Sidevisninger i alt

søndag den 1. maj 2011

Brunsviger

Brunsviger har jeg vist aldrig bagt før - men da jeg skulle på spontant besøg og gerne ville ta' hjemmebag med og kunne huske jeg havde set denne hos Anne au Chocolat, og sådan nogenlunde havde ingredienserne på lager, så skyndte jeg mig at bikse den her sammen - og det var et heldigt valg, som både børn og voksne syntes godt om.

Resultatet blev virkelig fint med en luftig og blød krumme, og et virkelig velsmagende fyld med tydelig præg af karamel og et tyndt lag sprødhed .... helt på højde med dén fra byens bedste bager. Og så er den supernem at lave .... eneste minus er at man skal have tid til at vente på den hæver! Men det skylder man den at kunne vente på:-)

Her er et hjørne af den .... kan du dufte den?

Nedenunder kan du se dejen, hvor den lige er blevet dækket med fyldet .... du skal bruge:

Dejen:
2,5 dl lunkent vand
25 gram gær
1 økologisk æg
50 gram sukker (gerne rørsukker)
5 gram fint salt
40 gram smeltet og afkølet smør

Opløs gæren helt i vandet, og tilsæt æg, og herefter sukker og salt. Så rører du melet i og ælter godt - til sidst tilsættes det smeltede smør. Dejen skal være ret blød, men lige netop slippe fingrene. Husk at ælte godt. Lad dejen hæve 30 minutter under et rent viskestykke et lunt sted. Derefter hælder du dejen ud på et meldrysset bord inden du fordeler den i en lille smurt brandepande - eller brug bagepapir, som jeg gjorde.
Så laver du fordybninger i dejen med din pegefinger - lav dem evt lidt mindre end mine - altså ikke trykke helt ned til bunden af formen!

Mens dejen hæver, laver du fyldet:
125 gram farin
125 gram smør
1/4 dl sirup

Jeg havde ikke noget farin, men til gengæld en pose muscovado-sukker, som var hårdt som en sten. Det fik sin eksistensberettigelse tilbage, og smeltede nemt sammen med smør og sirup. Jeg brugte lys sirup, fordi det var hvad, jeg havde - tror også mørkt er fint.

Den afkølede topping hældes over dejen, og herefter hæver det hele 1 time. Bages i ca. 18-20 min ved 200 grader. Lige inden kagen er færdig, kan du drysse et helt tyndt lag farin (som jeg stadig ikke havde, og derfor brugte rørsukker, og det gik super) - dette bages med de sidste 2 minutter.

 Her er kagen lige kommet ud af ovnen ....
Som med alt gærbrød smager det langt bedst helt nybagt og lunt - så spis den endelig kort efter den er kommet ud af ovnen, så fyldet også løber lidt ned af fingrene!
Denne her kunne godt gå hen og blive en kage, jeg vender tilbage til - fordi den er både nem og god, og ikke kræver særligt mange ingredienser, dvs. den er sørme også billig!
Print denne artikel

2 kommentarer:

  1. Ummm ja kan godt dufte den.. Og næsten fornemme den mellem tænderne hihihi

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  2. Uha, ja du har helt ret - det er hyggehygge:-)
    KH Marianne

    SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...