Sidevisninger i alt

mandag den 11. april 2011

Klassisk lagkage med jordbær

Den her lagkage blev lavet til en stille fødselsdag - men hvem siger man ikke bare kan lave den for at fejre lyset og solen? Vejret er da bare helt vidunderligt i dag - jeg ELSKER bare foråret!

Glem alt om købe-lagkagebunde, der mest af alt minder om pap - det bedste man kan sige om dem, er vel at de sikkert kan holde resten af det her årtusinde. De her er bagt med vanille og med kærlighed - og det smager godt nok bedre end transfedtsyrer og den slags. Og det bedste er måske, at de i hvert fald IKKE kan holde sig mere end en uges tid, så man er nødt til spise lagkagen NU OG HER sammen med nogle, man holder meget af.

Det er enkelt - vanillebunde, kompot af jordbær og en rest hindbær, en skøn vanillecreme lavet af gule æggeblommer fra nogle frihedselskende høns, og så selvfølgelig FLØDE! Her kommer lige et stemningsbillede .....

Her har jeg flækket de bagte bunde i 3 dele, og fylder den afkølede frugtkompot på. I nødstilfælde kunne man muligvis købe et godt glas økologisk marmelade .... men det er squ hyggeligt at koge sin egen...
Her nåede jeg lige at tage et billede af den skønne vanillecreme inden jeg blandede den op med pisket fløde.....
Nååå ja - jeg havde en rest af den her mandel/kakao-crumble (fra den fancy cheesecake forleden), og det blev lige drysset oven på frugten. Den slags har aldrig skadet nogen .....
Og så er det ellers bare at bygge lagkagen op ..... læg den nederste bund på serveringsfadet, og så put ringen fra din springform rundt om inden du begynder at fylde kagen. På den måde får du en høj og flot kage, der er lige hele vejen rundt. Det her trick har jeg først lige fattet for nylig... plejer at stå og fedte med bunde og fyld, så det hele løber ud af siderne.......

Lav helst hertil dagen i forvejen - en lagkage skal trække mindst 5 timer i køleskab, men meget gerne til næste dag.....
Her er så mere stemning - vi havde det nu også dejligt:-)

Opskrifterne er fra den anbefalelsesværdige bog fra Anarkistens (ægte) kogebog
Vanillebunde

4 store æg fra en kæk høne
140 gram sukker (jeg bruger lyst økologisk rørsukker)
140 gram godt hvedmel
1 tsk vanillesukker
60 gram smeltet og afkølet smør, der stammer fra en græsædende ko ...

Tænd ovnen på 190 gr. En springform på 24 cm smøres i siderne og der klippes en cirkel af bagepapir til at lægge i bunden. Formen skal ikke drysses med mel, da dejen skal kunne kravle op ad siderne.
Pisk æg og sukker lyst og luftigt - og jeg mener det. PISK. Nok 10 minutter .... Melet sigtes sammen med vanille og det sigtes og vendes i dejen ad 3 omgange. HUSK det nu! Smørret vendes i sammen med sidste hold mel.
Hæld dejen i springformen og bag til den er lysebrun - det tager ca 25-35 minutter alt efter din ovn. Ovne har også personligheder! Og er forskellige! De skal ikke behandles ens ....

Lad den køle af 10 min inden du løsner formen. Køles helt af, gerne et par timer, og så er den ellers klar til fyld efter fri fantasi.

KAGECREME

1/4 liter sødmælk
6 store gule økologiske æggeblommer
125 gram sukker - gerne rørsukker
30 gram hvedemel
1 stang vanille

Hæld mælken op i en tykbundet gryde, og læg den flækkede vanille ned i gryden. Kog det op og tag det af varmen, lad trække 10 min under låg. Imens pisker du æg og sukker til en tyk og luftig mousse. Pisk også melet i til sidst. Fisk vanillestangen op og skrab kornene ud i mælken. Hæld derefter mælken i æggemassen under konstant piskning. Derefter hældes det hele tilbage i gryden, og det koges op under stadig piskning. Kog for jævn varme et par minutter. Når cremen har tilpas tykkelse, tages den af og sættes til afkøling. Det er svært at vente på den bliver kold, men det skal den altså være!! HELT kold. Læg evt. film helt ned på cremen, så den ikke trækker skind.

Brug den som den er, bland den med pisket fløde - eller hvad du ellers kan finde på udsætte sådan en nydelig gul creme for:-)

Pynt din lagkage med glasur, jordbær eller hvad pokker der falder dig ind. Og dog - revne gulerødder ser pæne ud, men er nok for sunde til den fætter ......

Find en ven, tænd lys, lad roen falde over jer og bare NYD....


Print denne artikel

4 kommentarer:

  1. Nøøøøj for en lækker lagkage! :D Jeg sidder og venter på min sushi, men nu får jeg da endnu mere lyst til kage.
    Det er et fantastisk tip du har delt med os, jeg ville aldrig have tænkt på at stable en lagkage på benene i en springform.
    Rigtig god aften til dig :)

    SvarSlet
  2. Hej Hanne - ja, er det egentligt ikke underligt man ikke før har tænkt på det med springformen? Jeg lover dig det er noget helt andet - du får med næsten garanti en flot kage, der holder formen og er meget nemmere at pynte.
    Håber din sushi var lækker
    KH Marianne

    SvarSlet
  3. Skal der ikke bagepulver i dejen?

    SvarSlet
  4. Ja nu er jeg igang med at lave de her lagkagebunde og kommer så til at se jeg godt nok syntes at kagen ser flad ud i ovnen�� Skal der bagepulver i den?

    SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Der var en fejl i denne gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...