Sidevisninger i alt

lørdag den 3. marts 2012

AMO's 3 nye slags mel - og et perfekt hvedebrød

Amo's nye melposer har været i butikkerne et stykke tid nu, og da jeg har Amo's bagebøger og bruger dem med stor fornøjelse, er jeg glad for at ha' fået muligheden for at afprøve de nye produkter.

For virkelig at kunne fornemme og smage melet, er jeg startet med et helt enkelt hvedebrød af sorten Vinjett, som er vårhvede, der dyrkes i det nordiske klima. Den sås om foråret og høstes i efteråret, og har et højere indhold af protein end vinterhvede og frem for alt god glutenkvalitet. Den skal æltes længere, og gerne i røremaskine. Sådan en ejer jeg ikke selv, så jeg havde gang i rugbrødsmotoren, men det var bestemt arbejdet værd.


Der følger et lille opskriftshæfte med, og for at få optimalt udbytte af afprøvningen, valgte jeg at følge en opskrift herfra. Her er flere gode tips og tricks til os inkarnerede hjemmebagere.


Dejen skal hæve over 3 gange, så disse brød tager i alt ca. 6 timer fra start til det færdige skønne resultat. Man kan også gøre arbejdet om aftenen, og koldhæve til næste morgen, hvor dejen så blot skal stå 1 time i stuetemperatur inden det bages.

Man kan næsten se her, hvor smukt og elastisk de er hævede ....klar til at få et pift med en vandforstøver, som var et godt trick


Ud af den hede ovn kunne jeg fremtrylle de her to skønheder med den helt rigtige knasende og sprøde skorpe og en saftig kerne ...


Opskriften kommer her
Fordej:
3 dl lunken vand
5 gram gær
300 gram Amo Vinjett hvedemel
Opløs gæren i vandet, tilsæt mel og rør rundt til en ensartet masse. Lad hvile lunt og tildækket i 3 timer (mit stod i 4)

Slutdej:
Den færdige fordej
2 dl koldt vand
20 gram gær
15 gram smør
500 gram Amo Vinjett hvedemel (jeg brugte lidt mere)
2½ tsk salt

Opløs gæren i vandet sammen med fordejen. Tilsæt derefter smør, mel og salt. Ælt dejen på maskine i 10 min ved lav hastighed og kraftigt i 5 minutter til den er elastisk, smidig og let skinnende. Jeg æltede i hånden i 15 minutter. Det er god motion!! Lad hæve lunt og tildækket 30 min.
Slå dejen ned, del den og form to runde brød. Lad hæve lunt og tildækket med et viskestykke på bagepapir på din bageplade. Dæk også gerne viskestykket med en opklippet plastpose for at holde på fugten. Når brødene er flot hævede efter ca 1-1½ time sprayes lidt vand med en vandforstøver og til sidst 3 snit med en skarp kniv. Bages i forvarmet ovn på 250 grader i 30 min. Sæt et fad i ovnen, når du varmer op og hæld ½ dl varmt vand i fadet, når brødene sættes ind. Skru evt varmen ned til 200-225 grader (dette gjorde jeg ikke, da jeg gerne vil have meget sprød skorpe). Efter 10 min bagning, åbnes ovndøren i 5 sek og igen efter i alt 20 min. Mine bagte præcis 30 min, men hold øje, da ovne er meget forskellige.


Da brødet havde stået lidt, krakelerede skorpen på en skøn måde .... ved faktisk ikke om den krakelering er en "fejl", men jeg synes, det er lækkert. Aahhh, kan næsten ikke vente. Koldt smør kalder!


Det forsvandt næsten som dug for solen .... jeg forsøger normalt at snige fuldkorn i mit hjemmebag, men næste gang jeg skal bage hvidt brød, bliver det helt sikkert efter denne opskrift, da jeg synes det er det bedste hvedbrød jeg nogensinde har bagt.
Jeg synes, melet var dejligt nemt at arbejde med, blev blankt og elastisk, hævede rigtig flot og havde en mild og frisk smag. Eneste alvorlige minus for mit vedkommende er, at produkterne ikke er økologiske. Alt mit mel er normalt økologisk, og det trækker ned at jeg ikke kan købe en øko udgave. Men indtil videre er jeg så tilfreds med det, at I nok godt alligevel kan finde mig med sådan en pose Amo Vinjett mel i indkøbsvognen:-) Jeg glæder mig allerede til at teste fuldkornsvarianten og rugmelet. Print denne artikel

6 kommentarer:

  1. Sikke et smukt brød ! Jeg kan næsten fornemme at det smager sindsygt godt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. ihh, jeg ville gerne sende en smagsprøve:-) Ha en dejlig søndag

      Slet
  2. Wauw, hvor er de flotte, de brød! Jeg stod i supermarkedet i dag og var tæt på at købe de nye typer mel for at afprøve dem, men det så ikke ud som om, at de er økologiske, så jeg endte med at købe Meyers ølandshvedemel i stedet.

    SvarSlet
    Svar
    1. nej, for mig er det som sagt osse et alvorligt minus de ikke er øko... jeg har min første pose Meyers ølandshvede stående og den ser jeg også meget frem til at bage med

      Slet
  3. Hvor ser de lækre ud. Jeg elsker at bage, så det mel skal bestemt prøves. Ellers bager jeg tit af Ølandshvede, brødet bliver bare så godt og med god smag.

    Kh Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du ha' - jeg har hørt så meget godt om ølandshveden, så den glæder jeg mig meget til at prøve. Min første pose står og venter:-) tak for hilsen

      Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...