For et par dage siden kunne jeg ikke dy mig for at købe Claus Meyers' bagebog, og det skulle jeg vist ha' gjort for længst. Mine luciaboller er hans opskrift fra bogen
Jeg er faktisk rigtig godt tilfreds med resultatet - smukke og virkelig velsmagende ...
Her kan man fornemme dejens blødhed og elasticitet ...
Og så til opskriften - her er de klar til ovnen:
1 gram safran
4 dl kold mælk (jeg brugte letmælk)
50 gram gær
1 æg
ca 800 gram godt hvedemel (jeg brugte økologisk Tipo 00)
15 gram havsalt (jeg brugte dog kun 8 gram)
80 gram sukker
100 gram smeltet øko smør
1 sammenpisket æg til pensling
rosiner til pynt
Stød safran fint i en morter. Rør gæren ud i mælken, tilsæt ægget, salt, sukker, safran og smeltet smør og halvdelen af melet. Ælt resten af melet i, men hold noget tilbage - dejen skal ikke være for fast. Ælt godt i 5-6 minutter på røremaskine og længere i hånden. Den skal være blød og glat. Lad hvile tildækket i 2 timer på køkkenbordet.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i 10 stykker (næste gang vil jeg lave 13-14 stk, da jeg synes de blev for store). Form dem til figurer - snegle, S'er, bukkehorn, heltiske kors osv. Læg figurene på bagepapir og lad hæve 1 time. Pynt med rosiner og pensl med sammenpisket æg. Bages ved 200 grader i ca. 12 minutter. Mine fik nok 18 minutter. Afkøles på rist og NYDES lune med KOLDT SMØR!
Her duftede skønt af safran og nybagt hvedebrød ....
Det er da en pæn størrelse ...:-)
Lækkerhedsfaktoren er høj her synes jeg ....
Ahh, dem burde man bage andet end den ene dag om året .... de var bare så meget som forventet ..

Uuuuhm altså, hvor blev dine da også ret lækre hva? ! YUM!
SvarSletMeget smukke. Jeg elsker de smukke boller og kommer altid til at bage dem et par gange op mod jul fordi hele familien elsker dem.
SvarSletårh de ser gode ud.. jeg har ikke selv fået bagt nogle..
SvarSletHej Kristine - jaaa de blev rigtigt gode:-) Tak fordi du kiggede forbi
SvarSletHej Marina - tak, og det lyder som en god ide at bage dem flere gange i julemåneden. Jeg fik også samme tanke - måske til morgenbordet i juledagene
Hej Lene - mange tak, der er tid endnu hvis du sku få lyst....
Thank you for sharing this - I greatly admire Claus Meyer.
SvarSlet