Sidevisninger i alt

søndag den 14. juni 2015

En helt utjekket have:-)

Her tages stadig baby-skridt i min lille have. Jeg nyder og lærer på samme tid. Der var stort set intet i haven, da jeg flyttede ind, og nu begynder her at være bare en lille bitte smule.

Som med alt andet, blir jeg aldrig den helt tjekkede type. Min have er langt fra snorlige, og ordentlig - selv om jeg er dybt imponeret over andre, der har den slags haver. Men jeg må gøre det på min måde, og selv om jeg godt kan se, det hele er lidt rodet, så nyder jeg det hele.


Den lyserøde geranium, jeg købte for nogle uger siden er vokset rigtig meget og har fået de sødeste blomster, som jeg kigger på hver dag. Den til højre har lige fået et par små bitte hvide blomster, og er en geranium, der oven i købet er spiselig, så der skal snart noget i salaten. Den dufter fantastisk :-)


Her aner man det ikke-snorlige udtryk! Men jeg gør mit bedste :-)


Se lige de her kæmper i de to potter - dem såede jeg som frø sidste forår, og nu er de gigantiske. Jeg ved desværre slet ikke, hvad de hedder - måske her er en havekyndig med på tråden?

Jeg er ellers helt sikker på, jeg ikke har købt frø, der skulle blive til blå blomster.... men skidt med det. De er ret imponerende.


Her er de lidt tættere på ...


Højbede er bare geniale - og se den store blomstrende timian til venstre - den er bierne glade for. Og i midten citronmelisse og til højre en estragon, som også er ved at blive stor og flot.


Sidste sommer sående jeg valmuer i højbedet til højre - og de har simpelhen sået sig selv her langs flisegangen. En tjekket havetype havde selvfølgelig fjernet dem eller gravet dem op og sat dem systematisk et andet sted. Men jeg lod dem blive - de er lige begyndt at springe ud.

Godt nok er her plantet lavendler langs hele flisegangen på begge sider, og jeg er bange for de nu ikke får plads nok. Men når valmuerne er blomstret af, så fjerner jeg dem og håber lavendlerne kan komme bagefter:-)


Disse her blev også sået som frø sidste sommer og vokser nu på livet løs - jeg er meget spændt på, hvordan de kommer til at se ud, da jeg heller ikke her kan huske, hvad det er, jeg har sået:-)


Til venstre er her løvstikke, som jeg bare elsker og bruger flere gange om ugen, og sammen med endnu en slags citronmelisse. Til højre er der ved at komme selvsåede tallerkensmækker - de er vist også spiselige, så vidt jeg husker. Og i hvert fald meget blomsterige, når de engang starter.


En lille hjørne bare til pynt og hygge ....


Denne her fik jeg af Lisbeth, som jo har den helt fantastiske Høneballehaven.... den er også vokset godt allerede. Det bliver sjovt at se, hvordan den former sig i løbet af sommeren ...


Masser af persille fra sidste år og en smule nysået. Persille er to-årig og derfor skal man så noget nyt hvert år. Den gamle er nu begyndt at gå i stok, så jeg venter lige på at tage frø fra den, som kan sås næste år og stadig bruger jeg af den hver dag, og kaster en god håndfuld i den daglige grøntsagsjuice - det smager skønt med persille i juicen


Årets første radiser er meget snart klar til at blive indtaget:-)


Mynten er stor og flot allerede og her bliver drukket te af den dagligt - og så er der ellers en lille bitte smule bønner og dild og koriander på vej op.


I midten små akelejer - også sået som frø sidste år. Og til venstre er det stolt kavaler på vej og dem til højre aner jeg heller ikke hvad er  ....


Valmuer i nærbillede .....jeg synes, de er fuldstændig fantastiske at se på .... så lette, feminine og helt forskellige ....


Er den ikke bare smuk ...


Endnu et lille kunstværk ...


Naturen er forunderlig - kan I alle have en dejlig søndag.

