Sidevisninger i alt

lørdag den 14. juni 2014

Tante Hyld:-)

Endnu en skøn sommerdag, og der er igen gået mormor i mig:-) Mere saft til gæster og til fryseren. 


Jeg havde fået lov at komme og plukke mængder af hyldeblomster dér, hvor jeg køber mine grøntkasser. De har et helt hegn af hyld rundt om deres mark, og lige her blir der ikke sprøjtet. Der gør der desværre også alt for mange steder på Samsø. 

Efter regnvejret forleden var blomsterne friske, og nu tørre og fyldt med pollen, som er en vigtig smagsgiver til saften. Jeg så tilfældigt på tv Mette Blomsterberg lave hyldeblomstsaft, og hun skyllede blomsterne inden hun brugte dem. Det er virkelig synd og skam, hvis du spør mig. Der sidder jo det meste af smagen! Så la' vær' med det - bare ryst dem og kig dem efter. 


Idag blev det til en meget stor gryde og to skåle, som nu trækker de næste 3 dage inden det sis gennem et klæde. En portion fik et par stængler kanel, en anden portion fik en stor håndfuld frisk mynte. Sådan kan man variere det. Eller komme rabarber eller jordbær i. Det kan kun gå godt!


Og se så lige denne her skønhed. Jeg har aldrig før set lyserød hyld. To kæmpe buske stod der og så fantastisk smukke ud. De dufter ikke nær så meget som de hvide, så jeg tror ikke umiddlebart de er egnede til saft. Og da fruen på gården ikke var hjemme, kunne jeg ikke spørge idag. Jeg tillod mig bare at tage et par grene, som nu står som en fin buket på havebordet. 

Nogen, der ved noget om lyserød hyld eller hvad den måtte hedde? 
Print denne artikel

8 kommentarer:

 1. dem der laver saft af den røde hyld får vist lyserød hyldesaft, det har jeg i hvert fald set :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helene - nå, super at du ved noget om det. Så den er i hvert fald hverken giftig eller ubrugelig til saft. Så er det lige før jeg før lyst til at prøve. Jeg må spørge ejeren af den lyserøde hyld:-) Jeg har bare slet ikke set den før, og den var meget smuk synes jeg.

   Slet
  2. Jeg har kun set det på en facebookgruppe der hedder Drivhusglæder og Haveguf :) Har ikke selv erfaringer. Men det er en super gruppe for havebegyndere, folk er meget hjælpsomme. :) Derinde er der i hvert fald nogen, der har erfaringer med det. :)

   Slet
  3. Tak Helene - pudsigt nok har jeg meldt mig ind i den gruppe for få dage siden, og netop i går skrev andre om rød hyld, som flere havde lavet saft på. Man skal passe på det ikke er druehyld, som er giftig og har smallere blade. Men tak

   Slet
 2. Kære Tante Sød
  Du skal bare have en hilsen - du flittige menneske, hvor ser det dejligt ud, det du laver.
  Dit lille bord blev rigtig fint, den kalkmaling, vil jeg huske, det ser flot ud og virker til, at være nogenlunde let at arbejde med.
  God weekend
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød Jessie. Jeg blir altid i så godt humør, når her er hilsen fra dig. Skønt at du synes jeg er flittig. Det vil jeg gerne være, men synes ikke så tit selv at jeg er flittig nok! Du har helt ret, den kalkmaling er meget nem at arbejde med og tørrer hurtigt osv. Også RIGTIG god weekend til dig. KH Marianne

   Slet
 3. Jeg fjerner alle blomsterne med en gaffel - det går hurtigt. River skallen på citronerne og presser saften ud - og så fylder det ikke så meget.Ribberne kan give en besk smag og det gør den hvide hinde på citronen også. Jeg koger marmelade med vanille af pulpen.
  Hyldebærsaft bliver også bedst, hvis man kun bruger bærrene.
  Elsebeth

  SvarSlet
 4. Kære Tante Sød,


  Wau, siger jeg bare, hvor er naturen vidunderlig - at man så også kan fremtrylle gudedrikke, ja det er kun et plus.
  M.h.t.den smukke røde hyld. Nu ved jeg ikke om bladene er fligede - ligner da lidt purpurfarvet ahornblade - så kan det være Sambukus nigra - undskyld mit dårlige latin:-) Black Lace. Der findes flere sorter - der bliver den skønneste svagt rosa saft. Du må på rov hos naboen:-)
  Tak for dine skønne opskrifter - samt den fine reklame for SAMSØ.
  Kærlige hilsner
  Charlotte

  SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Der var en fejl i denne gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...