Sidevisninger i alt

fredag den 30. september 2011

Indisk mulligatawny

Den senere tid er der røget en del hyggelige og personlige mails igennem cyberspace til og fra skønne Gitte fra C'est La Vie. Det udviklede sig hurtigt til at vi fik lyst til at mødes og sludre om alt det, vi var begyndt at skrive sammen om. Og i øvrigt osse lige hjælpe hinanden med et par hækleprojekter, som vi havde inspireret hinanden til. Gitte kom til frokost hos mig, og så fik jeg lyst til at servere en af mine absolut favoritretter, som jeg har lavet et utal af gange efter forskellige opskrifter. Selv om denne version er den mest tidskrævende bliver jeg ved med at vende tilbage, fordi den bare er vildt god efter min mening, og hele arbejdet værd. Den indeholder masser af krydderier, men er alligevel ikke stærk-stærk - bare lækker på den helt gode og afrundede måde. Nu er jeg jo også til suppe i alle afskygninger, som I nok efterhånden ved, men jeg kan virkelig varmt anbefale den.


Der er godt med sunde sager i den mættende suppe - her er nogle af dem. Jeg starter med at koge suppe på en hel kylling - dette kan snildt gøres dagen før. I det hele taget kan hele suppen laves dagen før, og blir næsten kun bedre af det ...og som altid tager jeg de økologiske varer jeg kan få fat på .... i dag måtte jeg dog nøjes med alm kokosmælk.
Retten kan i øvrigt udmærket laves vegetarisk - men kyllingekødet gør det naturligvis endnu mere mættende.


Jeg serverer suppen med små toppe af ris drysset med karry og koriander på bordet, så man selv kan dosere. Jeg er vild med koriander, men ved også at mange elsker at hade den ....


Her ser du så den smagsrige ret - smækfyldt med grøntsager, krydderier og saftigt kyllingekød ....


Jeg bagte også et par koldhævede grove flutes, som vi fik til ..... hvis man ellers kan spise det.


Til dessert ville jeg afprøve en ny opskrift - endnu et udklip fra et ugeblad, der har ligget i flere år! Her er den helt udmærkede mørdejsbund ....


Og så på med saftige æbler i både .....


Ovenpå skulle et makronlåg - man skulle lave en æggesnaps, og vende knuste makroner og stiftpisket æggehvide i. Men, men, men ....... kagen blev alt for våd, selv om den var bagt længe, og det virkede næsten som om bunden var rå..... så jeg vil undlade at videregive opskriften. Jeg tror, man skulle have droppet æggesnapsen, og så bare lave en marengs med knuste makroner. Måske får jeg mod på at prøve det en anden dag, og så skal jeg lade jer det vide!!! Den her mislykkedes desværre temmelig meget, og det var jo noget skidt, når jeg havde besøg af en madblogger! Nå, men hun tog det pænt, og vi spiste den da også med letpisket fløde alligevel:-)


Jeg fik den smukkeste buket roser af Gitte - en lækker rosa farve og med sådan en antique beige yderst .... de står iøvrigt stadig utroligt flot her efter flere dage, så dem har jeg haft meget nydelse af .... tak for nogle rigtigt hyggelige timer Gitte, og jeg håber, vi skal mødes igen en anden gang. 

I skal bestemt ha' opskriften på favoritsuppen, som jeg har fundet HER


  • 2 små finthakkede løg


  • 2 små porrer, skåret i fine skiver


  • 50 g smør


  • et skrællet æble i små tern, gerne Belle de Boskop eller andet madæble


  • tre stænger bladselleri, i tynde skiver


  • 1 teskefuld gurkemeje


  • 1 teskefuld stødt spidskommen


  • 1 teskefuld stærk karry


  • 1 spiseskefuld garam masala-krydderi


  • salt


  • en dåse flåede tomater


  • 1,4 l god hønsebouillon*


  • 75 g røde linser


  • 5-6 karryblade eller 2 laurbærblade


  • 4 let knuste kardemommefrø


  • en lille stang kanel


  • 2 hele nelliker


  • fintreven skal af lime eller citron (skal være økologiske - de andre har sprøjtemiddel på skallen)


  • saft af 2 limefrugter


  • ½ teskefuld tørrede chiliflager


  • 200 g kokosnøddemælk (=1 dåse)


  • 4 fed hvidløg i tynde skiver


  • 50 g smør til hvidløgene


  • Masser af frisk, hakket koriander ved siden af til at drysse over


  • Eventuelt kød af en kogt kylling i mindre terninger

    Sådan gør du
    1. Steg forsigtigt løg og porrer i smør i 3-4 minutter til de er klare og let gyldne.

    2. Tilsæt bladselleri og æble og rør godt.
    3. Tilsæt gurkemeje, spidskommen, karry, garam masala og salt (begynd med 1 teskefuld og smag til
        efterhånden) og steg forsigtigt i 5 minutter.
    4. Tilsæt tomater og kog i 5 minutter.
    5. Tilsæt bouillion, og rør linserne i.
    6. Tilsæt karryblade eller laurbærblade, kardemommefrø, to hele nelliker, kanelstang og reven citrusskal.
    7. Lad suppen simre forsigtigt i 30 minutter, mens du indimellem skimmer eventuel skum af med en hulske 
       eller stor ske.
    8. Mens suppen simrer, rister du forsigtig hvidløgsskiverne i smør til de er let gyldne. Pas på – får de for 
       megen varme, giver de hele suppen en branket smag.
    9. Når linserne er kogt, så de gør suppen lidt tykkere, tilsætter du limejuice, chili og kokosmælk. Lad suppen
       simre i 5 minutter.
    10. Til sidst tilsætter du hvidløgskiverne og det smør, de er ristet i, og serverer med frisk, hakket
         koriander ved siden af og et godt stykke brød, gerne bagt af surdej, til.

    Du kan eventuelt lune terninger af kogt kyllingkød i suppen.

      *Brug ikke boullionterninger, men køb en færdig, frossen ren hønsekødssuppe eller lad en stor kylling simre dækket med vand i en times tid med løg, gulerod, porretop, persille, gulerod, peberkorn, laurbær og salt.
    • Print denne artikel

      3 kommentarer:

      1. Uhm - den skal jeg helt sikkert lave når temperaturen falder igen!

        SvarSlet
      2. Den kan stærkt anbefales, Irene for dem smagte helt fantastisk :) Og det var så hyggeligt, tiden fløj bare afsted! Jeg har ikke fået lavet mit indlæg endnu, da jeg er rimelig bagud - men det kommer!

        Ps. du var savnet i går til VMD arragangementet søde Marianne!

        /G.

        SvarSlet
      3. Hej Irene - ja, det må du altså gøre:-)
        Hej Gitte - tak for kompliment, og jeg glæder mig til at læse hos dig:-) Men ikke stresse søde - ja, jeg tænkte altså også meget på jer da jeg sad og så det i aftes....men håber I nød det og hyggede jer bagefter

        SvarSlet

      Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...