Sidevisninger i alt

torsdag den 3. maj 2012

Ølands-hveder

Modsat sidste år har jeg sørme fået bagt hveder på den "rigtige" dag! Jeg glemmer ofte den slags, og ser det for sent allevegne og må så sakke bagud og bage et par dage efter. Men i dag havde jeg både tid og lyst - min egen opskrift fra sidste år husker jeg som virkelig god, så den tog jeg udgangspunkt i. Dog med mindre gær og med ølandshvede istedet for alm "hvidt" hvede. Og resultatet blev mindst lige så godt som sidst, så jeg kan da i al beskedenhed anbefale den her fremgangsmåde.


Testet i utålmodighed når man langsomt men sikkert hertil - ahh, lune, nyristede hveder med koldt økosmør og frisk honning. What's not to like:-)


Inden da finder du lige:
25 gram gær
3 dl øko minimælk
65 gram øko smør
ca. 450 gram ølandshvede
50 gram rørsukker
2 tsk salt
1 stor spsk kardemomme

Kom smør og mælk i en gryde og varm op til smørret er smeltet. Afkøl til håndvarm temperatur, opløs gæren helt heri. Tilsæt halvdelen af melet og rør godt, herefter sukker, salt og kardemomme. Ælt nu resten af melet i lidt ad gangen - ælt dejen mindst 7-8 minutter og hold igen med melet. Det er meget en fornemmelse, hvornår det er tilpas. Dejen skal være blank, elastisk og smidig.
Lad hæve tildækket ca 2 timer. Slå dejen ned, tril en pølse og del i 8 lige store stykker. Form til "firkantede" boller, som du sætter ret tæt sammen i en form foret med bagepapir.
Lad hæve mens du varmer ovnen op til 200 grader. De skal være pænt store og vokset lidt sammen. Skal ikke pensles med noget, men nu bages i ca. 15-20 minutter. Hold øje.
Tages ud og afkøles helt på bagerist. Og så er du endelig klar til at flække dem og riste dem i ovnen igen ved 200 grader - det tar ca 10 minutter.
Stå klar med koldt smør!


Lige hevet ud af varmen ...


Afkølede og klar til at flække og riste ....


Ahhh - godt jeg huskede det i år, så jeg ikke sent i aften skal sidde og se hveder på alle jeres andres blogs uden selv at ha' mæsket mig i dem. Naboerne har fået en sms og kommer og henter resten om lidt. Ønsker dig en skøn St. Bededagsferie. Print denne artikel

5 kommentarer:

  1. Uhmn! Jeg har bagt mine på halv øko-hvede og halv fuldkornsølandshvede. De dufter himmelsk... 15 min kan være længe når man er sulten efter nybagte hveder!

    SvarSlet
  2. Hej Marian - spændende med fuldkornsølands - den har jeg til gode at prøve endnu. Lyder bestemt godt Ja, det dufter så godt med kardemommen .... og jepp, 15 min er læææænnngggee lige der. Rigtig god fridag til dig imorgen håber jeg

    SvarSlet
  3. Ej hvor sjovt - jeg har også lige bagt hveder på ølandshvede - det gav lidt grovere hveder med langt mere smag og fylde, mmm :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. hvor hyggeligt - jepp, der er bare mere dybde i smagen på den måde... ej, nu blir jeg sulten igen. Godt de er ude af min rækkevidde!

      Slet
  4. .......kald dem li' hva' du vil ... Jeg tror, de skal hedde kryddere hos mig. Efter min bager solgte butikken, var det bare slut med verdens bedste krydderboller, som vi havde i fryseren. 25 sec. i reaktoren og 10 min. i ovnen skåret over. Det har altid været forbundet med noget særligt her i huset, lune sprøde kryddere. Jeg har endda troligt slæbt dem med til Thule og USA. Som min svigersøn siger "where are the krødderboller?" (Rugbrødet er han ligeglad med.) Så nu skal du til Montana, Marianne! Hver gang jeg skal.
    Elsebeth

    SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...