Sidevisninger i alt

mandag den 7. februar 2011

Lammeryg med persillefrakke og selleri/kartoffelfad med 3 slags ost...

Nu kan jeg vist snart ikke koge mere suppe på sidste weekends lørdagsmiddag! Men du mangler lige at høre om det her lækre lamse-bamselår (som nu godt nok er et stykke lammeryg):-)

Når jeg køber lam i større mængder er det næsten altid på Gløvermosegård - et landbrug og en gårdbutik jeg kan give mine varmeste anbefalinger. Landmand Per driver godt nok ikke et officielt øko landbrug, men i mine øjne er det så godt som.

Når økologi er så utroligt vigtigt for mig, er der selvfølgelig talrige gode grunde til det. Og det drejer sig om animalske produkter er det dyrevelfærden, der er i højsædet for mig. Det er altafgørende at dyrene har gået frit og ude i naturen så meget som muligt, og dernæst at de ikke er fodret med GMO-foder. Og det stoler jeg på at Per fra Gløvermosegård aldrig kunne finde på. Jeg stoler helt på hans syn på sine dyr og sin moderne forretning. Gløvermosegård ligger ved Haudrup, og er bestemt et besøg værd. Man er altid velkommen til at komme og se dyrene både ude og inde, og Per fortæller gerne om sin bedrift. Desuden er den simple gårdbutik fyldt op med de basale fødevarer både af ferske og frosne ting, og et fint udvalg af friske grøntsager, som dog desværre ikke er øko, men til gengæld årstidens produkter fra de omkringliggende gårde. Jeg kan fint leve med at gå på kompromis med, at kødet ikke er økologisk, når jeg kan se alle dyr have det godt, når de ikke har været udsat for lange transporter, og de har levet et liv så naturligt som muligt inden de er kommet herfra på en værdig måde. Kig på deres hjemmeside, og kast dig ud i at fylde fryseren op med lækkert kvalitetskød - du kan se slagtedage og produkter på deres hjemmeside, og iøvrigt også hente dine varer et par steder i København på udvalgte dage.

Så den her lammeryg har siddet på et heldigt lam, der har græsset på markerne omkring Haudrup - og det er godt at vide! Og det kan i øvrigt også smages på kødet at dyrene har haft det godt. Så det fortjener at blive tilberedt med respekt:-) Som I nok har opdaget er jeg generelt til det enkle - når jeg har sådan et lækkert stykke kød, nænner jeg sjældent at overdøve det med et hav af fremmede krydderier, selv om det også kan være spændende. Men de gange jeg gør det, fortryder jeg næsten altid at jeg ikke bare tilberedte det enkelt og smagfuldt.

Så først brunede jeg hele lammeryggen grundigt på en pande i god olie - og sørgede for at holde det lidt nede, så det virkelig fik stegeskorpe hele vejen rundt, selv om det har en lidt besværlig facon. Så ser det sådan her ud - jeg havde ridset det forinden, og givet det godt med kryddersalt og peber.

Og så fik det lille lam sig en tyk frakke af en slags persillepesto, dog lavet på smør i stedet for olie for at give det en fastere konsistens, Så du propper bare en stor buket bredbladet persille, ca. 3 fed hvidløg, en stor håndfuld daggammel brødkrumme, og ca 2 spsk smør ned i din miniblender - og så har du det her vildt aromatiske overtøj, som du smører ud på oversiden. Og så er stegen klar til at komme i ovnen.
Og den del driller mig desværre tit, når jeg laver hele stykker kød, da jeg ikke så tit kaster mig ud i større stykker. Så den skulle have væsentlig mere end jeg havde læst mig frem til - tror det blev til 45 minutter ved 200 grader. Men så var det også bare så saftigt og fint. Min gæst bemærkede i hvert fald også af sig selv, at det både kunne ses og smages at det her ikke var kød fra tilfældig vakuumpakket vare.

                                  
Udover de to friske salater fra forleden, samt de langtidsbagte tomater, lavede jeg et meget populært kartoffel/sellerifad. Sådan et kender du nok næsten - skær store kartofler i ret tynde skiver, og så lige så meget rodselleri i skiver eller stænger,og så lige et stort løg i fine skiver og nogle fed finthakket hvidløg. Og så ned i fadet sammen med 2-3 forskellige slags revet ost (fx emmenthaler, danbo og parmesan), salt og peber og så den uundværlige fløde!!! Blandingen af selleri og de forskellige oste giver et helt særligt lækkert fad, som er meget bedre end de helt almindelige flødekartofler.

Jeg valgte at sætte fade og skåle på bordet, så vi selv kunne dosere. Men en tallerken kom til at se sådan her ud med lidt af hvert:-) Håber du kan se, hvor lækkert det blev .....
Og skynd dig så at tage en hyggelig tur til Gløvermosegård, og tag endelig ungerne med. Den næste gårdbutik jeg snart skal besøge er Kærsgård Gårdbutik i Haslev. Det glæder jeg mig meget til at se med egne øjne, og har plottet en lørdag formiddag i kalenderen til et besøg der sammen med en hyggelig veninde.
Print denne artikel

3 kommentarer:

 1. Nøijjjjj, hvor ser det bare LÆKKERT ud! Du må gerne huske at invitere mig næste gang du holder gæstebud :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 2. Du skal være sååååå velkommen Birthe:-)
  Bedste weekendendhilsner
  Marianne

  SvarSlet
 3. Uhm, sikke noget lækkert lammekød. Ærgerligt at det ikke kan leveres herover.

  Super dejlig middag :-)

  SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...