Sidevisninger i alt

søndag den 30. oktober 2011

Chiafrø - den nye superhelt

Har du også hørt om chiafrø? Og måske ikke prøvet dem endnu? Jeg læste om den i Femina i sommer, og fattede straks interesse, fordi de har utroligt mange åbenlyse ernæringsfordele.

Chia - også kaldet salba, er små frø, som er rige på omega-3-fedtsyrer og fibre. Gram for gram indholder chiafrø 8 gange mere omega-3 end laks, 4 gange flere fibre end hør, 6 gange mere kalk end sødmælk, 30% flere antioxidanter end blåbær og 15 gange mere magnesium end broccoli!!!! Se det er da tal, der er til at forstå, og som virker overbevisende, hvis man går op i at få så mange gode ting fra sin mad som muligt.

De fleste aminosyrer kan kroppen selv danne, men der er 8 aminosyrer, som kroppen skal have tilført dagligt. Når en fødevarer indholder alle disse 8 aminosyrer kalder man det et komplet kosttilskud, og det er netop hvad chia er. Ja, I kan godt høre jeg allerede er overbevist!

Her er det første brød, som jeg har bagt med guldfrøene - jeg brugte den opskrift, der står på glasset, og brødet smager rigtig dejligt både nybagt og ristet i dagene efter. Chia kan enten sættes i blød i vand/væske, og danner på få minutter en nærmest géle-agtig masse, som man tilsætter sin dej. På denne måde er chia smagneutrale, og kan heller ikke fornemmes i brødets struktur som sådan. Jeg har forespurgt mig hos producenten, og man kan også tilsætte frøene direkte i dejen, hvor de så vil fornemmes "knasende". Endeligt kan man riste dem på en tør pande først, og de vil få en let nøddeagtig smag. Dette har jeg ikke prøvet endnu. Men ellers tar' du bare din bedste brødopskrift, tilføjer chia og lidt ekstra væske, da frøene binder vand.

Producenten oplyser endvidere, at spiser man omkring 15 gram chia om dagen, kan man mærke en forskel, bla. også fordi chia er med til at holde maven i orden og give en god fordøjelse.


Her det nye superheltebrød - måske verdens sundeste brød? Jeg så tilfældigt Christian Bitz på Godmorgen Danmark i sidste uge, hvor han også talte varmt om chia. Indtil videre er chia kun godkendt til bagning og med max 5% i forhold til de samlede ingredienser. Producenten oplyser, at man fint kan tilsætte chia også til andet bagværk, og jeg vil helt sikkert selv "snyde" så mange af dem som muligt i det daglige brød fremover. Fx også i gulerodsmuffins, visse typer kage osv.


Et glas med 500 gram koster 90 kr i Føtex, hvor jeg købte det. Jeg ved ikke, om det kan købes andre steder, men kan forestille mig det er stærkt på vej.  Det er ret dyrt, og kan desværre nok afholde nogle fra at bruge det. Jeg betragter det på linie med mine kosttilskud, og mine 4 fiskeoliekapsler hver dag er også dyre:-)Solen skinnede gennem persiennerne den dag, kan jeg se.... men her kan du få en fornemmelse af krummen. Det blev sprødt og dejligt i skorpen. Og rigtig egnet til at riste. 


I dag har jeg så også bagt de her "Stop-Spild-af-Mad"-boller, som jeg koldhæver og dermed kan bage nogle stykker af hen over 2-3 dage, hvis jeg gerne vil have nybagte boller. Jeg bruger ikke opskrift, men mine ca. mål kan du sagtens få:

6 dl koldt vand
25 gram gær
300 gram durummel - fordi det skal bruges nu!
1 dl chiafrø (som blev sat i blød i halvdelen af vandet først)
1 dl groft müsli, som er udløbet, og derfor nu kommer i boller....
Lidt meget tørre rosiner, som også kunne blive brugt....
1 spsk salt
3 spsk olie
Hvedemel for resten - rør godt rundt indtil dejen er nogenlunde fast, men stadig fugtig og til at røre med en stor grydeske ...

Mens ellers - brug hvad du har af mel, kerner, nødder, tørret frugt osv. Det kan faktisk ikke gå galt på den her måde ......

Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt salt, olie, rosiner, müsli, chiafrø og durummel og rør det godt sammen. Tilføj herefter hvedemel lidt ad gangen og rør godt indtil du synes konsistensen er god. Læg låg på din skål, og sæt i køleskabet mindst til næste morgen eller hvornår du får lyst til at bage inden for de kommende 3 dage. Sæt ovnen på 250 gr, afsæt boller med en ske på bagepapir og lad dem hæve mens ovnen varmer op. Skru ned til 225 gr og smid en kop vand ind i ovnen og skynd dig at lukke lågen igen. Bages ca. 25-30 minutter, men hold øje og bank på dem. De skal være lysebrune og lyde "hule".


Her er de klar til ovnen - man kan tydeligt se chia-frøene. Go for it! 
Print denne artikel

14 kommentarer:

 1. Det ser ret spændende ud - men ja, prisen er også lige lovlig 'spændende' :-)

  Jeg har ikke selv prøvet at bruge dem i madlavningen, men har flere gange overvejet det.

  SvarSlet
 2. De lyder godt nok spændende de frø. Dem må jeg have fat i :)

  SvarSlet
 3. Nam nam! Stop-Spild-Af-Mad boller er et hit! Hvor er du god :-))

  KH
  Selina

  SvarSlet
 4. Jeg elsker chiafrø og bruger dem til alt fra morgenmad til aftensmad:-) Det brød du nævner har jeg ikke prøvet at bage, men det ser virkelig lækkert ud :-)

  SvarSlet
 5. Tak for søde hilsner - Mademoiselle Black, spændende at du også bruger dem til andre ting end bagning. Det vil jeg have i baghovedet og forsøge at liste nogle af dem ind andre steder også... tak for den idé

  SvarSlet
 6. Hvor ser de lækre ud. Jeg må prøve de der wonder frø :)

  SvarSlet
 7. Tak for tippet. Det lyder da virkelig som mirakel frø!

  SvarSlet
 8. Hejsa. Jeg bruger dem også i bla. juice, kødfars og smoothies selvom de ikke er godkendt til det. De er super gode og fiskepiller ville jeg undlade at spise da der er så højt et indhold af omega 3-6 fedtsyrer i:0) God dag

  SvarSlet
 9. Det brød ser godt ud. Lige et fif: Hvis du pensler boller/brød med æg, vil rosiner, blåbær og tranebær ikke blive sorte og hårde!
  Elsebeth

  SvarSlet
 10. på netspiren.dk får man et gratis glas chiafrø med hvis man bestiller noget....just fyi ;)

  SvarSlet
 11. http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE719991/ulovlige-froe-anmeldt-til-foedevarestyrelsen/

  SvarSlet
 12. Se også her omkring godkendelse:
  http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Emner/Mad_og_drikke/Sider/Chiafr%C3%B8.aspx

  SvarSlet
 13. Jeg har netop købt Chia frø i en helsekost butik, hvor der ikke er en opskrift på posen. Er det muligt at du kan give opskriften på brødet, da det skal prøves!

  SvarSlet
 14. Hej Chaifrø kan købes for ca 15 kr. I Basar i Slagelse. Eller i grøntsags butik af ny danskere
  Lotus

  SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...