PS: Her blæser, er køligt og ærligt talt - jeg savner så meget rigtig sommer! Print denne artikel

8 kommentarer:

 1. Elsker valmuer og synes faktisk de skønneste haver er de lidt mere tilfældige. Jeg savner rigtig meget inspiration til at bruge løvstikke. Vores er snart en stor busk. Har du nogle gode Fif til at bruge den?

  Kh.
  Anne-Marie

  SvarSlet
 2. Tak for det med haven. Jeg gir dig ret i at løvstikke ikke er den allernemmeste, fordi en del mennesker ikke er vilde med den, og man tar jo gerne hensyn til sine gæster. Men altså, den klassiske med at tage en stor stilk ned i kogevandet til nye kartofler, den holder bare:-) Og ellers laver jeg ofte en salat af rå blomkål skåret i helt tynde skiver, og så sammen med friskbælgede ærter og godt med hakket løvstikke og en god vinaigraitte (mener opskriften ligger på min blog, prøv at søg den). Og ellers en dusk i pesto, smager herligt i en pastasalat fx. Jeg laver også tabouleh med mynte og løvstikke. Og kog den med i grøntssagssupper. Skal prøve at huske at lave opskrifter og lægge på den næste tid. Håber, du kan bruge lidt af det. Tak for din hilsen Anne-Marie

  SvarSlet
 3. Hvor vakkert:-)
  Det ord har jeg ikke brugt/hørt i mange herrens år - men det ord faldt mig ind da jeg så billeder af din have. En have skal nødvendigvis ikke være snorlige, men afspejle ejeren af haven - det andet ville virke utroværdigt.
  Jeg anede ikke at Geranium kunne spises - ville pynte på en hvilken som helst ret, timianblomster er også smukke drysset ud over en lækker salat.
  Har du drivhus? Tallerkensmækker er som du skriver også spiselig, blomsterne ville pynte på en hvilken som helst sommerret. Når blomsten går i frø kan de syltes til kapers - har dog ikke selv forsøgt mig med det.
  Glæder mig til at se nogle opskrifter med løvstikke.
  Mange kærlige hilsner
  Charlotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vakkert - det er faktisk et rigtig smukt ord, tak for det kære Charlotte. Jeg var i tvivl om blomsten fra timian kan spises - den er så fin nemlig. Men det kan man så også, forstår jeg. Super! Løvstikke går jeg stadig og tænker på:-) Hvad med kryddersmør med persille, mynte og løvstikke? Jeg tror på det!
   Knus til dig

   Slet
 4. Jeg sætter en stor ære i at vores have ikke er snorlige. Kristian er flittig til at passe græsplænen og så længe den er slået, så synes jeg faktisk at det ser ret fint ud at der så er lidt mere tilfældigt i bede og hjørner :) Ukrudt har vi ikke meget af, men det er altså kun fordi at det er god og gratis mad til hønsene- ellers havde jeg altså ikke været så flittig til at luge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for hilsen, det er hyggeligt. Jeg er enig i det med græsplænen, det betyder meget. Græsslåning indgår som en del af min motionsplan, så jeg står gerne to gange om ugen. Når det altså ikke regner hele tiden!!! Det er så super med dine høns, jeg har læst med stor glæde om dem, og overvejer også så meget selv, men er bange for det er for meget arbejde med dem ..... men nok næste år!
   Kh Marianne

   Slet
 5. Tusind tak for inspiration til løvstikke. Jeg søgte og både opskrift på din salat og krydderurtesalt med mynte skal helt sikkert prøves, når mynten har vokset sig større. Men allerførst må der en stilk i kogevandet i morgen, når vi får Samsøkartofler for første gang i år.

  Kh.
  Anne-Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du kunne bruge det - jeg kom til at tænke på at også kryddersmør med løvstikke, persille, lidt fransk sennep og knuste skalotteløg og hvidløg smager fantastisk til mange kødretter, især til grill. Og prøv også helt enkelt at koge løvstikke blade i hed olie - drys med salt bagefter, de bliver helt sprøde som Chips:-)

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...