Sidevisninger i alt

søndag den 15. november 2015

Samsø, mad og mennesker - ny skøn fortælle- og mad-bog

Danmarks Køkkenhave. Kartoffeløen. Danmarks Spisekammer. Kært barn har mange navne - det er Samsø, det handler om, og det er med stor glæde jeg netop har læst den spritnye bog om øen midt i Kattegat fra A-Z. 


Bogen er udgivet på forlaget Mussmann
Det er ikke fordi, det er min "næsten-nabo" Ruth Lange, der er forfatter til bogen, at jeg roser den til skyerne. Det er simpelthen, fordi den har en kvalitet, der er flot nok til at jeg vil kalde den en tablebook - den er så appetitlig, at den kommer til at ligge fremme herhjemme. Mine feriegæster skal ikke snydes for læseoplevelsen. 


Udsigten fra Ballebjerg
Ruth og fotograf Torben Ulrik Nissen har i samarbejde med forlaget Muusmann sendt bogen på gaden i denne uge. Og hvem andre end netop Ruth kunne skrive sådan en levende, nærværende og brugbar fortælle- og mad-bog. Ikke nok med at Ruth er født på øen, har været væk i mange år, og nu er tilbage som fastboer, så er hendes slægt fra Samsø helt tilbage til 1870, hvor hendes oldefar kom hertil som ung mand. I fortællingerne mærker man ganske enkelt, at det er her hun hører til og har hjemme:-)


Skotske højlandskvæg i Nordby Bakker
Ruth kender steder, mennesker og ikke mindst de samske råvarer bedre end de fleste, og bogen tar' os med gennem en hel sæson fra de første hvide asparges, hornfiskene, ud at stryge rejer med en af øens fiskere, og frem til sensommer med høsten, rodfrugterne, kålen og de sene kartofler. Du får et øjebliksbillede af året 2015 - de væsentligste restauranter, producenter, råvarer, lokaliteter og omtale af nye spændende tiltag inden for spiselige permahaver, landets første fællesskabsstøttede økologiske landbrug og nogle af de kendte turismeoplevelser. Øen er selvforsynende med energi, så selvfølgelig er der også omtale af Energiakademiet og deres arbejde med bæredygtighed og kulstofbalance. 

Johannes Find Loeb fra Danmarks første CSA - et fællesskabsstøttet øko landbrug
Læs om permakultur og hvordan din have bliver spiselig stort set året rundt
Først og fremmest er teksterne levende fortællinger om passionerede mennesker, der brænder for deres produktion. De tilhørende fotos er dejligt autentiske og hverdagsgenkendelige. Her er ikke noget opstillet - du møder landmanden med jord på hænderne i marken, kokken i sit køkken, den lokale økologiske ostemand, og ham, der laver melet og hende, der fremstiller honning. Os, der bor på øen og kender de gode folk, kan spejle os i beskrivelserne om dem og fornemme smagen af Samsø. 

Ruth er datter af en præst, og bogen er spækket med sjove og interessante anekdoter fra hendes barndom i Nordby, og beretninger, der giver et lille indblik i den samske kultur og dialekt. Og dét som er allermest kendetegnende for Samsø - nemlig freden, roen, hjælpsomheden, relationerne og muligheden for at leve det gode liv kommer tydeligt ud gennem ordene og ind til læseren. Eller rettere sagt ind i hjertet. 


Fisker Mogens med øens bedste stenbiderrogn ...


Bent Degn i hans mejeri i Kolby, hvor der produceres økologisk ost og smør
Naturen på Samsø kommer man ikke uden om - den hører til det smukkeste i Danmark, og de fleste turister nævner netop smuk natur som en af de væsentligste attraktioner. Udover roen og venligheden forstås:-) De flotte naturfotos i bogen er ren nydelse - de ligner et skønmaleri, men her er intet photoshoppet - besøger du Samsø, vil du opleve præcis så smukke scenarier, som Torben Ulrik Nissen har fanget og nænsomt gengiver.

Den her kornmark var meget fotograferet den her sommer:-)
Det er lykkedes Ruth at få alle de medvirkende kokke til at slippe nogle af deres opskrifter - så udover at være en fortællebog, er den også en kogebog til os, der gerne vil prøve at genkalde smagen af øen. Du får tips til at koge de perfekte kartofler (det kan vi snakke længe om!), lave en simpel aioli og til at udfordre dig selv med mere avancerede retter. Der er også et sjovt afsnit med gamle egnsopskrifter,som Ruth har fået af lokale, ældre samsinger. 


Kok Henrik Anesen fra Restaurant SAK, som det altid er en stor fornøjelse at besøge både for maden og den gode stemning


En skøn opskrift på sommerbuk fra Samsø
Det eneste, jeg kunne savne i bogen er omtale af de kendte restauranter Samsø Perlen (som har helårsåbent som én af de få) og Ved Kæret - dér spiser og befinder man sig godt. Jeg ved, de er blevet spurgt, og vist ikke havde tid til at deltage, men ærgeligt er det nu:-) Måske de kunne komme med i næste genoptryk? 

Legendariske Restaurant Skipperly i Ballen og deres sommerrødgrød ..
Hvis du selv eller nogle du kender, holder af Samsø, så vil du blive rigtig glad for den nye og nutidige beskrivelse af øen. Her er mange timers hyggelig læsning. Og har du ikke har været her endnu, så blir du helt sikkert sulten efter mere:-) Bogen koster 299,95 kr og kan købes i flere boghandlere, og på Saxo bl.a. Rigtig god fornøjelse med en guidet tur på min ø:-)


PS: Du kan også følge Ruth Lange's blog Sans for Samsø

Print denne artikel

7 kommentarer:

 1. Klart den er skrevet på min ønskeliste til jul - knap 300 kr. koster den. Jeg har nogle MEGET FINE og spændende bøger om SAMSØ, jeg tror ikke de kan købes længere - skønne historiske fortællinger. Gamle Samsø billeder, i 4 bind.
  Og så ser jeg dælme der er udgivet en bog " Sex på Samsø" kender du den?
  Mange hilsner
  Charlotte
  Skønne hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha Charlotte, det lyder til du ejer nogle bøger, som du i hvert fald nemt ville kunne sælge på vores Samsø Fb-sider:-) Der er ældre bøger om øen i høj kurs som regel. Jeg blir helt nysgerrig :-)
   Og jeg kan se Ruth Lange er kommet mig i forkøbet med at svare - jepp, hun er den frække dame med Sex på Samsø - en helt anderledes bog med sjove rim og remser:-)
   Blæsende hilsner fra mit hav
   Marianne

   Slet
 2. Tak for den kommentar! jeg har nemlig også skrevet den anden bog:-) Se her hvordan du får fat i den...http://www.sansforsamsoe.dk/side/
  mvh Ruth Lange

  SvarSlet
 3. Har netop hørt dig læse op fra bogen - ikke dårligt af være Colette i det digt:-)
  m.v.h.
  Charlotte

  SvarSlet
 4. Tak! Der var årets gave ide til min kæreste, han er halvt samsing (er det ikke det det hedder ;) ?). Vi er på ferie på øen hvert år, det er så fantastisk der ligemeget hvornår på året vi er der, som jeg tidligere har skrevet i en kommentar, så skal vi bo der en dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor herligt Theresa - jeg kan i hvert fald kun anbefale den bog, så jeg tror bestemt din kæreste vil synes om den. Vi glæder os til I flytter hertil :-) Kom snart, vi vil så gerne have unge familer herover.
   Kh Marianne

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Der var en fejl i denne gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...