Sidevisninger i alt

tirsdag den 13. december 2011

Lucia boller fra Claus Meyer

I søndags var jeg til Lucia i Køng Kirke med et af yndlingsbørnene, og det er et sødt og smukt syn, og dejligt med de lyse pigestemmer. Men det er jo faktisk i dag er det er Luciadag, og mange har taget den svenske tradition med at bage bløde safranboller til sig. Safran er vist verdens dyreste krydderi, og udover sin smukke orange farve har safran sin helt egen smag, som ikke kan erstattes af noget andet.

For et par dage siden kunne jeg ikke dy mig for at købe Claus Meyers' bagebog, og det skulle jeg vist ha' gjort for længst. Mine luciaboller er hans opskrift fra bogen


Jeg er faktisk rigtig godt tilfreds med resultatet - smukke og virkelig velsmagende ...


Her kan man fornemme dejens blødhed og elasticitet ...


Og så til opskriften - her er de klar til ovnen:
1 gram safran
4 dl kold mælk (jeg brugte letmælk)
50 gram gær
1 æg
ca 800 gram godt hvedemel (jeg brugte økologisk Tipo 00)
15 gram havsalt (jeg brugte dog kun 8 gram)
80 gram sukker
100 gram smeltet øko smør
1 sammenpisket æg til pensling
rosiner til pynt

Stød safran fint i en morter. Rør gæren ud i mælken, tilsæt ægget, salt, sukker, safran og smeltet smør og halvdelen af melet. Ælt resten af melet i, men hold noget tilbage - dejen skal ikke være for fast. Ælt godt i 5-6 minutter på røremaskine og længere i hånden. Den skal være blød og glat. Lad hvile tildækket i 2 timer på køkkenbordet.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i 10 stykker (næste gang vil jeg lave 13-14 stk, da jeg synes de blev for store). Form dem til figurer - snegle, S'er, bukkehorn, heltiske kors osv. Læg figurene på bagepapir og lad hæve 1 time. Pynt med rosiner og pensl med sammenpisket æg. Bages ved 200 grader i ca. 12 minutter. Mine fik nok 18 minutter. Afkøles på rist og NYDES lune med KOLDT SMØR!


Her duftede skønt af safran og nybagt hvedebrød ....


Det er da en pæn størrelse ...:-)


Lækkerhedsfaktoren er høj her synes jeg ....


Ahh, dem burde man bage andet end den ene dag om året .... de var bare så meget som forventet .. Print denne artikel

5 kommentarer:

  1. Uuuuhm altså, hvor blev dine da også ret lækre hva? ! YUM!

    SvarSlet
  2. Meget smukke. Jeg elsker de smukke boller og kommer altid til at bage dem et par gange op mod jul fordi hele familien elsker dem.

    SvarSlet
  3. årh de ser gode ud.. jeg har ikke selv fået bagt nogle..

    SvarSlet
  4. Hej Kristine - jaaa de blev rigtigt gode:-) Tak fordi du kiggede forbi

    Hej Marina - tak, og det lyder som en god ide at bage dem flere gange i julemåneden. Jeg fik også samme tanke - måske til morgenbordet i juledagene

    Hej Lene - mange tak, der er tid endnu hvis du sku få lyst....

    SvarSlet
  5. Thank you for sharing this - I greatly admire Claus Meyer.

    SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...