Sidevisninger i alt

onsdag den 8. april 2015

Rundstykker a la bagerens :-)

Underligt nok har jeg aldrig forsøgt mig med hjemmelavede rundstykker. Det er nu heller ikke det brød, som der bliver brugt meget af her i huset, men en søndag med feriegæster kan det være ret hyggeligt.

De her er rigtigt fine, og jeg synes faktisk de ligner "de rigtige" meget. Sprød skorpe, masser af birkes og så er mine naturligvis økologiske hele vejen igennem. De er lidt "tættere" i krummen end dem, man køber, men det gør altså ikke spor, da de købte ofte er nærmest ren luft.


Gyldne, sprøde udenpå og bløde indeni. Præcis som enhver kvinde ønsker sig at være:-) Opskriften er fra Trine Hahnemann's nyeste bog Brød og Kager. Den var let at følge og fungerede helt perfekt, så du får den i ren gengivelse.


Ca. 18 stk rundstykker
Dag 1
20 gram øko gær
3 dl lunkent vand
150 gram rugmel

Opløs gæren i vandet og tilsæt rugmelet. Lad stå tildækket på køkkenbordet natten over.

Dag 2
75 gram smeltet, afkølet øko smør
3 dl lunkent vand
10 gram øko gær
700 gram øko hvedemel
10 gram havsalt
1 æg til pensling
Blå birkes til drys

Bland smør og det lunkne vand i dejen fra dag 1 og opløs gæren i dette. Bland mel og salt i gærblandingen og ælt dejen til den er blød og glat. Lad hæve tildækket ca 2 timer. Hæld dejen ud på meldrysset bord og form ca 18 rundstykker. Jeg vejer mine dejstykker til 80 gram pr stk, som jeg synes er en passende størrelse og så de bliver lige store og pæne. Læg dem på bageplade med bagepapir og lad hæve tildækket ca 30 min eller til de er flot hævede.

Pensles med sammenpisket æg og drysses godt med birkes. Bages i forvarmet ovn med 220 gr varmluft. Smid lidt vand ind i bunden af den varme ovn fra starten. Efter 10 min dæmpes varmen til 200 gr og bages yderligere ca 15 min. Afkøles på bagerist. Er fryseegnede Print denne artikel

6 kommentarer:

  1. Tak for opskriften, du er altså en dejlig "overgangsmakrel", det er nu ikke så slemt det med overgangen, det værste er, at med alderen går tiden hurtigere end da vi var teen-agere, og
    husk så på, at med hedeture følger en billigere varmeregning

    SvarSlet
    Svar
    1. Thi hi, mange tak. Ja, jeg kender en mand, der sir at der ikke er noget, der varmer så godt, som en kvinde i overgangsalderen:-) Det er da meget sødt sagt:-) tak for hilsen

      Slet
  2. Måske du skulle prøve at hæve rundstykkerne i raskeskab - det giver et super godt resultat: Sæt pladen/pladerne med bollerne ind i ovnen - og sæt et stort fald med kogende vand i bunden. Lad bollerne hæve 1/2 time. Husk stor afstand mellem bollerne! Tag fadet ud af ovnen. Sørg dog for at dække bollerne med en opklippet frysepose, UDEN at den rører ved bollerne, mens du varmer ovnen op - gerne til 250°.
    Sådan får du også de helt rigtige krydderboller.
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det fine tip - ja, jeg ved godt bageren bruger rasteskab og det her lyder som en fin måde at efterligne metoden på. Mange tak - vh Marianne

      Slet
  3. Det er nu et rasKeskab, bagerne bruger, Marianne!

    SvarSlet
  4. Tak, men hvis du vil lave dem hurtigere og enklere og helt autentiske, skal du bruge tørgær/enzym og hvedesur.
    http://bagerensblog.blogspot.com/2017/06/rundstykker-30-stk.html

    SvarSlet

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...