Økologisk Landsforening har sammen med en række øko-møllerier udgivet en lækker lille bagebog, som blev udgivet sammen med Femina i uge 42, og som man i øvrigt får som nyt medlem af foreningen. Endvidere kan du finde opskrifterne som download HER. Der er gode opskrifter på både brød og kager.
Bladet indeholder masser af hyggeligt historier og mennesker og deres forhold til bagning, lige fra den professionelle Claus Meyer og hans rejse med mel og gær, som jo nærmest var starten på hele hans flotte karriere, og til historien om husmoren, der i 26 år bagte rugbrød på den samme surdej indtil hendes mand en dag glemte at tage surdej fra, og til en skøn artikel om en præst, som siger at bagning er åndelig økologi, og selv bager brød til konfirmander og personale, fordi han synes de købte oblater er kedeligt. Brød vækker den åndelig sult, siger han. Fordi langsomheden florerer, og der er noget terapeutisk ved processen. Man kommer i kontakt med noget helt elementært, og det er sund for mennesket. Det er en smuk tanke, at dejen hæver, men jeg sover, som han siger. Det giver ro i dagligdagen at bage, og det er også en bekræftelse på livets uforudsigelighed, fordi man aldrig helt ved, hvordan det færdige resultat bliver. Jeg kan helt følge ham i hans udtalelser - når min trang til at bage vækkes oftere end jeg egentlig har brug for brød, er det netop processen - præcis som når jeg strikker, hækler, filter, laver julepynt med børn osv.
Her er også mulighed for at vinde et bagekursus på Skærtofte Mølle ved at stemme på Årets øko-brød 2001 - det kan du gøre HER. Sådan et kursus gad jeg bare rigtig godt deltage på! Der står iøvrigt, at de fleste ikke bager deres brød længe nok, og at man kan tage et bagetermometer til hjælp. Brød skal være 98 grader inde ved kernen, og 99 grader ved lyse brød. Og så skal de være gyldne hele vejen rundt.
Her er opslag fra et par sider, hvor de forskellige kornsorter gennemgås - fint for sådan en som mig, der ikke har helt styr på, hvad de forskellige typer er egnet til, hvilke egenskaber de har osv. Har du fx hørt om nøgenbyg eller jomfrubyg?
Bladet indeholder desuden en rugbrødstest, og det er Irmas økologiske kernerugbrød, der løber af med sejren. Det rustikke kernerugbrød fra Urtekram (som er mit eget foretrukne købebrød) får også en god bedømmelse. Ja, og ellers er det bare spækket med information om nye produkter, nogle få opskrifter og andet godt. Selv reklamerne i bladet gider jeg faktisk kigge på, fordi de er anderledes og målrettede.
Man modtager Økologisk 4 gange om året, når man er medlem af Økologisk Landsforening, og pt kan du blive medlem resten af året og hele 2012 for kun 330 kr. Og de har selvfølgelig også en side på Facebook, du kan melde dig på. Jeg er på ingen måde sponseret til at skrive om dette - men som I ved, brænder jeg for sagen, og kan virkelig stå inde for et medlemskab:-)
Jeg er også medlem, og kan kun give dig fuldstændig ret. Det er et virkeligt godt blad, og mange gode artikler. Og jeg synes det er dejligt at økologien kommer ind i flere og flere hjem.
SvarSletJeg kunne vist også forsyne en helt by med brød, hvis jeg bagte hver gang lysten melder sig. Men jeg prøver at styre mig lidt ;)
Det er rigtig rart med inspiration til nye meltyper. Jeg fik fingre i en oversigt på MAD Foodcamp i august - tror den var fra Aurion? - og den går jeg ind imellem og kigger på i køkkenet.
SvarSlet