Sidevisninger i alt

onsdag den 11. april 2012

Opløftende besøg på Gløvermosegård ved Havdrup

Du får heller ikke nogen nye opskrifter i dag. Her leves meget simpelt for tiden, og så simpelt at det ikke er værd at vise frem, selv om det er på den gode måde. Men du får et par stemningsbilleder fra dagens dejlige besøg hos Per på Gløvermosegård i Havdrup, tæt på Solrød, hvor jeg har været efter skøn proviantering til de næste dages forsinkede fødselsdagsgæster. Jeg har før skrevet om gården.

Jeg glæder mig så meget - min jyske bror, som jeg før har skrevet om, kommer nu sammen med sin kone og besøger mig. For første gang i over 25 år. Og skal møde andre familiemedlemmer og min bonusfamilie, som jeg selv har valgt, og som har åbnet deres arme og hjem for mig altid. Det er en stor dag for mig at kunne bringe dem sammen. Brikker i livets puslespil lægger sig smukt til rette.Men jeg vil så gerne fortælle om Gløvermosegård, hvor jeg køber godt kød. Kød fra en engageret og samvittighedsfuld landmand med en bedrift, der er til at have overblik over. Kød fra dyr, der er blevet kløet bag ørene, og som er så kælne og tillidsfulde, fordi de er vant til at gæster og børnehaver valfarter hertil. Kød fra dyr, som har levet hele sommeren på græs, løbet, tygget drøv og gjort det som køer nu en gang skal. Ja, og det samme gælder selvfølgelig lam, får osv. Godt nok er det ikke et øko landbrug, men Per garanterer at han ikke fodrer med GMO-foder, og så er jeg helt tilfreds faktisk.


Her er altid et godt udvalg hele året, og ellers følger man med i slagtedage  på hjemmesidenog bestiller større partier. Man kan også afhente varer ved bilen i Vanløse og Holte på udvalgte datoer. Idag fik jeg lov at komme uden for normal åbningstid, så grøntsagerne var pakket ned.


Her er normalt masser af dejlige grøntsager ....


Jeg måtte lige ha' et kig ud til de vildt nuttede tyrekalve, som alle stikker hovederne ud og vil klø's på kinderne lige så snart de ser dig. Det er Jersiekvæg, og de er så smukke. Og helt helt grotesk at tænke på, at langt langt de fleste Jersie ungtyre bliver skudt ca. et døgn efter fødslen. De blir normalt kun født, så deres mødre kan pumpe unaturligt meget mælk ud indtil de er udtjente og ender som dårligt og billigt hakkekød i supermarkederne. Kødet fra de her bliver det fineste og bedste kød, og dyrene får lov at ha' et naturligt godt liv i ca 1½ år. Alt andet er da idioti. Lad gerne være med at købe mælk fra Jersie køer, så der ikke produceres unødigt mange tyrekalve, der slagtes med det samme. Og i øvrigt er det dyreplageri for moderen, som lider under at få taget sin kalv fra sig så hurtigt.

Vær med til at bakke op om at disse smukke dyr ikke bare skydes ved fødslen, men får et liv og bliver brugt til menneskeføde. Uden lange transporter. Vi forbrugere har en kæmpe magt, når vi køber ind. Jeg kan varmt anbefale at købe sit kød i gårdbutikker og mindre landbrug. Det er en oplevelse, man får et forhold til det man sætter til livs, og så smager det bare virkeligt meget bedre.


De står frit med tykt lag halmstrøelse ..... og skal i øvrigt på græs en af de næste dage, hvor det ikke regner så meget, og hvor græsset er lidt længere, så der er noget at spise derude ...


Der var lidt mørkt i stalden, men de her stod også og fulgte nysgerrigt med. Og ved siden af lå en flok nyfødte lam, hvis mor døde ved fødslen, og som derfor havde en amme-mor ... her bliver taget nænsomt hånd om hvert eneste dyr ... hvad man jo ikke kan i de konventionelle storproducenter.


Jeg var ude efter sådan en kæmpe lammekølle - lige under 3 kg og som smager helt fantastisk. Den skal på grillen på fredag .... og rækker til 10-12 personer. Jeg måtte også lige ha' et par pakker hakket lam.


I morgen står menuen på den her store kylling på godt 2 kg - serveret helt efter mormor-forårsforeskrifter. Og så nogle pakker pølser, når nu vi har gang i grillen .... de her har mindst 75% kødindhold, og kan slet slet ikke sammenlignes med de billige industriprodukter.

Håber du måske har fået lyst til at besøge Gløvermosegård eller undersøge, hvilken gårdbutik, der ligger i nærheden af dig. Print denne artikel

4 kommentarer:

 1. Hyggeligt at se gården hvor du handler kød for det minder mig om min opvækst.

  Min far var selv en gammeldags landmand. Køerne gik ude året rundt (med mulighed for at komme i læ), de fleste havde navne, og som 8-årig tog jeg mig af en kalv hvis mor ikke overlevede kælvningen. Jeg kunne kalde på den, og så kom den løbende hen til mig og ville kløes bag ørerne. Det blev til en kæmpe tyr - da holdte jeg mig dog langt væk fra den ;)

  God efterpåske :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne - tusind tak for en lille hyggeligt beretning fra din egen barndom. Ja, alle dyr er tillidsfulde og trygge, når de bliver behandlet godt. Det må være et dejligt arbejde at være landmand på den måde, men med garanti også hårdt og aldrig fri. Men skønt når arbejde og livet flyder sammen som en helhed. Jeg ville ønske det ikke gik den anden retning med større og større farme. Også god efterpåske til dig
   KH Marianne

   Slet
 2. Se det er jo næsten i min baghave...næsten. Kendte ikke stedet. Tak for anbefalingen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. se, se .... jamen jeg fik det også på anbefaling for år tilbage ... man skal ligesom vide den ligger der. Du vil blive glad for at købe lidt derfra ... og uhh til sommer for nogle jordbær....

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...