Jeg har ikke styr på, hvor mange forsamlingshuse, der findes på Samsø, men der er nogle stykker. I min opvækst husker jeg forsamlingshuse fra nogle få begivenheder, når de ældre i familien holdt runde fødselsdage eller guldbryllup. Ellers har jeg ikke tidligere befundet mig i miljøer, hvor forsamlingshuse var en del af mit hverdagsliv. Men det er det så blevet på det sidste:-)
På Samsø er forsamlingshuse netop rammen for det at samle sig. For fællesskaber. Og som i "gamle dage" også stedet, hvor der bliver fejret konfirmationer, fødselsdage, byfester, revy, foredrag, foreningsarrangementer osv.
Byskiltet - beklager billedkvaliteten! |
Indgangspartiet med den sjove velkomst "til alvor og gammen". Jeg kender bedre udtrykket "i fryd og gammen", og det kan kun være noget godt, som jeg har forstået det:-)
Når man kommer ind, er der hyggeligt, lyst og pyntet med årstidens frugt og grønt og levende lys, og man føler sig straks velkommen.
I vinterhalvåret er der hver måned fællesspisning og alle kan deltage, så det gjorde jeg i går. For bare 100 kr fik vi 3 fine retter - så kan alle være med.
Jeg glemte at tage billeder af maden, men først var der tunmousse på salatbund m/ristet brød, derefter hjemmelavet forloren hare med rødkål, to slags ovnkartofler, tyttebær og en frisk råkostsalat og til sidst kaffe og hjemmebagt chokoladeroulade på store fade.
Man sætter sig hvor man har lyst, og møder altid nogle man kender. Folk er utroligt søde til at komme hen og hilse og sludre, og det føles trygt og dejligt at føle sig set og hørt. I denne uge var der en del såkaldte fritidssamsinger, der deltog - dvs folk med sommerhuse på Samsø, og jeg kom til at sidde over for to par fra Århus på min egen alder, og fik en superhyggelig snak. De bor i Århus og elsker at bruge deres fritid herovre - det er vi andre glade for:-)
Efter middagen var der foredrag med den lokale arkitekt og tømrer, som viste smukke billeder og fortalte om sine år på Grønland. Herligt at lære hinanden bedre at kende, og trække på alle de ressourcestærke folk, der bor her.
Til både jul og nytår kan man også bestille sin menu - god klassisk dansk mad for meget, meget rimelige penge.
Det her syn er heller ikke sjældent i Besser, når man kører gennem byen. Det vidner om stolte, gamle traditioner og familie og venskaber med alt, hvad det indebærer.
Jo længere tid jeg har boet her, jo mere får jeg lyst til at møde op og støtte de lokale arrangementer. Fordi her betyder det noget, om du kommer. Her betyder dit engagement noget for dig selv og de andre. Her forsvinder man ikke i mængden:-) Og nu kan jeg snart ikke længere sige, at jeg lige er flyttet hertil! Print denne artikel
Hej Marianne
SvarSletDejligt med lidt reklame for Bøjningen, sådan kaldes det i Besser, men altså for Besser forsamlingshus. Det er et godt sted med god mad.
Der er kun 2 forsamlingshuse tilbage herovre, nemlig Kolby og Besser. Snart er der Alstruprevy i Besser, det er godt.
Kh Lisbeth
Hej Lisbeth - Bøjningen, det har jeg ikke hørt før, fint med den info, tak. Har vi virkelig kun de to forsamlingshuse? Jeg kunne heller ikke komme i tanke om flere, men tænkte jeg nok havde overset nogle. Når vi nu har 7 kirker :-) Ih, ja vil så gerne til den revy :-) KH Marianne
SletHej Marianne
SletNu kan jeg jo ikke samsk, så jeg ved ikke om det er stavet rigtigt, men det er nogenlunde sådan de udtaler det :) Ja der er faktisk kun to forsamlingshuse. Det er med at være tidligt ude, hvis vi vil til revy. Det er meget morsomt, og så skal man kunne forstå samsk, når Ole Kæmpe og Hedvig udfolder sig. Den 21. på lørdag må vi have fat i billetterne :)
Kh Lisbeth
Ja, jeg må bare ha' fat i en billet Lisbeth :-) Jeg er sikker på det er meget, meget morsomt - i hvert fald når man bor her og kender personerne:-) KH Marianne
Slet