Sidevisninger i alt

torsdag den 2. juni 2011

ALLE køer skal på græs!!!!

Jeg vil gerne gøre opmærksom på en ny gruppe på facebook, som hedder Græsrodsbevægelsen for køer på græs. Den er startet for nogle dage siden, og har brug for mange flere medlemmer for at påvirke politisk.

I sverige kommer alle køer på græs - det må også være muligt i Danmark.

Hvad der er endnu mere rystende er, at i 2003 kom 74% af danske køer på græs, og nu er tallet nede på under 30% - fordi konventionelle landmænd har økonomi som vigtigste fokus, og ønsker fordelene ved stordrift. Dyrene bliver der ikke taget hensyn til i den sammenhæng.

Det  er grum dyremishandling at så store dyr står i en mørk stald året rundt, og oven i købet ofte fikseret i en lille boks. Fakta er også at dødeligheden er meget større for de køer, der ikke kommer på græs. Tænk, hvis vi andre aldrig kunne komme ud i frisk luft - alene dét, at vi har brug for D vitamin fra solen er vigtigt for os. Og køer er drøvtyggere og har naturligt behov for frisk græs. Og ikke mindst brug for at kunne bevæge sig og bruge deres muskler - så smager de i øvrigt også bedre, når de har fået lov til det!.


Hvis du er dyreven, er den bedste måde at komme den her dyremishandling til livs, altid at købe kød og alle mælkeprodukter økologisk - og så får du oven i købet en masse andre sidegevinster ud af det:-) Fald ikke for fristelsen ved at købe det billige mælk - dyrene betaler prisen.

Jeg håber mange vil melde sig ind i den nye facebook-gruppe.

http://www.facebook.com/pages/Gr%C3%A6srodsbev%C3%A6gelsen-for-k%C3%B8er-p%C3%A5-gr%C3%A6s/205231112851522 Print denne artikel

11 kommentarer:

  1. Jeg ville bare ønske, at du faktisk havde besøgt en kostald i nyere tid. Det er sympatisk at ønske, at køerne skal på græs, men der er bare lang vej til det.
    Kvægbesætningerne er vokset i størrelse for at kunne holde økonomi i produktionen. Det betyder, at der skal større græsarealer til, hvis køerne skal på græs, og de skal gå længere for at komme hjem og blive malket. Det er ikke praktisk muligt i mange besøætninger. Hvis vi gerne vil have køerne på græs, så skal landbrugene nok være mindre, og så bliver prisen på mælk højere. Jeg er sikker på, at landmændene står klar, hvis vi også er klar til at betale 12 kr. for en liter mælk - nogen skal jo betale prisen, ikke?
    Desuden så har køerne det altså ikke så slemt i moderne stalde. Det er meget, meget få køer, der står i en bindestald. De fleste stalde er åbne og lyse, og køerne har madrasser de kan lægge sig på. Benyt chancen, når landmændene holder åbent hus og tag ud og besøg køerne. Det kan måske være en trøst, indtil den dag alle køer kan komme på græs :-)

