Sidevisninger i alt

søndag den 18. oktober 2015

Lynbrød med blå birkes, mandler og tranebær

Det er søndag, og hvis du går i gang med det her brød nu, kan du sætte tænderne i det om mindre end to timer:-) Nice, ikk?


Udover rigtig god smag, er noget af det gode ved det her brød, er at det ikke skal hæve på forhånd. Du smækker simpelthen bare dejen sammen og sætter det i en kold ovn, hvor det skal bage 1 time. Bing bang dynamolygte (som vi sagde i 80'erne) har du hjemmebagt, lækkert brød.


Brødet kan spises helt som det er - men er også rigtig lækkert skåret i skiver og tørret i ovnen og gemt i kagedåse som en slags knækbrød. Jeg fandt opskriften i et gammelt Isabella blad, og har justeret lidt på den.

1 stk lynbrød
2 dl vand
½ dl blå birkes fra Urtekram
1½ dl øko mælk
25 gram øko gær
1 dl græsk youghurt
1 dl hele mandler
½ dl tørrede tranebær
½ dl rosiner
1½ tsk salt
1 spsk honning
1 tsk vanillepulver
2 dl øko ølandshvedemel
2 dl øko hvedemel

Bland de blå birkes i vandet og lad det stå 15 min. Varm mælken lidt op og bland youghurten sammen med, og opløs gæren heri, når det er håndvarmt. Bland alle øvrige ingredienser i dette. Skal ikke æltes, bare blandes sammen til en meget blød dej. Smør en brødform godt (eller for med bagepapir) og sæt på nederste rille i ovnen og tænd på 185 grader. Bages 1 time eller til det lyder hult, når man banker på det. Afkøl helt på rist og skær skiver, mens det er friskt.

I stedet for birkes kunne du bruge de supersunde chia frø - dem ville jeg dog ikke udbløde først, men komme direkte i væsken.


Alternativt skær ret tynde skiver og kom i ovnen på en rist ved 140 grader i en god ½ time. Det skal ikke blive brunt, bare tørre:-) Disse kan gemmes i kagedåse.

Brødet er lækkert bare med smør, men fungerer super også med ost, marmelade osv. Print denne artikel

4 kommentarer:

 1. Hej Marianne. Det lyder som et lækkert brød, der er værd at prøve :-) jeg har "arvet" nogle chia frø af min datter, de kunne som du nævner gøre fin gavn i dette brød.
  God søndag.
  mange hilsner Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette - Dejligt, du får lyst til at prøve det. Og helt klart at chia vil gøre brødet meget mere sundt. De er jo nogle små superhelte. Chia suger jo meget væske, så selvfølgelig kan man bløde dem op, som med birkes, men så bliver der ikke små sprøde prikker. Så jeg ville nok bare smide det hele sammen fra starten. Rigtig hyggeligt med din hilsen, tak for den. Mange hilsner Marianne

   Slet
 2. Lyder som et lækkert brød. Tror jeg vil prøve det med at komme det i ovnen så det bliver sprød. Tænker jeg kan bruge det til et godt ostebord😊 sammen med min egen hybenkompot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lars - dejligt du får lyst til at bage. Ja, det er et lidt anderledes brød og skønt med ost. Og hjemmelavet hyben er både sundt og superlækkert. God appetit :-)
   PS: Hvor skønt forresten at høre fra en mandlig læser :-)

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...