Sidevisninger i alt

fredag den 22. juni 2012

Ib II

Ib Den Anden. Sådan må han hedde. Min nye surdej altså. Den første hed nemlig Ib, og afgik desværre ved døden i forbindelse med for meget andet at tænke på. Surdej er ellers ikke spor besværligt. Dét troede jeg nemlig osse engang. Men dog kræver den helst en daglig omrøring for at gøre dine brød helt sublime.


Men nu er Ib II klar til brug efter tålmodig venten i 10 dage. Hvis du også vil starte en surdej, så du kan imponere dig selv og din familie med dine bageevner, så lav den på 5 min. Jeg bruger med fuld tilfredshed Claus Meyer's metode:

9 dl koldt vand
150 gram økologisk hvedemel
75 gram økologisk grahamsmel
75 gram økologisk rugmel

Hæld alt i en skål og pisk godt sammen. Hæld dejen i en beholder og dæk den delvist til, så den stadig kan ånde. Jeg bruger selv en lille magrethe-skål med plastlåg, som jeg sætter løst på. Opbevar den ved stuetemperatur og pisk i surdejen 1 gang om dagen. Efter ca 10 dage skal surdejen dufte som en god, kraftig mørk øl og faktisk også skumme som en. Så er den klar til brug.

EFTERFØLGENDE skal du røre jævnlig i surdejen, gerne dagligt, men i hvert fald hver anden dag. Sørg for at røre helt i bund, da den ellers rådner. Når jeg ikke skal bage, sætter jeg surdejen i køleskab og tar den ud nogle timer før bagning igen.

Hver gang du bruger af surdejen skal den friskes op med samme mængde, som du har taget:

1 dl surdej = 3/4 dl vand, 12 gram hvedemel, 6 gram rugmel og 6 gram grahamsmel. Hvis du ikke bruger af surdejen et stykke tid, vil jeg anbefale at "friske den op" en gang om ugen, så den har noget at leve af. Ja, ja lidt sart er han ham Ib II.

Om få dage kommer der eksempler på brød du kan bage med din surdej, så du kan snildt gå i gang med at gøre dig klar NU! At bage med surdej er klart at foretrække, hvis du spør Tante Sød! Print denne artikel

4 kommentarer:

 1. Min Herman kan simpelthen ikke dø, lige godt hvor groft jeg misvilligeholder ham kan en tur ud på køkkenbordet med et skvæt frisk vand og mel, så bobler han lystigt derud af... Nogle gange får han ikke mad i en hel uge!

  SvarSlet
 2. hold da helt op - ja ham er der da godt nok meget spræl i! Jeg ku' godt se på dine billeder at han ligefrem bobler. Men jeg tror også at Herman er meget tykkere (ja det er altså ikke for at være ufin!) end Ib. Ib er nemlig nærmest kun sådan som kærnemælk i konsistensen, så han kan vist kun skumme:-) Men bare de virker!

  SvarSlet
 3. Tak for opskrift og vejledning. Det var lige hvad jeg manglede (:

  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kit - jamen herligt at høre nogen kan bruge det:-) tak for hilsen - VH Marianne

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...