    SvarSlet
  2. Kære Anne - tak for din input. Og jo, det er da helt sikkert positivt at de køer, der ikke kommer ud, trods alt har det lidt bedre end tidligere.
    Jeg er helt enig i, at det er et spørgsmål om pris. Jeg betaler allerede nu 10-11 kr for god mælk, det gør jeg gerne. Jeg køber bevidst ikke mælk der koster under 5 kr på tilbud - fordi jeg ved, at det ikke kan lade sig gøre at producere til den pris. Og selvfølgelig skal landmændende kunne leve af deres arbejde.
    Det er samme sag med fx kylling - med min holding kan jeg aldrig købe kylling på tilbud eller kyllingefilet i den lokale Netto. Den eneste måde jeg får fx kyllingebryst på, er ved at købe en hel frisk øko-kylling og selv skære brystet fra. Og jeg er single, så det er et valg at betale de der 150 kr og stå alene med en hel kylling. Det er temmelig ofte møgbesværligt at købe ind, og også lidt frustrerende at se alle de (billige) varer, som jeg bare ikke skal have. Det kræver faktisk en hel del at stå fast på sine værdier:-) Men jeg ønsker bare at stå fast - jeg kan ikke acceptere den behandling af landbrugsdyr, som finder sted. Så må jeg betale,leve med at det er besværligt og dyrt at købe ind.
    Og så er jeg jo alligevel langt fra så "frelst" som jeg gerne vil være - fordi travlhed i hverdagen gør at jeg også må hugge en hæl og klippe en tå en gang imellem. Jeg går også på restaurant og spiser hos andre, hvor jeg ved det langt fra er øko kød/mælk, men jeg sætter ikke mit sociale liv på spil. Jeg har valgt at tage ansvar for alle de indkøb, jeg selv gør til min egen husstand:-)
    I øvrigt går jeg også efter frilandskød - så kan jeg også sagtens give køb på økologien. Og efter hånden køber jeg det meste af mit kød direkte i gårdbutikker, hvor jeg selv kan se hvordan dyrene har det, og hvor jeg ved de ikke har haft lang transport til slagtning.
    Jeg skal skynde mig at sige, at jeg har fuld forståelse for at nogle mennesker ikke har råd til at vælge økologien til altid. Men jeg har svært ved at forstå mine veluddannede venner, som har rigeligt råd, er helt ligeglade med hvor deres kød og mælk kommer fra:-)
    Igen tak for dit input - det er sundt at høre en sag fra mange sider - og jo, det med madresser og lys trøster lidt:-)

    SvarSlet
  3. Hej!
    Jeg er helt enig med Anne Heinze - forbrugernes trang til at købe BILLIG mad, gør at der bliver sparret og at landbrug bliver større og større. Jeg har familie i Schweiz, hvor landbrugene ikke er større end ca. 10-15 køer, et par høns og måske en ged eller to. Hvordan kan det lade sig gøre, når det ikke kan i dagens Danmark? Jo, de betaler en langt højere pris for deres fødevarer (undtagen brød?!)og så er der en ekstra afgift på udenlandske varer. Køb dansk! (:
    Økologi er en fin måde at drive landbrug på - MEN, hvis kineserne (og generelt alle asiatiske lande) fortsætter med at købe fødevarer som de gør nu, vil der blive alvorligt mangel på fødevarer her i verden. Og økologer producerer pga. restriktionerne, ikke nær så mange fødevarer som konventionelt - jeg siger ikke at økologi skal væk - men det bliver problematisk i fremtiden, med den efterspørgsel!
    Mht. dyrevelfærd, kender jeg flere som producerer kalve til Dansk kalv. Der er strikse krav til dyrevelfærd og transport. Det kan købes i Coop - Kvickly, Superbrugsen osv. Det kød køber jeg trygt - og det er en anelse billigere end øko-kød. Stort set den eneste forskel er at foderet ikke er økologisk. (:

    SvarSlet
  4. Jeg har netop læst kravene til dansk kalv og så vidt jeg kan se er der LANGT større forskel på det og øko end blot foderet. For det første må de gerne fodreds med GMO, de må ikke gives antibiotika i foderet (præventivt) men der står intet om, hvor lang tid der skal gå fra antibiotikakur til de må slagtes. Her er der f eks meget strenge krav. De skal tilsyneladende heller ikke gå så længe hos mor-ko, ligesom der heller ikke er nogle krav til at de kommer ud eller kan se dagslys. Det kan da ikke rigtigt sammenlignes med øko??

    Yderligere må jeg sige - er fødevarer for billige i DK? Jeps. Men jeg betaler gerne for øko og efter min mening, må forbrugerne blive tvunget til det.
    2 - Nej. Det er ikke svaret i Kina eller i Afrika. Selv her kan jeg se logikken i GMO, men hey. Vi bor ikke i Afrika. Vi bor i Danmark. Dyr skal på græs, vi skal betale. Længere er den ikke.
    Hvis du er svineavler, skal du have land til dit gylle. Hvis du har køer skal de på græs.

