Sidevisninger i alt

onsdag den 23. maj 2012

Noget om varm (øko)mad til singler - og en kylling i grøn urtesauce

Det sker ofte, at folk spørger mig "gider du godt at lave varm mad til dig selv?". Øhhh, JA. Hvem skulle ellers gøre det! Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg bor alene, og mennesker, der bor alene skal vel osse indtage kvalitetsmåltider eller hvad? JEG skal! Basta! Måske netop fordi jeg er single, er det ekstra vigtigt at gøre hvad jeg kan for at vise universet, at jeg værdsætter og elsker mig selv. Jamen, det mener jeg squ:-)

Og mad lavet fra bunden af gode og helst økologiske råvarer er der masser af kærlighed og overskud i i mine øjne. Både for mig, for dyrevelfærden og for miljøet. Og nej, jeg er desværre ikke frelst. Nogle gange tillader min økonomi, min tid eller udvalget ikke økologiske varer. Så ja, jeg gider helt sikkert godt lave varm mad til mig selv.

 Lige som jeg godt gider meditere, gå i biffen, køre efter oplevelser alene. Bare for mig. For min egen nydelse. For min livskvalitet. For min mentale, åndelige eller fysiske sundhed. Indmellem er der også folk, der siger til mig, at jeg er frelst omkring økologi. Og de siger det i et tonefald, så det er meningen, jeg skal opfatte det som en beskyldning af de slemme. Tænk, jeg tar' det som et kompliment. Når det drejer sig om økologi (og visse andre etiske livsområder) vil jeg squ gerne være frelst. Det er jeg så desværre ikke:-) Men jeg gør, hvad jeg kan med de ressourcer, jeg har til rådighed. Det er min kæphest - alle andre må naturligvis gøre præcis, hvad der er rigtigt for dem. Jeg har INGEN intentioner om at "prædike". Men jo, jeg vil gerne give min mening til kende og osse gerne påvirke positivt. Der findes ikke rigtigt eller forkert - bare forskelligt.

Sikke en smøre bare for at gi' jer opskriften på en vildt lækker varm ret, jeg lavede kun til mig selv i går! Smørmør kylling i den bedste urtesauce..... erstatter ikke menneskelig kærlighed, men vi nærmer os:-)

Sprøde knasende asparges og gulerødder, kylling og cremet sauce af basilikum og dild - og nå ja, en slat vin og fløde!


Kraftigt inspireret af Spis Bedre nr. 5/2012 gjorde jeg sådan:

2 kyllingebryster skåret af en hel øko kylling
2 mellem løg i både
2 gulerødder i stave
½ bundt grønne asparges
1 dl vin + 1 dl fløde + 1 dl kyllingefond
½-1 potte frisk basilkum
1 bundt dild eller frysetørret (fordi jeg lige havde det)
Fintrevet skal og saft fra en øko citron
Lidt smør, salt, peber

Skær kyllingebryster i store tern og svits dem i lidt smør sammen med løg, samt lidt efter gulerødder, som svitser med et par minutter. På med vin og kog det lidt ind under låg 3-4 minutter. Tilsæt fløde og fond. Tag lidt af saucen fra og blend det med krydderurter (løvstikke ell kørvel havde også været skønt). Hæld det tilbage i panden, når det er helt blended. Tilsæt så asparges i stykker og kog 2 minutter. Smag til med citronsaft, skal, salt, peber - og måske 1 tsk æblegastrik fra Meyers.

Server med ristede kartofler eller kogt bulgur.


Dejlig forårsret - den er der helt sikkert gæster, der blir udsat for inden længe:-) Print denne artikel

11 kommentarer:

 1. Hvor ser det bare lækkert ud - og ja, bare fordi man er single behøver man ikke leve uden kulinariske glæder eller gode oplevelser! Husker selv tilbage på mit singleliv med glæde og masser af varme måltider alene!

  SvarSlet
 2. Hej Prinsesse Suh - skønt at høre, der er andre end mig, der nyder et godt måltid alene. Selv om det absolut er meget dejligt at ha' nogle at lave mad til:-) Tak for hilsen

  SvarSlet
 3. Halløj, hvor ser det lækkert ud.
  Sådan en omgang kylling må single-jeg da snart afprøve :-)
  Jeg laver ikke nødvendigvis varm mad HVER dag men jeg gør et ihærdigt forsøg på ikke at lande i den kedelige trummerum hvor man igen-igen spiser et par ostemadder til aften.

