Sidevisninger i alt

søndag den 5. februar 2012

Rabarbertærte Brûlee

Her var gæster i går - og påmindet af Piskeriset om at få brugt rabarberne fra fryseren inden vi om få måneder kan høste nye og friske - lavede jeg igen igen denne rabarbertærte fra min gamle Isabella Smith dessertbog. Tærten er ikke nogen distanceblænder, tværtimod ser den vel nærmest kedelig ud - men her skal bare ikke tages fejl, den er skøn med en sprød bund af mørdej, sødme og fylde fra hjemmelavet vanillecreme og oven på rabarberne med mere vanille og toppet med rørsukker og kanel, som karamelliseres. Jeg har endnu ikke serveret den for nogle, der ikke har bedt om at få den igen .....


Her er den lige taget ud af ovnen og man kan godt fornemme at den er "brûlee".  Du gør sådan her:

Bund:
2 dl mel
1 dl flormelis
100 gram smør
1 spsk vand

Kompot:
750 gram rabarber
1½ dl rørsukker
Evt lidt vand (da mine kom fra fryser var det ikke nødvendigt)

Creme:
2 æggeblommer
1 dl fløde
1 dl letmælk
(eller 2 dl kaffefløde istedet for mælk og fløde)
1 spsk maizena
1 spsk rørsukker
1 spsk vanillesukker

Desuden:
3/4 dl rørsukker
1-2 spsk kanel

Hak smør, mel og flormelis sammen og saml hurtigt dejen til bunden. Lad den hvile mindst 1 time i køleskab. Rulles ud og beklæder en smurt tærteform 25 cm. Prik bunden og bag den 10 min ved 175 gr. Jeg synes dog 10 min er alt for lidt - jeg bager den næsten 20, da den ellers bliver blød under creme og kompot og ikke kan bages rigtigt sprød senere. Lad afkøle

Til cremen rører du æggeblommer med de øvrige ingredienser og varmer forsigtigt op under omrøring til cremen tykner. Koges 1 minut og afkøles herefter. Fordeles på den bagte bund.
Kog rabarber med sukker og jeg tilsatte 5-6 tomme vanillestænger, så det gav ekstra smag og fik brugt stængerne. Afkøl kompotten og fordel oven på cremen.
Tilsidst blandes sukker og kanel og dette drysses jævnt over tærten. Bages nu ca 20 min ved 175 grader. Serveres gerne lun med letpisket kold fløde eller en kugle vanilleis. Det vil du ikke fortryde!


Der er mange virkeligt delikate sager i den her gode gamle bog, som jeg ofte vender tilbage til. Om rabarbertærten siger Isabella selv meget rammende:

"Det bliver en ret flad kage, hvis beskedne ydre man nu ikke skal lade sig narre af. Hvert eneste af de tynder stykker har en forrygende smag og mætter på den måde som en dessert skal mætte på. Ikke ved sin mængde, men ved sin koncentrerede sødme"


Det var lørdag, og tid til en ny buket smukke tulipaner - 3 bunder for en 50,-. Og hvide, lyserøde og gule sammen synes jeg bare blev så fint og fik foråret til at komme endnu mere inden for rækkevidde, selv om sneen ligger hvid og gir lyset kraft. Print denne artikel

6 kommentarer:

 1. He, det er da ikke det værste at inspirere til. Den ser rigtig spændende ud - uhm :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. nej, vel:-) Og der er vist stadig er par poser rabarber tilbage .... knus knus

   Slet
 2. inspirationen er sendt videre ;) nu bliver jeg nødt til at få brugt dem jeg har liggende til den her tærte

  SvarSlet
  Svar
  1. uh, hvor super at lave sådan et "inspirationskædebrev" thi hi - mange tak for hilsen

   Slet
 3. Den opskrift skal jeg da have prøvet:)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, det vil du bli' glad for:-) Mange tak for din hilsen

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...