    SvarSlet
  5. Ja, det må de - men langt fra de fleste fodre med GMO. Det er de færreste foderforhandlere der har det i deres foder. Der er selvfølgelig en forskrift på medicin, hvor der er afsat tid på, hvornår et dyr må slagtes, efter at være blevet behandlet - en grænse som skal overholdes (der holdes medicinregnskab i samarbejde med dyrlæge) og de er sat for at der netop ikke skal være rester af medicin i kødet.

    Nej og ved du hvordan en kalv reagerer, når den har fået lov at gå hos koen i 24 timer, som de skal hos økologer? BÅDE kalv og ko kalder i flere timer efter at de flyttes, hvilket de IKKE gør, hvis kalven flyttes med det samme! De når ikke at knytte bånd til hinanden. Så at de SKAL være der 24 timer gør kun ondt værre. Så burde de være hos koen resten af deres liv, før ingen af dem "bliver kede af det".
    Som før sagt er der ingen mørke stalde i dagens Danmark. Der er ingen fordel i at de er mørke, tværtimod! Du kan sende mig din mail, så sender jeg et par billeder af de kalve mine forældre opdrætter (og stalden!).

    Som kvægavler skal du også have land til gyllen ;) Men så skal alle svin vel også på græs? Sikke et landskab vi ville få nogle steder.

    Ps. Økokvier bliver ofte syge, fordi de i en meget ung alder SKAL ud, der er ikke noget frit valg - uanset vejr. Der er mange farlige insekter og orme som kvierne så skal behandles for. Er det fedt? :/

    SvarSlet
  6. Hej
    Her er en artikel som nok vil interessere dig, vitaminer, antioxidanter og omega 3 fedtsyrer i oksekød fra henholdsvis græs og korn fodring. Jeg har også hørt (men ikke fundet efter kort søgning) at der er 22 gange mere omega 3 i æg fra græs-høns end korn-høns. Noget af det samme gælder nok også for fisk fra farme, hvor de fordres med soja og den slags. Det er jo forfærdeligt at vi så -- for at få omega 3 - må ud og købe vores fiskeolier på glas, fra fisk overfisket/stjålet rundt omkring i verden.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846864/

    det gælder nok også mælken, så det man kan betale ekstra kan man så spare på fiskeoliepillerne (hvor de billigste kommer med harsket olie og kviksølv)

    SvarSlet
  7. jeg mente "så det man har betalt ekstra for økomælk, æg fra fritgående høns (hvis fodret ordentligt), fisk fra økofarme osv, kan man så spare på fiskeolie....og måske medicin mv..."

    Ann-Jeanette

    SvarSlet
  8. Hej Tante Sød,

    har tilfældigt fundet din blog, da jeg søgte om info omkring græsrodsbevægelsen for køer på græs. Jeg er ikke på facebook, så kan ikke skrive der. Men, for et par dage siden, fik jeg et nyhedsbrev fra Compassion in World Farming, en engelsk organisation der kæmper for bedre vilkår for landbrugsdyr. De sendte et link til en rapport om besøg med skjult kamera på malkekvægs"fabrikker" i Danmark, Tyskland og Spanien, de tre største mælkeproducenter i EU. Det var til at tude over, og det værste var, at de syntes, det værste, de havde set var på en dansk gård. Når man tager i betragtning, hvor slemt der ser ud til at være på tyske og spanske gårde, er det næsten ikke til at holde ud at tænke på, at det på - nogle - gårde i Danmark er endnu værre.
    Hvis du har lyst til at se rapporten, eller måske sætte linket på facebook, så er det her.
    http://www.ciwf.org.uk/what_we_do/intensive_dairies/eu_dairy_farming_investigation/denmark_eyewitness_account.aspx

    SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...