Sidevisninger i alt

søndag den 30. oktober 2011

Chiafrø - den nye superhelt

Har du også hørt om chiafrø? Og måske ikke prøvet dem endnu? Jeg læste om den i Femina i sommer, og fattede straks interesse, fordi de har utroligt mange åbenlyse ernæringsfordele.

Chia - også kaldet salba, er små frø, som er rige på omega-3-fedtsyrer og fibre. Gram for gram indholder chiafrø 8 gange mere omega-3 end laks, 4 gange flere fibre end hør, 6 gange mere kalk end sødmælk, 30% flere antioxidanter end blåbær og 15 gange mere magnesium end broccoli!!!! Se det er da tal, der er til at forstå, og som virker overbevisende, hvis man går op i at få så mange gode ting fra sin mad som muligt.

De fleste aminosyrer kan kroppen selv danne, men der er 8 aminosyrer, som kroppen skal have tilført dagligt. Når en fødevarer indholder alle disse 8 aminosyrer kalder man det et komplet kosttilskud, og det er netop hvad chia er. Ja, I kan godt høre jeg allerede er overbevist!

Her er det første brød, som jeg har bagt med guldfrøene - jeg brugte den opskrift, der står på glasset, og brødet smager rigtig dejligt både nybagt og ristet i dagene efter. Chia kan enten sættes i blød i vand/væske, og danner på få minutter en nærmest géle-agtig masse, som man tilsætter sin dej. På denne måde er chia smagneutrale, og kan heller ikke fornemmes i brødets struktur som sådan. Jeg har forespurgt mig hos producenten, og man kan også tilsætte frøene direkte i dejen, hvor de så vil fornemmes "knasende". Endeligt kan man riste dem på en tør pande først, og de vil få en let nøddeagtig smag. Dette har jeg ikke prøvet endnu. Men ellers tar' du bare din bedste brødopskrift, tilføjer chia og lidt ekstra væske, da frøene binder vand.

Producenten oplyser endvidere, at spiser man omkring 15 gram chia om dagen, kan man mærke en forskel, bla. også fordi chia er med til at holde maven i orden og give en god fordøjelse.


Her det nye superheltebrød - måske verdens sundeste brød? Jeg så tilfældigt Christian Bitz på Godmorgen Danmark i sidste uge, hvor han også talte varmt om chia. Indtil videre er chia kun godkendt til bagning og med max 5% i forhold til de samlede ingredienser. Producenten oplyser, at man fint kan tilsætte chia også til andet bagværk, og jeg vil helt sikkert selv "snyde" så mange af dem som muligt i det daglige brød fremover. Fx også i gulerodsmuffins, visse typer kage osv.


Et glas med 500 gram koster 90 kr i Føtex, hvor jeg købte det. Jeg ved ikke, om det kan købes andre steder, men kan forestille mig det er stærkt på vej.  Det er ret dyrt, og kan desværre nok afholde nogle fra at bruge det. Jeg betragter det på linie med mine kosttilskud, og mine 4 fiskeoliekapsler hver dag er også dyre:-)



Solen skinnede gennem persiennerne den dag, kan jeg se.... men her kan du få en fornemmelse af krummen. Det blev sprødt og dejligt i skorpen. Og rigtig egnet til at riste. 


I dag har jeg så også bagt de her "Stop-Spild-af-Mad"-boller, som jeg koldhæver og dermed kan bage nogle stykker af hen over 2-3 dage, hvis jeg gerne vil have nybagte boller. Jeg bruger ikke opskrift, men mine ca. mål kan du sagtens få:

6 dl koldt vand
25 gram gær
300 gram durummel - fordi det skal bruges nu!
1 dl chiafrø (som blev sat i blød i halvdelen af vandet først)
1 dl groft müsli, som er udløbet, og derfor nu kommer i boller....
Lidt meget tørre rosiner, som også kunne blive brugt....
1 spsk salt
3 spsk olie
Hvedemel for resten - rør godt rundt indtil dejen er nogenlunde fast, men stadig fugtig og til at røre med en stor grydeske ...

Mens ellers - brug hvad du har af mel, kerner, nødder, tørret frugt osv. Det kan faktisk ikke gå galt på den her måde ......

Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt salt, olie, rosiner, müsli, chiafrø og durummel og rør det godt sammen. Tilføj herefter hvedemel lidt ad gangen og rør godt indtil du synes konsistensen er god. Læg låg på din skål, og sæt i køleskabet mindst til næste morgen eller hvornår du får lyst til at bage inden for de kommende 3 dage. Sæt ovnen på 250 gr, afsæt boller med en ske på bagepapir og lad dem hæve mens ovnen varmer op. Skru ned til 225 gr og smid en kop vand ind i ovnen og skynd dig at lukke lågen igen. Bages ca. 25-30 minutter, men hold øje og bank på dem. De skal være lysebrune og lyde "hule".


Her er de klar til ovnen - man kan tydeligt se chia-frøene. Go for it! 

Vinderen er.....

Camilla - tillykke du har vundet et sæt grydelapper i din yndlingsfarve. Send mig blot en mail på tantesoed@gmail.com med din adresse, og hvilken farve du gerne vil have dem i - så vil jeg gøre mit bedste for at imødekomme det:-) 


Mange tak til jer alle, der enten havde lyst til at deltage i lodtrækningen eller lagde en sød hilsen - og selv om jeg i mellemtiden har mistet en læser og nu alligevel egentlig ikke kan fejre de 100, ja så skal det naturligvis ikke spolere humøret. Det går op og det går ned - lige som i den virkelige verden!


Lodtrækningen var helt traditionel - hver sin lille simple lap.... men det virker stadig fint nok:-)


Jeg er spændt på at høre, hvilken farve Camilla vælger - måske en helt ny?
Glad søndag til jer alle rundt i det ganske land...

fredag den 28. oktober 2011

En lille fødselsdagskage...

Der blev godt nok udspyet nogle eder og forbandelser i køkkenet i går formiddags!! Den her kage drillede mig bare på alle måder. Inde i mit hoved så den ellers godt ud, men fantasien slog da godt nok virkeligheden denne gang:-) Men veninde fylde jo 50 i går, så der var ikke tid til at gøre noget om. Og skidt pyt - jeg fik overrasket hende, og vi havde en dejlig aften, og var ude at spise på en god italiensk restaurant på Rungsted Havn. I morgen står den "rigtige" fødselsdag så for tur med familie osv., så det glæder jeg mig også til at deltage i.


Tja, her er den så ..... jeg har ikke før indfarvet fondant med sort, og der skulle vildt meget farve i, så det var ufedt synes jeg. Normalt bruger man bare ganske lidt for at opnå gode farver, men denne blev ved med at være mere grå end sort. Jeg har så også erfaret at den sorte og den jule-røde farve skal indfarves mindst et par dage før man skal bruge den, fordi den ligger og udvikler sig. Så blev man da så klog! Men den begyndte også at sprække lidt på kanterne, og jeg kunne ikke få den til at hæfte ordentligt, så siderne blev ikke lige og fine! Øv og atter øv...


Heldigvis var råvarerne af god kvalitet, og bl.a. eksperimenterede jeg med at lave denne appelsinmousse, og den blev til gengæld virkelig god, og er faktisk det bedste fyld, jeg har lavet hidtil. Så den får du lige min opskrift på. Portionen passer til en lille kage i en 20 cm springform. Så hvis du har en alm. 25 cm springform, foreslår jeg du laver en dobbeltportion.

1 3/4 dl friskpresset appelsinsaft
Revet skal fra 2 øko appelsiner
2 æg
125 gram rørsukker
5 blade husblas
1/4 l piskefløde
75 gram god mørk hakket chokolade

Læg husblas i blød i koldt vand. Pisk æg og sukker meget luftigt og hvidt - ca. 10 min med håndmixer. Lun appelsinsaften og opløs den afdryppede husblas heri. Afkøl og pisk dette i en tynd stråle ned i æggemassen. Stil på køl et par timer til det er stivnet. Pisk massen igennem. Pisk fløden og og bland forsigtigt de to dele sammen. Rør tilsidst forsigtigt den hakkede chokolade i. Moussen er nu klar til at fylde i din kage.


