Sidevisninger i alt

tirsdag den 8. maj 2012

Moussaka - helt klassisk

Aubergine er lidt svær at finde hyppig anvendelse for, synes jeg faktisk. Med sin særlige konsistens og smag passer den ikke ind i så mange af de hverdagsretter, jeg hitter på. Men da fryseren bød på godt hakket lammekød, så var det oplagt at lave en omgang helt klassisk moussaka. Det er jeg faktisk ret vild med. Det er en temmelig fedtholdig spise, så det sker ikke så tit! Og i en rigtig moussaka er det altså lam og aubergine, der spiller hovedrollerne. Ikke noget med kartofler og oksekød her, nej tak:-)


Jeg laver den blot efter hukommelsen, så du får cirkamål - bare smag til og følg din mavefornemmelse:

Kødsovs:
450 gram hakket lam
2 mellemstore hakkede løg
3 fed finthakket hvidløg
1 ds hakkede tomater - eller evt. mosede tomater.
1 spsk oregano - evt. også lidt timian
salt, friskkværnet peber

3 mindre auberginer eller 2 meget store
olivenolie til at stege i
2 spsk salt

Bechamelsauce:
25 gram smør
1½ spsk mel
3-4 dl mælk
revet muskatnød efter smag
revet ost - jeg brugte en peccorino, men du kan også bruge emmenthaler fx
1 æg
salt, peber

Skær auberginer i tykke skiver, salt dem og lad trække 10 min. Børst saltet af og steg dem nu godt på begge sider i olien. Der går desværre ret meget olie til!!!! Prøv at spare på det, men det er nu med til at gi' god smag osse. Ikke tælle kalorier idag!
Til kødsovsen steger du lammekødet i en hed sautépande - behøver ikke stege i noget, da det er ret fedt kød. Når det er svitset tilsættes løg og hvidløg, som svitser med et par minutter til de er klare. Så på med resten og lad simre 10 min mindst.

Til bechamel smelter du smør i en gryde, tilsætter mel og rører godt sammen. Spæd langsomt med mælken og kog op undervejs til du har en ret tyk sauce. Smag til med muskat, salt og peber. Lad afkøle lidt og pisk så revet ost og æg i saucen. Ægget giver en luftig og lidt gratinagtig overflade på din moussaka.

Læg nu halvdelen af auberginerne i et ildfast fad, dæk med kødsovsen, og så resten af auberginerne. Top med bechamelsaucen henover det hele. Drys rasp i et tyndt lag over, og riv evt. lidt mere peccorino eller parmesan på.

Bages i ovnen ved 200 gr i ca 45 min. Lad stå i 5-10 min inden du skærer i den, så den lige kan nå at sætte sig lidt. Server varm med lidt grønt, så du får sprødhed og knas til den noget tunge ret.


Ahh fyldt med gode sager .... den dufter ...


Velbekomme - kan varmt anbefales på en kølig forårsdag. Print denne artikel

4 kommentarer:

 1. Mmm... Moussaka! Det er en ret jeg helt har glemt!! Den må jeg straks have ind i madplanen! Tak for en dejlig blog :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karen - herligt at du fik lyst til tage en gammel klassiker op ... mange tak for hilsen
   KH Marianne

   Slet
 2. Hej, Marianne - det ser godt ud; næste gang KUNNE du prøve at pensle skiverne med olie og så give dem en tur på grill-panden! Det er nemlig ikke ueffent (efter metoden "lidt med godt").

  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elsebeth - det lyder som en rigtig god idé, det skal jeg helt sikkert huske

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...