  Jeg forsøger også at gøre ting for mig selv. Har lige været en uge på Mallorca og skal snart i teateret alene.
  Det ER altså ikke så slemt ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Super - og vi singer er ikke kyllinger fordi vi spiser dem:-) Jeg er helt på niveau med dig med ikke at lave mad hver dag - absolut osse plads til rugbrød og ost her!!
   FEDT at du osse rejser alene - det er nok det eneste jeg lige kan komme i tanke om, jeg synes er lidt trist alene, og derfor ikke gør. Og det er lidt ærgeligt ... de andre ting er ikke slemt overhovedet. Ha en skøn pinse alene og sammen med nogen:- KHMarianne

   Slet
 4. Det synes jeg nu er meget sejt. Jeg laver yderst sjældent varm mad, når jeg er alene hjemme. Dette ville nok være anderledes, hvis jeg var single, men jeg tror ikke, jeg ville lave varm mad hver dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. hmm, hvis jeg fik det til at lyde som hver dag, så har jeg sørme løjet thi hi! Ej, det gør jeg slet heller ikke trods alt. Og jeg tror du har ret - hvis jeg kun var alene i ny og næ ville jeg garanteret synes det var fint IKKE at lave mad til mig selv! Ha dejlige pinsedage Piske
   KH Marianne

   Slet
 5. Efter jeg begyndte at se mad som mere end blot angsprovokerende og ukontrolabelt, men som kilde til næring af krop og sjæl, så laver jeg næsten altid varm mad til mig selv når min mand tager ud i den store verden. Så kan jeg også spise det som kræsenpinden ikke gider :D

  Frelst må man gerne være, især på egne vegne. Det er straks noget andet når man bliver det på andres mangel på samme. Eller noget i den stil, sagde præsten ;)

  SvarSlet
 6. Hej Livsmodpræsten:-) Det lyder virkelig godt at du har fået vendt dit syn på mad. Der er jo desværre mange, der slås med spiseforstyrrelser, og det kan jo være ganske alvorligt. Mit eget forhold til det er ude af balance, men jeg gider ikke se det som en kamp mere. Gør som du, og accepter mig selv, mit liv som det har været, og ved at det ikke hjælper at slå mig selv oven i hovedet. Jeg må stå ved mig selv, nyde mit liv (og gode måltider alene og med andre).
  Men smart det der med at lave det, som din mand ikke kan li' når du er alene hjemme:-)
  Frelst er vel netop i bibelsk forstand noget meget positivt i virkeligheden...

  SvarSlet
  Svar
  1. Frelst er faktisk også en sag med mere end en side i bibelsk forstand. Det er faktisk umådelig interessant. Fordi dem som anser sig selv for frelste, kalder Jesus for hyklere. Dem som ser sig selv som syndere (mennsker med fejl)med tro, ser han som frelste. Han vendte verdensbilledet op og ned den kære kristus. Hvilket er vildt fedt! Frelsthed i dag, kan nemlig blive til sådan noget slå sig selv og andre i hovedet.

   Slet
 7. Når min datter tager afsted på sin store udenlandsrejse om nogle måneder har jeg sandelig også tænkt mig at lave god mad til mig selv, selvom jeg skal sidde og spise den alene. Jeg kan også godt finde ud af at nyde et glas rødvin eller to, selvom jeg kun er mig selv. Man skal være god ved sig selv, mens man har sig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er SÅ enig i det med at være god ved sig selv, mens man har sig:-) Det er præcis det, der er omdrejningspunktet. Mange bruger så mange ressourcer på alt det, "vi ikke må". Ikke ryge, ikke drikke, ikke spise sukker, ikke spise hvede eller drikke mælk og motionere to timer om dagen. Hvor sjovt er det lige at fornægte sig selv NYDELSE i livet. Men selvfølgelig, alt med måde. Det er nok en god rettesnor.
   Jeg tænker tit at jeg skulle ta mig et glas vin alene, men sjovt nok synes jeg ikke det er så hyggeligt eller smager mig. Men GODT at du nyder det. God tid alene mens din datter er lang rejse. Tak for din kommentar. KH Marianne

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...