Kagen bestod ellers af mandelbunde, 1 lag chokolademousse, 1 lag appelsinmousse med hakket chokolade. Smurt op med smørcreme og overtrukket med fondant. 

Næste indlæg kommer til at handle om brød bagt med de meget interessant Chia-frø...... det kan du godt glæde dig til. De er sprængfyldt med vigtige næringsstoffer, så det er bare med at begynde at tænke dem ind i meget bagværk:-)

Ønsker jer alle en dejlig fredag aften - her står den på pitabrød og Vild med Dans!

onsdag den 26. oktober 2011

En gammel vandskade og en fødselsdagskage på vej ....

I dag skal der bages mandelbunde, laves chokolademousse og appelsinmousse, og gøres pynt klar til en lille overraskelse til en af de skønne livslange veninder, der imorgen fylder 50 år! Uha - hun vil helst gemme sig under dynen og glemme alt om det, men jeg har aftalt en lille surprise med mand og børn!

Men i dag ser tre rum i huset sådan her ud........ suk hjerte ..


Her er spisestuen begravet i plastic og støv..... jeg har boet her på 5. sal i over 20 år og fik vandskade for første gang der i starten af juli, da vi havde skybrud i København. Lofterne i den her stue, i soveværelset og kontoret fik alle vand. Det var ret vildt, og håndværkerne har først fået tid nu.


Den anden ende af spisestuen ... mere plastik og mere maling og mere støv! Men maleren er venlig, meget omhyggelig og har holdt alle aftaler. Godt at nedbryde potentielle fordomme. Og i dag bliver han færdig, og så ved man jo, den står på rengøring overalt:-)


Jeg håber ikke kagen er sundhedsskadelig, men mener nu jeg har holdt det værste støv ude at køkkenet!
Du blir' sparet for billeder af de andre to rum pakket ind i plastik...

Håber dine lofter er lige så fine som mine:-)

tirsdag den 25. oktober 2011

100 faste læsere skal da fejres:-)

Jubii 100 faste læsere på min lille blog - det er dejligt at passere lige det tal:-) Tusind tak til jer alle, som har lyst til at læse med og ikke mindst til alle jer, som sender en hilsen eller kommentarer i ny og næ. Jeg glæder mig rigtigt meget over jeres opbakning. Det er altså sjovere at skrive, når tingene udvikler sig stille og roligt.

Så det skal selvfølgelige fejres en lille smule - du kan deltag i lodtrækning om et sæt af de fede hjemmelavede grydelapper i en farve helt efter eget valg ved at lægge en hilsen herunder indlægge inden på søndag:-)


Indtil videre har jeg produceret i de her farver + en fin rød, som jeg ikke har fået taget billeder af endnu. Men som sagt - du vælger selv farven, og vinderen må så lige ha' tålmodighed til at de bliver fremstillet efter lodtrækningen:-)

Tak igen og ønsker jer alle en dejlig dag

søndag den 23. oktober 2011

Karrykoteletter med nødder

Den her smagsmættede karryret blev til i går inspireret af et udklip fra Femina fra sidste år med mine egne justeringer. Krydringen er en blanding af traditionelt dansk og thai. Rigtig dejlig, nem og cremet ret, som jeg nemt kunne finde på at lave igen.


Øv at mine billeder ikke er skarpe! Men håber I alligevel kan få et indtryk af sagerne .... jeg var kommet for sent i gang med tilberedningen, og havde derfor ikke tålmodighed til at vente på at fuldkornsris kunne blive møre. De ville ha' været noget bedre end de der helt hvide!


Min version blev til sådan her:

4 øko nakkekotelletter
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
kværnet peber og salt

2 mellemstore løg
2 store porrer
2 tsk god karry
2 tsk grøn karrypasta
6 cm friskrevet ingefær
1 dl grøntsagsbouillon
1 ds kokosmælk
saft fra 1 lime
En håndfuld ristede cashewnødder

Start med at gnide koriander, spidskommen og salt og peber ind i kødet. Steg dette brunt på begge sider og tag af panden igen. Svits herefter løg i både og porreskiver (gem lidt af det hvide til pynt) til det begynder at falde lidt sammen. Tilsæt herefter begge slags karry og ingefær. Tilføj kokosmælk og bouillon og lad simre 5 minutter. Smag til med limesaft, salt og peber. Evt. mere karry eller krydderier. Læg koteletterne i saucen og lad simre nogle minutter til de er møre. Pynt med ristede nødder, lidt fintsnittet porre og evt. lidt persille. Server rygende varmt med kogte ris eller evt. blot et fladbrød.


