Sidevisninger i alt

tirsdag den 4. september 2012

Oksegryde med appelsin og enebær + bagt sweet potato

Det her er en spontant improviseret hverdagsret frembragt at hvad køleskab og fryser kunne byde på:-) Den ser lidt trist ud måske, men smagte virkelig delikat og anderledes på grund af krydring med bl.a. appelsinskal og enebær. På tallerkenen mangler der flere friske grøntsager - det ville ha' peppet looket meget op.

Smagen er som sagt virkelig skøn - så måske du godt ka' blive inspireret til en hverdagsgryde, selv om det er gastronomi på husmorniveau. Hvad der forresten ikke er spor galt med!


Oksegryde til 3-4 personer:

400 gram økologisk oksetern
1 stort gult løg i både
2 fed hvidløg
2 porrer i skrå skiver
400 gram hele champignon
ca. 2 dl rødvin
7-10 let knuste enebær
2 laurbærblade
½ tsk revet muskatnød
Skallen fra en øko appelsin skåret af med en kartoffelskræller
Saften fra appelsinen
1-2 dl fløde
Salt, friskkværnet peber
Olie/smør til at stege i

Brun kødet godt i en blanding af olie og smør. Det er godt at få lidt stegeskorpe på kødet, da det gir' meget smag. Så pas på dit kød ikke blot "koger". Når kødet er brunet, tilsættes svampe, løg og porre, som svitses med et par minutter. Tilsæt herefter rødvin, appelsinsaft samt muskatnød, enebær og skallen fra appelsinen. Kom evt de sidste to ting i et tefilter, så du nemt kan fiske det op igen, når retten er færdig. Simrer i ca. 30-40 min til dit kød er mørt. Smag til med fløde, salt og peber. Serveres rygende varmt - gerne med kartoffelmos af en slags.

Bagt mos af søde kartofler:
4 store søde kartofler skrællede og i grove stykker
2 skalotteløg
2 æg delt i blomme og hvide
ca ½ dl mælk
ca. 25 gram smør
en håndfuld revet parmesan

Kog kartoflerne møre, lad afkøle lidt. Svits finthakket løg i lidt smør. Mos kartoflerne til en jævn masse, tilsæt løg, mælk og resten af smørret og pisk det let igennem. Pisk æggehvider stive. Rør nu æggeblommerne i kartoffelmassen og vend til sidst de piskede hvider i til massen er jævn og luftig. Fyldes i et smurt og raspet faddrysses med revet parmesan på toppen og bages i forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 35-40 min eller til det taget en lys brun farve.

Velbekomme Print denne artikel

6 kommentarer:

 1. Det lyder rigtig godt - jeg læser alle okseopskrifter - vi har jo de søde små Dexter køer derhjemme - og nogen af dem ender i vores fryser. Appelsin og fennikelfrø er heller ikke ringe...
  vh/Karen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karen - det må være herligt at have kød fra dyr man selv har givet et godt liv først. Så vil jeg tro man virkelg værdsætter hver en lille bid. Fennikelfrø lyder også dejligt ... det må jeg huske. Tak for din hilsen

   Slet
 2. Og jeg kom hjem fra indkøb med søde kartofler og en selleri som skulle bruges til almindelig mos, hvorefter jeg gik ind og læste dit indlæg. Så nu blev det til en bagt mos, og det var guf! Tak for mad :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nåå hvor er du sød - din hilsen gjorde mig lige rigtg glad. Tak for det:-)

   Slet
 3. Hvor lyder det godt! Jeg er ikke så vid med appelsin, hvis de ikke er 'friske', men i denne sammenhæng lyder det super lækkert (:

  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kit - det er heller ikke tit jeg bruger appelsin i varm mad, men i denne sammenhæng synes jeg det "blot" virkede som et krydderi. Tak for hilsen

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...