Sidevisninger i alt

tirsdag den 19. februar 2013

Langtidshævet øko hvedebrød

Stor tak til alle jer, der gerne vil være med i lodtrækning om Samsø Mel, og tak for søde kommentarer. Jeg trækker som sagt lod på søndag:-)

Og lad os så se at komme i gang med en række af opskrifter på det skønne mel. Når jeg prøver nyt mel, starter jeg næsten altid med et helt simpelt brød på ren hvede for at se, hvordan melet opfører sig. Er det sådan en udadvendt, livlig type eller en mere indadvendt type, der skal ha' lidt længere tid til at give sig til kende:-) Mel kan arte sig utroligt forskelligt, og særligt den her type mel vil være forskellig fra høst til høst. Så det med at bage gode brød, som er noget af det mest grundlæggende i vores nordiske kost, kræver intuition og erfaring. Jo mere man bager, jo bedre blir man helt klart - som med det meste anden læring! Så du må prøve dig frem - lade dine sanser tale til dig, føle, mærke og snuse og stole på din indre bageguide:-)


Her er min første Samsø Hvedefætter .... gylden, knasende sprød skorpe og sej og luftig indre. Da Samsø Mel er malet på stenkværn, giver det et mørkere brød end det helt hvide hvedemel, du køber i Netto fx. Selv om du køber økologisk mel, fx Kornkammeret, så vid at det er mel, der er temmelig udpint alligevel og kommer fra fjerne lande, fx leverer Rusland en del mel til Kornkammeret har jeg ladet mig fortælle. Og hvor ærgeligt er det lige, at købe mel helt fra Rusland, når vi har de ypperste kvaliteter i vores eget landbrugsland? Så sparer vi osse lige en hel del CO2 udledning i samme indkøb!


Jeg viser lige de lækre poser frem igen - når man bruger brødbagning som terapi, så er det altså lækkert at stå med sådan en 4 kg pose ....


Slut med alt mit sludder - her kommer opskriften:

5 dl koldt vand
1 tsk gær
2 tsk salt
1 spsk flydende øko honning
Tilpas med øko Hvedemel :-) Nok ca. 8-9 dl

Det er så simpelt - opløs gæren helt i vandet, tilsæt et par dl mel og rør godt rundt. Tilsæt nu salt og honning og rør herefter mere mel i dejen. Den skal ikke være flydende, men heller ikke helt så fast, at den helt slipper fingre og skål. Dvs klistret, blød og smidig. Jeg angir' bevidst ikke nogen bestemt melmængde - du er bare nødt til at stole på din fornemmelse. Rør, evt med dejkroge på din håndmixer, i ca. 5 min. Dæk skålen med film, og lad den hæve på køkkenbordet natten over eller ca. 10-12 timer. Hæld nu en anelse mel på et stykke bagepapir og hæld dejen herpå og fold den 3-4 gange om sig selv. Lad hæve igen 1-2 timer tildækket. Jeg lod min hæve en time sådan og derefter en time i en hævekurv. Hævekurv støtter op om hævningen og gir en fin facon, men det er ikke strengt nødvendigt.

Varm ovnen op til 250 grader og bag brødet ca 30 min eller til det er ret mørkt gyldent. Bagetiden er også afgørende for dit resultat. Bestemt ikke for lidt, men jo heller ikke så det blir tørt. Men nok hellere lige lidt ekstra, hvis du er i tvivl...skru evt varmen ned til 225 gr, hvis det blir for mørkt. Ovne er lige så forskellige som mel! Hvis du har en bagesten, så læg det endelig derpå, mens du bager det. Det gir ekstra sprødhed. Lad brødet køle mindst 20 min inden du skærer i det - det skal nå at samle sig, da du ellers risikerer det kan virke klægt.

Nu har du til gengæld det lækreste brød og dit køkken dufter af kærlighed. Stå klar med koldt økologisk smør og din familie vil gi' dig et ekstra kram:-)


Se de fine lufthuller og den knasende skorpe - det kan bare smages at her er rene varer uden nogen som helst dikkedarer. Naturen som den er tænkt til os. Tak Moder Jord:-) Print denne artikel

7 kommentarer:

  1. Hvor ser det lækkert ud. Hvis ikke jeg vinder, er jeg vist nødt til at drage over efter noget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elin - uanset om du vinder eller ej, er du hjerteligt velkommen. Sig endelig til, jeg kan altid hjælpe med overnatning osv

      Slet
  2. Hej Tante Sød
    Faktisk skulle det jeg skrev under "i går" jo stå her.
    For det ser virkelig lækkert ud, dit brød. Nu vil jeg prøve at finde Samsø mel.
    hilsen jessie

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jessie - jeg er glad for enhver hilsen, så det er kun dejligt du skriver begge dage:-) Håber du får fingre i Samsø Mel

      Slet
  3. Mmmm.... Sikke et dejligt brød. Der er ikke noget så godt som et ny bagt brød. Det dufter herligt. Og med en godt lag gult øko smør.... Det er godt!
    Vh Charlotte G

    SvarSlet
    Svar
    1. du har så fuldkommen ret - uhhuu kunne godt bruge en skive lige nu og jeg er helt udgået ...

      Slet
  4. Marianne, spørg lige igen - fint sigtet mel er ikke det samme som fuldkornsmel. Én ting er, at kornet er malet i en stenkværn, men når det er fintsigtet, så slipper skallerne ikke med i melet - og såvidt jeg husker Hanne Risgaards beskrivelse - heller ikke kimene.
    Elsebeth

    SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...