Velbekomme - og smuk søndag

PS: Bloggen er meget tæt på at runde 100 faste læsere - jeg er bare SÅ glad for hver og en, og ønsker velkommen til de nye. Og selvfølgelig går jeg og pønser på en give-away, når jeg forhåbentlig meget snart runder de magiske 100:-)

fredag den 21. oktober 2011

Gulerodsmuffins og vandbakkelser serveret på landet ..

Efterårsferie kalder på familiehygge, hjemmebag og en tur i skoven for at samle ting til at binde en pyntekrans. Hjemmefra havde jeg bagt de her lækre gulerodsmuffins med topping af creme cheese.


De her var "bestilt" til de voksne - godt med topping og en lille gulerod formet af fondant og grønt glasur.
Opskriften fandt jeg på nettet hos Familie Journal, og de er rigtigt lækre. Jeg fulgte opskriften helt som den var:-)

140 g blødt smør
140 g brun farin
2 æg
140 g hvedemel
1 tsk. stødt kanel
1½ tsk. bagepulver
160 g fintrevet gulerod
30 g hakkede hasselnødder
50 g tørrede tranebær
Creamcheese icing300 g flormelis
50 g blødt, usaltet smør
125 g flødeost
1 tsk. vaniljesukker

Pisk smør, farin og æg godt sammen og bland hvedemel, kanel og bagepulver. Vend melet i smørblandingen skiftevis med gulerødder, nødder og tranebær. Fordel dejen i 12 forme, bag dem ved 175° i 25 min. og lad dem afkøle. Smelt chokoladen over vandbad og farv ¾ af den med orangefarve og ¼ med den grønne farve. Kom de to portioner chokolade i hver sit kræmmerhus og tegn 12, orange gulerødder med grøn top på et stykke bagepapir og lad dem tørre. Pisk flormelis, smør, flødeost og vaniljesukker sammen til en glat icing, smør icingen på kagerne og pynt med chokoladegulerødderne.


Dejen var temmelig fast, og jeg var lidt nervøs for at de skulle blive for tørre, men alle ingrediensmængder passer perfekt synes jeg. Her er de klar til at komme i ovnen. Der bliver 12 stk. store muffins af portionen.


Perfekt hævede lige til kanten og klar til at blive pyntet ....husk at lade dem afkøle helt inden du pynter dem.


Børnene kan ikke ret godt lide toppingen, så til dem var der lavet nogle med meget lidt fyld, og til gengæld en lille sød edderkop.


Så blev de færdige og klar til at blive pakket ned og medbragt på efterårsferie-visit ....børnene fik lov at kigge på dem allerede fra morgenstunden, men først ville vi tage en tur i skoven, fordi vejret igen var så utroligt smukt ....


Husets to søde vuffer har masser af plads at boltre sig på hver eneste dag, men alligevel elsker de en tur på nye græsgange. Her havde vi lige nået at vise dem deres snore, og så kan det bare ikke gå hurtigt nok med at komme ud af røret .... de piver og hyler indtil de forventningsfulde sidder i bilen klar til nye eventyr....de hedder forresten Pippi og Amanda:-)


Børnene godt pakket ind og morfar i front med kurv og saks ...


Man skal huske at kigge højt en gang imellem .... sikke en frihedsfornemmelse .... og farverne er fantastiske netop nu.


Da vi kom hjem havde jeg lovet også at bage vandbakkelser til farmand, fordi han bare trængte:-) Jeg havde planlagt fyld af god vanillecreme, men den droppede vi, da vi nok mente den var for tung oven på middagen bestående af skovduer med det hele. Det var længe siden jeg havde lavet vandbakkelser, men jeg plejer nu altid at have held med dem. Og også idag lykkedes det til perfektion - de hævede og blev smukt brune.

