Sidevisninger i alt

søndag den 29. juli 2012

Mandelkarameltærte

Nogen ville ha' karamel. Og nogen fik karamel. Syndig karamel med smør og mandler. Kombineret som et kinderæg - hele tre ting, nemlig sprød mørdej, mazarinfyld og så toppet med mandelkaramel.

Tærten er mere konfekt end kage, og man skal kun spise et meget lille stykke. Opskriften har jeg bikset sammen efter inspiration flere steder - ingen nævnt, ingen glemt. Måske er den startet som en Mette Blomsterberg ting .... jeg ved det ikke helt, og når først du har bagt den, er du osse ligeglad!


Ca. 12 stk - tærteform ca. 24 cm

Mørdej:
225 gram øko hvedemel
115 gram øko smør
75 gram flormelis
1 øko æg
1 tsk vanillesukker

Smuldr mel, smør, vanille og flormelis til det er grynet. Saml dejen hurtigt med ægget. Læg på køl mindst 30 min.
Rulles ud så det passer til din tærteform, og læg det i den godt smurte form.

Mazarin:
150 gram revet Odense Marcipan
100 gram sukker
65 gram smør
1 æg
1 æggeblomme
2 spsk mel


Bland sukker og marcipan godt, tilsæt smørret i små bidder og pisk godt. Tilsæt herefter æg og pisk godt. Vend melet i til sidst. Fordelen mazarinmassen oven på den ubagte tærtebund. 


Bages nu ved 175 grader i ca. 25-30 min eller til overfladen og mørdejskanten er svagt lysebrun.
Lad afkøle helt


Mandelkaramel:
125 gram sukker
75 gram øko smør
3/4 dl øko piskefløde
½ spsk honning
200 gram smuttede og flækkede mandler


Kom alt på nær mandler i en tykbundet gryde og kog det op - i starten er det helt lyst, og så koger du videre under omrøring og god varme indtil massen bliver nøddebrun og sej. Pas på det ikke brænder på. Tag af varmen og tilsæt mandler. Hæld straks massen hen over den afkølede tærtebund og lad kagen sætte sig mindst 2 timer i køleskab. Kan med fordel laves dagen før og er fryseegnet. 

Søde syndigheder .... til en søndag eftermiddag. Hvis du ellers kan vente på det blir søndag igen:-) Print denne artikel

4 kommentarer:

 1. Altså! Så har man lige siddet og besluttet sig for at spise sundt fra nu af, og så smider du sådan en herlighed på bordet. Den ser virkelig lækker ud. Jeg plejer dog ikke have held med at fremstille karamel, så måske jeg kan bruge det som undskyldning for ikke at lave den ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. uha, jeg undskylder meget:-) Men mandler er jo forresten meget meget sunde!
   Sjovt du sir' det med karamel - jeg har heller ikke før haft det store held med at lave karamel, men denne her blev helt fantastisk. Præcis sej, lidt hård og med skøn smag fra smør og sukker - du blir nok nødt til at lave den en dag, hvor du bare MÅ

   Slet
 2. Marianne, tror du ikke, din kage også kan laves med hjemmelavet dulce de leche - det sparer da lidt på fedtet, og karamellen laver jo sig selv, hvis man koger en dåse kondenseret mælk? Jeg påtager mig "skylden", hvis det frister Bitten!
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. ja,ja vi er fælles om at få fristet Bitten...
   Jeg havde selv haft tanken med at bruge en dåse kogt kondenseret mælk. Og ja, det ville spare fedtet. Men den har altså bare ikke samme smag som denne her, og slet ikke samme konsistens. Denne her blev næsten hård, men dog kunne man fint skære den alligevel. Og den hjemmekogte dulce de leche bliver jo bare blød og meget smørbar. Så næh, jeg snupper hellere smørret med hvis det skal være, men tanken er nærliggende

   Slet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...