Det er søndag, og hvor er kagen henne? Bare rolig, der kommer rigeligt med kage på bloggen de næste dage!
Men i dag får du de skønne boller, som jeg har gjort til en vane at bage næsten hver søndag morgen. Dejen laves inden sengetid lørdag, og så er der luftigt, sprødt og lunt morgenbrød.
Brød med de fineste lufthuller, og alligevel med tæt og mættende krumme. De smager af marker, korn og kærlighed:-) Men nu kender jeg jo også dem, som har lavet melet... tænk at man med bare vand, lidt gær og lidt salt og mel selvfølgelig kan lave det bedste brød ever... og så er de nemme og hurtige at lave, og en nydelse at indtage.
Samsø morgenboller - 7-8 stk.
4,5 dl koldt vand
1 tsk gær
2 tsk salt
3 dl ølandshvede
Resten øko hvedemel - nok ca 4 dl
Opløs gæren helt i vandet, tilsæt ølandshveden og rør godt. Tilsæt nu saltet og derefter hvedemel lidt af gangen. Rør i køkkenmaskine eller med elmixer i ca. 7-8 min. Dejen skal være sammenhængende, men ikke fast. Den er klistret, men absolut ikke flydende og skal være blank og elastisk. Hvis du er rutineret kender du konsistensen, og ellers får du hurtigt taget på det og kan se, hvor meget mel dejen kan tage. Dæk med film og lad stå på køkkenbordet natten over. Jeg laver dejen omkring kl 23 om aftenen, og så er den perfekt kl 8. Den må ikke hæve meget længere, hvis du bruger Samsø Mel, da melet har en fantastisk hæveevne og bliver "slapt", hvis det hæver alt for længe.
Tænd din ovn på 250 grader med bagepladen inde i ovnen. Sæt boller af med to skeer på bagepapir, og lad stå på køkkenbordet, mens ovnen er varmet helt op. Drys evt med kerner/frø. Træk bagepapiret med bollerne over på den hede bageplade og bag nu bollerne i ca 15-18 min indtil de er godt brune. Skru evt ned til 235 grader efter 5 min.
Spises lune med koldt smør og gerne et blødkogt påskeæg:-)
Print denne artikel
Orh, hvor kunne jeg bare godt spise den der lige nu. De ser bare så gode ud!
SvarSlet- Kit
ihh, jeg ville gerne kunne sende én til dig:-) Men til gengæld kan man inden længe købe Samsø Mel i hele landet og få sendt hjem, og så bager du vupti selv en omgang. God søndag
SletGlædelig påskedag, Marianne!
SvarSletMange er ved at have fundet ud af, at lidt gær og lang tid giver mere smagsfuldt brød end meget gær og kort tid. Så skal de bare lære, at sukker og salt IKKE skal blandes med gær, men først tilsættes senere i forløbet, når der er kommet mel i. Det er ikke svært at bage godt brød, men det er en god idé at læse forskellig litteratur, bl.a. om autolyse, for at blive bedre til det! det er næsten mere en lidenskab end en videnskab - for mig i hvert fald!
Elsebeth
Tak, Elsebeth. Jeg håber også, du har haft dejlige påskedage i din del af landet. Ja, jeg kan ikke huske om det er dig, der har lært med det med salt og sukker - men jeg gør i hvert fald altid sådan nu. Jeg gir dig ret i at man blir en bedre bager af også at læse lidt nyttig viden, jeg er fx stor tilhænger af Claus Meyers bagebog, som indeholder al god grundviden og fif. God 2 påskedag
SletJa tak, min søn og jeg har haft en dejlig påske, og jeg håber, du også har haft høj sol og vindstille.
SvarSletLænge leve internettet - de fleste laver intet selv i USA, men for mange er det næsten en lidenskab at bage og lave mad selv. Det har givet mig mange bage- og mad-idéer at lede på nettet i USA. Der stammer "grydebrødet" jo fra. Der har jeg fundet det om sukker og salt, der ikke må komme i direkte forbindelse med gær, den smarte måde at bruge bagsiden af en bageplade til at skyde brød ind på den hede bageplade UDEN at brænde sig, om autolyse og mange andre gode ting. Det er nok 25 år siden, jeg begyndte at bage med 1/2 gærmængde og langtidshævning i køleskabet (prøv lige at lade det hæve om natten, når der er fuldmåne!!!). I begyndelsen af 1970erne havde vi en købmand i Sønderborg, der begyndte at forhandle biodynamisk hvede- og rugmel og forskellige kerner, så jeg var meget tidligt ude med at bage godt brød med kerner i. Og senere fik jeg min egen købmand til at købe en smart lille stenmølle og sælge forskellig slags mel. Heldigvis kunne mine børn godt lide det (men mange folk syntes, det var underligt!). Det er en god idé at læse kommentarerne til de forskellige posts, for der er ofte særdeles gode idéer (man springer selvfølgelig de dumme, som hvor mange pebernødder bliver der, og hvor meget skal jeg tage, når jeg vil lave dobbelt portion o.lign. over!). Der så jeg også for første gang "autolyse" beskrevet. Men jeg fandt hurtigt ud af, at man ikke skal pensle bagværk med koldt væske, så jeg slår et æg ud og tager anden væske frem, når jeg begynder at bage, så væsken er tempereret og ikke påvirker det hævede bagværk, og at rosiner o.lign. ikke bliver sorte, når de er penslet godt med æg inden bagningen. Min datter startede en bageklub for at få flere med på at spise ordentligt brød; det er blevet et behov, når man er opvokset med det. Oprindeligt googlede jeg på engelsk og somme tider på tysk, fordi der ikke rigtig skete noget i Danmark. Men jeg søger til stadighed på google i USA. Jeg blev hurtigt bidt af at bage især brød (og leverpostej, selvfølgelig!).
Elsebeth
Godt mel er guld værd!!
SvarSlet