Jeg brugte opskriften fra Amo's bagebog nr. 2:

150 gram hvedemel
150 gram økologisk smør
3 dl vand
2 tsk sukker
4 æg

Kom smør, vand og sukker i en gryde og kog det op. Rør hurtigt melet i med et piskeris indtil dejen slipper gryden. Lad afkøle. Rør de hele æg i et ad gangen, og rør godt mellem hvert æg. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tynd. En god ide er at æggene har stuetemperatur. Sprøjt dejen ud på bagepapir eller sæt af med to skeer. Jeg brugte en stor tyl, så de fik et fint mønster. Bages ca. 25 min ved 220 grader/200 grader varmluft. Man må IKKE åbne ovndøren de første 20 minutter, da kagerne så vil falde sammen.


De fik fyldt "maverne" med pisket fløde og lidt syltetøj - bare sådan uden andre dikkedarer. Selvfølgelig kunne man ha' lagt lidt glasur og et lille stykke rødt gelé på ...... men de forsvandt alle som en, selv om de ikke var de mest pyntede kager. Indhold tæller heldigvis mere end udseende:-)

onsdag den 19. oktober 2011

Rå grønkålssalat med røde æbler og cashewnødder

En stor pose økologisk grønkål fangede mit øje sidst jeg handlede, og jeg fik helt vildt trang til grønkål. Det er jo ikke det værste man kan få trang til:-) Jeg har ikke brugt grønkål rå før, og det ville jeg gerne prøve, så jeg brugte hvad jeg lige havde i huset, og fik den lækreste blide salat som tilbehør. Den kan jeg varmt anbefale.


Plukket grønkål, der er skyllet rigtig godt - det er vigtigt da de krøllede blade kan gemme på meget jord og små frække insekter:-)


Jeg havde også lammekoteletter i køleskabet som skulle bruges. De var leveret af Aarstiderne, og havde været frosset, så de skulle omsættes nu. Jeg er også vild med lam, så det var nu ikke noget problem!


Ahh, ser de ikke labre ud ..... jeg tilberedte dem helt enkelt med presset hvidløg, salt og peber - intet andet!


Til grønkålssalaten brugte jeg cirka dette - sjus dig frem til målene som jeg gjorde!

2 håndfulde finthakket rå grønkål
1 rødt kraftigt smagende øko æble
Cashewnødder, jeg ristede på panden - så mange du synes!
½ dl creme fraiche
skal og saft fra en øko citron
salt, peber og 1 tsk rørsukker

Rør dressing sammen af creme fraiche, skal og saft fra citronen og smag til med lidt salt, peber og sukker. Lige som en gammeldags mormordressing. Bruger man fløde gør citronen normalt dressingen tyk,men med creme fraiche sker det modsatte, altså at den bliver tyndere, og det er fint til denne dressing. Og så bare i med hakket grønkål, æble i små tern - og lad endelig den røde skal blive på, den vil vi gerne have her! Vend lidt nødder i og pynt med et par stykker. Rent guf!


Ellers bare kartofler i tern, som jeg ristede let i en gryde med smør og oregano, og smed i ovnen en halv time med saltflager. Steg kødet nogle minutter på hver side, og så er der serveret lækker lækker nem mad

tirsdag den 18. oktober 2011

Hvert 3. år ....... sådan cirka!

Sådan cirka - altså at jeg får lyst til stegt flæsk og persillesovs!! Jeg har altid undret mig over, hvordan det kan være så mange har det som yndlingsret, men gudskelov er smag og behag jo forskelligt:-) Men pludselig kom jeg i tanke om det, og så måtte jeg bare finde en pakke øko svinebryst og gi' dem en ordentlig tur i saunaen. Og lige der, det kvarter det står på, ja så forstår jeg pludselig godt, hvorfor det er yndlingsmad ....
Så nu fik jeg min lyst styret og der er nok 3 år til igen - sådan cirka:-)



Jeg skal spare dig for opskrifter. Bare et lille bitte drys salt på kødet, op på ovnristen med en bradepande under, og så vende og dreje indtil det er helt sprødt og knasende, og der gudskelov er løbet en masse fedt fra! Og selvfølgelig ikke spare på persillen og rødbederne......


