De sidste dejlige efterårsdage er tilbragt i København og med skønne gensyn med elskede gamle veninder og venner. Det gjorde godt at blive tanket op af storbyens puls, en omgang god sushi, stearinlys og servietter fra Søstrene Greene - men jeg æ.l.s.k.e.r osse bare at skulle hjem til Samsø igen:-)
Men dét der fermentering blir man lidt bidt af, så jeg har igen været i gang med en ny variant:-) Det er sjovt at lave, det er fedt, når processen lykkes, det smager supergodt, og så er det mega sundt. Så det er bare med at komme i gang:-)
Denne gang er et glas fyldt med økologisk rødkål, gulerod, løg og æble - og mineralsk havsalt. Og intet andet. Og igen krydser man fingre for det fermenterer som det skal - og altså ikke rådner op! Vi får se. En måneds tålmodighed skal der stort set til før man er helt sikker:-)
Du skal bruge og gøre sådan her:
1 patentglas på 1 liter
750 gram øko rødkål + et par store af de yderste dækblade fra kålen
I alt 250 gram gulerod, løg og æble - ca. 1 af hver i mellemstørrelse
20 gram mineralsk salt (altså ikke bordsalt eller fx Seltin, det kan ikke bruges!)
Skær alle grøntsager fint med en skarp kniv eller på mandolinjern. De må ikke skæres alt for tyndt, da noget af sprødheden i den færdige surkål så vil gå tabt. Men omvendt må det heller ikke skæres så tykt, at det ikke er til at drive saft ud af råvarerne. Kom alt i en stor skål og vend saltet rundt i det hele. Lad stå en lille times tid, og så vil det have begyndt at kaste lidt væske fra sig. Saltet er med til at drive væsken ud, og desuden er det med til at konservere og gøre sprødt. Og ja selvfølgelig salte:-) Selv om den færdige surkål ikke skal smage særligt salt, men mere surt. Når kålen har trukket, begynder du at "massere" den, og trække væsken ud. Der skal være et lille lag væske i bunden af skålen, nok ca 1 dl saft. Herefter kommes alle grøntsagerne i patentglasset, og tryk det gerne godt sammen. Hæld saften fra skålen hen over og det skal kunne dække alle skårne grøntsager, ellers har du ikke masseret nok. Læg nu de store kålblade hen over som en slags låg/pres og luk glasset.
Stil glasset på en dyb tallerken, da den begynder at smide væske ud af glasset de første 3-4 dage. Kålen skal helst stå ved 18-20 grader, gerne mørk og ikke direkte sollys. Det bliver nemmere på denne årstid. I alt skal kålen stå ca 30 dage før processen med at fermentere, dvs fremkomme med gode probiotika bakterier/mælkesyregærede bakterier er færdig. Men når kålen er 3 uger gammel, kan du evt smage på den og hvis den smager syrligt og sprødt og ikke salt, så er den færdig og klar til at spise. Når den er helt perfekt sættes glasset i køleskab og kan herefter i princippet holde sig flere måneder. Men spis af det hele tiden - og lav et glas om ugen fx, så du hele tiden har fermenteret kål, der er friskt og klar til brug. Ikke nogen grundt til at spise flere måneder gamle grøntsager i vore dage.
Spis det som det er, spis det som det "sure" tilbehør til varme retter, spis det som fyld på en omelet eller bland et par skefulde med en anden frisk salat.
Og glæd dig over naturlig, velsmagende SUNDhed - din mave vil takke dig for det, hvis du får lidt fermenterede grøntsager hver dag. Og du slipper for at spise dyre probiotika som kosttilskud.
Ups, nu hvor gulerødderne var fremme, hoppede der sørme en gulerodskage ind og ud af ovnen! Opskriften er fra New Yorker By Heart - æret være Birthe's minde. Den bedste gulerodskage i verden, hvis du spørger mig.
Ønsker dig en rigtig god weekend
Print denne artikel
Hej det ser lækkert ud. Mineralsk salt er det f.eks maldon, eller det fra urtekram?
SvarSletHej det ser lækkert ud. Mineralsk salt er det f.eks maldon, eller det fra urtekram?
SvarSlet