giver rigtig god mening i disse tider, hvor man "synder", når man spiser havregrød.
    Og det glæder mig, du putter smør på brødet, for det lægger jo trods alt en dæmper på blodsukkerstigningen. Og måske er det netop der problemet ligger, i hvert fald for diabetikere. Måske i mindre målestok for os andre?

    Kh.
    Anne-Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Anne-Marie - det er en interessant synsvinkel. Jeg har ikke tænkt over at smør "ophæver" blodsukkerstigningen, men ved jo egentlig godt at når man spiser efter LCHF så er det helt ok med de fede ting. Klart at diabetikere skal være mere omhyggelige med deres valg af fødevarer. Det endte nu i øvrigt med at jeg ikke fik frosset det ene brød ned i tide, så fuglene har nydt godt af de sidste kolde dage. Tak for din kommentar. KH Marianne

      Slet
  3. Uhm.. lækkert brød!!
    jeg har i dette øjeblik et klaus meyer mormor brød i ovnen, sjældent her med helt hvidt brød.. vores undskyldning for det i dag er at der er vinterferie:)
    Anita:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anita - håber dit brød blev rigtig godt også, og kan fornemme du har det på samme måde med det hvide brød. Bare vi husker at nyde denne ene sjældne gang

      Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...