Nu er det lige før, jeg har lyst til det igen!

søndag den 16. oktober 2011

Kage-nørderi og tøsehygge...

Der er blevet tøsehygget og kage-nørdet med en af de dejlige veninder og husets smukke datter, som også godt gider lege med os i ny og næ - måske mest fordi kæresten var i Jylland? Hun skal lave fin kage til sin klasse i næste uge til geografi-timen, så hun fremstillede rubiner, en vulkan og en jordklode! Skønt at fantasien ikke fejler noget i den alder:-)


Forstyrret i en koncentreret øjeblik .....


Selv legede jeg med en ny veiner og prøvede forskellige kombinationer ..... og forsøg med roser, som bare bliver ved med at drille mig uanset hvilken fremgangsmåde, jeg prøver .... ØV!


Dyb koncentration om udfordringen ....


De voksne kan godt både ha' rødvin og PC i nærheden, så vi kan se kage-instruktionsfif på nettet samtidig med vi øver ...


Det blev ud på de små timer inden vi pakkede sammen - tak for dejlig weekend tøser


Et buket blomster, som jeg selv skal bruge til en en sød overraskelse til en anden veninde, der fylder rundt i næste uge ..... blomster lavet med en veiner bliver rigtigt søde, og lidt mere levende end dem, man kan lave med en udstikker - fordi de ikke bliver helt ens, og det giver mere liv og spil på det færdige resultat. Jeg ønsker mig flere veinere!

fredag den 14. oktober 2011

Hindbærsnitter som hos bageren - og så lige en pariserbøf!

I dag har jeg haft min skønne ven til en hurtig frokost - han er en travl mand, så da han havde en ærinde i nabolaget var det bare med at slå til med det samme. Det er skønt at ha' ærlige og kærlige mandevenner, fordi de ofte ser tingene med andre øjne end ens kære veninder. Og så fik jeg også lige fixet et par computer-ønsker og min fjernvarme!!

Klassiske hindbærsnitter som dem hos bageren har stået på to-do-listen længe, og da en af veninderne forleden mailede billede og opskrift af sine, så blev det endelig til noget at sætte dem på dagsordenen! Og de blev bare helt vildt gode - faktisk synes jeg de smager præcis som hos en god bager, og det er ikke så tit at hjemmebag ligger så tæt på godt bagerbrød. Og det sir' jeg selv om jeg normalt altid synes hjemmebag er nummer et!


Det eneste man skal være lidt omhyggelig med, er at rulle de to plader dej ud så de har ens størrelse.... men det gik nu nemmere end forventet, og så kan man jo lige skære til med en kniv, hvis man synes:-) Her er kagen lige kommet ud af ovnen, og fået glasur mens den er helt varm - du skal skynde dig at drysse krymmel på med det samme for at få det til at hænge fast! Jeg tog mig god tid med det resultat, at jeg lige måtte trykke krymmlen lidt fast i glasuren....


Og selvfølgelig skal den drysses med den særdeles velkendte krymmel ..... sjovt hvad de visuelle billeder betyder for minder og vel også smagen ....


Nogle foretrækker skrå snit og andre lige .... det er op til dig! Opskriften får du her - jeg har den fra min veninde, og ved ikke hvor hun har den fra, så tilgiv mig, hvis jeg mangler at lovelinke til nogen:-)

ca. 16 stk.)
175 g smør
250 g hvedemel
1/4 tsk. hjortetakssalt
2 æggeblommer
50 g flormelis

Fyld:
1-1½ dl hindbærmarmelade

Pynt:
2 dl flormelis
2 spsk. vand
kagekrymmel

1. Smuldr smørret i hvedemelet. Tilsæt hjortetakssalt, æggeblommer og flormelis. Saml dejen, og pak den ind i plastfilm. Lad den hvile 30 min. i køleskab. Del dejen i 2, og rul hvert stykke dej ud til et rektangel (12 cm bred, 35 cm lang og ½ cm tyk). Læg den ene dejplade over på en plade med bagepapir. Fordel hindbærmarmeladen over. Læg den anden dejplade over. Bag 180 gr. i ca. 20 min. Rør glasuren sammen, og smør den på kagen, mens den stadig er varm. Drys med farvet kagekrymmel. Skær kagen i ca. 16 små snitter, og lad dem køle af.


Så er der serveret ....


Nå, ja faktorenes orden er ikke altid lige meget ..... vi startede nemlig med en stor dejlig pariserbøf med smørstegt brød og alt det traditionelle tilbehør af hakket løg og rødbede, friskrevet peberrod, kapers og så lidt tomater bare for at der skulle være noget sundt! Ha ha ... og jeg er ikke bange for at spise rigtige øko æg rå. Bøffen var stor - vi delte en pakket godt øko kød fra Mineslund, som jeg fik leveret i starten af ugen fra Aarstiderne. Uhm.... længe siden jeg har spist så meget kød!

torsdag den 13. oktober 2011

Julehygge fra Panduro.....

Efterårsferien står for døren, og det er rygtedes ude i byen at Tante Sød er arbejdsfri for tiden, så der ventes samvær med små kreative veninder ..... denne gang har jeg indkøbt nogle æsker fra Panduro, så vi kan være kreative på en nem måde! Jeg har ikke prøvet de her æsker før, men da de har et rigtig stort udvalg, tænker jeg at de må være ret populære. Det er lidt snyd i min verden bare at købe sådan et færdigt kit, men istedet for at fare rundt i mange butikker efter stof, lim og diverse ja, så hopper jeg med på det lette bølge, og går efter hyggetid med ungerne i stedet for mere personlige kreationer:-)


Her er to æsker hver med 6 stk sjove nisser - så kan vi dele resultatet lidt i porten! Tror de her er fine til den snart 7 årige veninde......



Og så er der fine kræmmerhuse og filtede svampe, som nok kræver lidt mere fingerfærdigheder, men den lidt ældre veninde på snart 11 klarer det helt sikkert ...... så når jeg lige har lagt an til pandekager og varm kakao, så kan de bare komme:-) De 4 æsker kostede iøvrigt ca. 470 kr.

onsdag den 12. oktober 2011

Grove femkornsboller

I dag diskes der op med opskriften på nogle nemme koldhævede boller med den gode femkornsblanding fra Urtekram. De blev rigtigt lækre, en fyldig med alligevel luftig krumme og sprøde overflader. Lige som en "madbolle" skal være.


Duftende og klar til enten at blive spist med god ost og marmelade eller komme lune i fryseren, så de udgør et godt lager til en travl dag.


Jeg brugte den her rigtigt godt blanding, som er en nem og sund måde at få nogle fuldkorn proppet i brødet. Jeg lod mig inspirere at opskriften på posen, men min egen version lyder sådan her:

5 dl koldt vand
10 gram gær
1-2 tsk salt
2 spsk god øko olie
2 revne gulerødder
1 dl femkornsblanding
200 gram groft mel - jeg brugte fuldkornsspelt
Hvedmel for resten - her angiver jeg ikke nogen mængde. Du skal føle dig frem:-) Dejen skal være ret blød og skal tages med to skeer næste dag.

Opløs gæren i det kolde vand, tilsæt salt og olie. Herefter i med gulerod og groft mel. Hvedemelet tilsættes under god omrøring lidt ad gangen. Bliv ved til du kun lige kan røre dejen rundt, men den skal stadig være så fugtig at den ville hænge fast i fingrene. Hvis du altså forstår hvad jeg mener! Sæt låg på skålen og lad hæve i køleskab mindst til næste dag eller længere.

Sæt boller af på en plade med bagepapir med to skeer, og lad dem hæve, mens du varmer ovnen op til 225 grader. Bages ca. 20-30 minutter alt efter din ovn. Jeg frøs nogle af mine ned og varmede dem op igen, da vi skulle spise dem, og mine gæster var helt vilde med dem, og blev ved med at rose dem flere gange:-)


Her kan du nok fornemme dejens konsistens...... klar til at hæve og komme i ovnen om lidt ....


Og så et nærbillede - velbekomme!
Der var en fejl i denne gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...